یک شرکت گرافینی با همکاری چند دانشگاه خارجی نوعی گرافین طراحی کردهاند که اکسیدهای نیتروژن معلق در هوای آلوده را میخورد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، آلودگی هوا به ویژه در مناطق شهری و در کشورهای کمتر توسعه یافته یکی از مهمترین مشکلات رو به رشد به شمار میرود. براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، از هر ۹ مرگ و میر، یکی ناشی از آلودگی هوا است. آلایندههای آلی مانند اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات فرار عامل اصلی این آلودگی خطرناک هستند که بیشتر آنها از اگزوز وسایل نقلیه و کارخانههای صنعتی منتشر میشوند.
محققان برای حل این مشکل مرتبا در جستوجوی روشهای جدید برای از بین بردن آلایندهها از جو هستند و فوتوکاتالیستهایی مانند تایتانیا یا تیتانیوم دیاکسید روش بسیار خوبی برای انجام این کار محسوب میشود. هنگامی که تایتانیا در معرض نور خورشید قرار میگیرد، اکسیدهای نیتروژن - که برای سلامتی انسان بسیار مضر هستند - و ترکیبات آلی فرار موجود در سطح را تخریب و به مواد بیاثر یا بیضرر تبدیل میکنند.
تیم تحقیقاتی شرکت «پرچمدار گرافین» که روی پوششهای فتوکاتالیستی کار میکند، با همکاری چندین دانشگاه از سرتاسر جهان ترکیب جدیدی از گرافین- تایتانیا را درست کردهاند که خواص تجزیهپذیری قدرتمندتری نسبت به خود تایتانیا دارد.
به گفته محققان، فتوکاتالیز یکی از قدرتمندترین روشهایی است که برای تصفیه هوا و محیط زیست میتوان از آن استفاده کرد، زیرا این فرآیند نیازی به مصرف فتوکاتالیست ندارد و نور خورشید موجب فعالیت آن میشود.
محققان با انجام فرآیند لایهبرداری از گرافیت در مرحله فاز مایع –همان فرآیندی که گرافین تولید میشود- در حضور نانوذرات تایتانیا و با استفاده از تنها آب و فشار اتمسفری، یک نانوکامپوزیت جدید گرافین- تیتانیا تولید کردند که به راحتی روی سطح مواد پوشانده میشود تا بتواند آلایندهها را از بین ببرد. از همین رو میتوان از این نانوکامپوزیت در روکش خیابانها یا دیوار ساختمانها استفاده کرد. محصولات حاصل از برخورد آلایندهها با این روکشها نیز در اثر باران و باد شسته یا به صورت دستی تمیز میشوند.