محققان یک تیم تحقیقاتی بینالمللی با استفاده از نانومواد بسیار رسانا یعنی گرافین، ریزترین شتابسنج جهان را ساختند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، فناوری نانو و مواد گرافینی هر روز نسبت به گذشته با پیشرفت جدیدی همراه بودهاند و محققان یک تیم تحقیقاتی بینالمللی شامل موسسه سلطنتی فناوری KTH سوئد و دانشگاه فنی آخن در آلمان و موسسه تحقیقاتی آمو در آخن با کمک گرافین ریزترین شتابسنج دنیا را ساختند.
محققان امیدوارند که در آیندهای نزدیک از این شتابسنج در سیستمهای مانیتورینگ بیماریهای قلبی- عروقی و ابزار پوشیدنی فوق حساس و همچنین فناوریهای تصویربرداری در حال حرکت استفاده شود.
گفتنی است که شتابسنج حسگری است که شتاب مکانیکی را به سیگنال الکتریکی متناسب با آن تبدیل میکند. شتابسنج برای اندازهگیری ارتعاش، شوک و ضربه به کار میرود، ولی میتوان از این حسگر برای کاربردهای دیگری نیز استفاده کرد. امروزه شتابسنجها کاربردهای بسیار فراوانی در لوازم الکترونیک و صنایع مختلف دارند.
دهههاست که سیستمهای میکروالکترومکانیک یا MEMS اساس نوآوریهای جدید به ویژه فناوریهای پزشکی را تشکیل میدهند. اما امروزه به کمک فناوری نانو نسل جدیدی از این ابزارها روی کار آمدهاند که سیستمهای نانو- الکترومکانیک یا NEMS نامیده میشوند.
محققان دانشگاه KTH در مورد این فناوری جدید میگویند که ویژگیهای منحصر بهفرد گرافین آنها را به ساخت شتابسنجهای فوق کوچک قادر ساخته است.
آنها ادعا میکنند که در نهایت میتوانند از این شتابسنج در تلفنهای همراه برای ناوبری، بازیهای موبایلی، گامشمار و همچنین در سیستمهای نظارت بر بیماریهای قلبی و ابزارهای پوشیدنی ثبت حرکت استفاده کنند که حتی میتوانند کوچکترین حرکات بدن انسان را نیز شناسایی کنند.
سایر کاربردهای بالقوه برای این مبدلهای NEMS شامل حسگرها و محرکهای NEMS فوق مینیاتوری مانند تشدیدگرها، ژیروسکوپها و میکروفونها است. علاوه بر این، این مبدلهای NEMS میتوانند به عنوان یک سیستم برای توصیف خصوصیات مکانیکی و الکترومکانیکی گرافین به کار روند.