به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمود فتوحی رئیس دانشگاه صنعتی شریف در نشست تخصصی بررسی همکاریهای علمی دانشگاهی، در برنامه راهبردی همکاریهای ایران و چین که به صورت برخط برگزار شد، با ارائه گزارشی از عملکرد کارگروه همکاریهای علمی بینالمللی با کشور چین گفت: در این کار گروه ۳۳ دانشگاه و مرکز پژوهشی از سراسر کشور عضو هستند که در این خصوص میتوان به دانشگاههای شهیدبهشتی، خوارزمی، تبریز، یزد، شهید باهنر کرمان، صنعتی اصفهان، گیلان، شیراز، علم و صنعت، صنعتی امیرکبیر، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، پژوهشگاه هوافضا، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و … اشاره کرد.
وی همچنین به تاسیس کارگروههای تخصصی در راستای همکاریهای علمی بینالمللی با چین اشاره کرد و گفت: در این راستا کارگروههای تخصصی علوم انسانی، علوم پایه و تخصصی، علوم پزشکی، آموزشهای عالی مهارتی و کار گروه تخصصی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست تشکیل شد. همچنین نشستهایی با صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری برگزار شد.
رئیس کارگروه همکاریهای علمی بینالمللی با چین در خصوص موضوعات تخصصی مورد علاقه دو طرف گفت: این موضوعات در حوزه علوم انسانی شامل رشتههای زبان و ادبیات فارسی و چینی، کارآفرینی، گردشگری، مطالعات اسلامی و بودایی، تربیت بدنی، هنر و مطالعات تطبیقی میشود. در حوزه علوم پایه و مهندسی نیز مواردی از قبیل هوافضا، فناوری نانو، نفت و گاز، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مقابله با حوادث و بلایای طبیعی، ماده چگال و انرژیهای نو را شامل میشود و بالاخره در قسمت علوم پزشکی و محیط زیست شامل سرطان، بیوتکنولوژی، محصولات تراریخته، ذخایر ژنتیکی گیاهی، ایمنی شناسی، گیاهان دارویی، دفن و بازیافت پسماند، کاتالیست ها، حذف آلایندهها و تصفیه آب و هوا میشود.
فتوحی در خصوص سوابق فعالیتهای دانشگاهها و مراکز پژوهشی در راستای همکاریهای مشترک با مراکز آموزش عالی چین اظهار کرد: در این راستا کارگاههای پروژه تحقیقاتی مشترک، دوره آموزشی اعزام استاد، تبادل دانشجو، تبادل پژوهشگر، فرصت مطالعاتی، تأسیس ایستگاه تحقیقات اقلیمی اکولوژیکی و تاسیس آزمایشگاه مشترک توسط دانشگاهها و مراکز پژوهشی عضو این کار گروه به انجام رسیده است.
وی با اشاره به برگزاری دورههای تخصصی مشترک ایران و چین در دوران کرونا توسط دانشگاههای صنعتی شریف و علامه طباطبایی و همچنین ایجاد بانک اطلاعاتی جامع انجمن فارغالتحصیلان چین تصریح کرد: مواردی از قبیل امکانات تجهیزاتی و آزمایشگاهی منحصربه فرد چین در جهان حتی در مقایسه با مراکز طراز اول آمریکا و اروپا، برنامه یک کمربند–یک راه، جاده ابریشم، فاندهای محلی و استانی چین، برنامه موجود با آکادمی علوم چین CAS در حوزههای مختلف از طریق صندوق حمایت از پژوهشگران، برنامه دانشمندان جوان با چین و جایگاه قرارداد ۲۵ ساله با چین و دورنمای مثبت آن در صورت تحقق، به عنوان فرصتهای مد نظر در همکاری با مراکز آموزش عالی و پژوهشی چین به شمار میروند.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف همچنین دشواری در دسترسی به اطلاعات مؤسسات چینی، نبود وب سایت انگلیسی به روز و فهرستی از اطلاعات تماس مقامات دانشگاهها، عدم دریافت پاسخ به نامههای ارسالی، دشواری ارتباط مستقیم با مؤسسات چینی، ساختار بالا به پایین در تصمیم گیریهای طرف چینی، عدم وجود برنامه راهبردی مشترک میان وزارتخانههای علوم دو کشور و دشواری ارتباط سیستماتیک با دانشگاههای هدف را از جمله چالشهای همکاری با آموزش عالی چین عنوان کرد.
وی همچنین برنامهریزی وبینارها، مدارس و کارگاههای مشترک، پیشنهاد تشکیل کمیته راهبری ملی همکاری علم و فناوری با چین با همکاری نزدیک با وزارت علوم، صندوق پژوهشگران کشور، معاونت علمی ریاست جمهوری و نهادهای مسئول بالادستی همکاریهای دو کشور و بالاخره تدوین آئیننامههای اجرایی سازی قرارداد در حوزههای علم و فناوری به عنوان برنامههای میان مدت کارگروه همکاریهای علمی بین المللی ایران و چین عنوان کرد.
گفتنی است کارگروه همکاریهای تخصصی با کشور چین وظیفه تسهیل و گسترش همکاریهای علمی با مراکز آموزش عالی این کشور را به عهده دارد.