مدیر پژوهش های دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد تأکید کرد: شب قدر از ابتدا تا طلوع فجرش سراسر برکت و رحمت است و می توان از این برکت و رحمت همه چیز برداشت و اگر غافل بمانیم خود ضرر بزرگی کرده ایم.
علی جلائیان ظهر امروز در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» در مشهد گفت: طبق فرمایشات ائمه شب قدر در دهه آخر ماه رمضان است و احیاء به عنوان یک سنت به ویژه در میان شیعیان مطرح است.
وی با بیان این که در گذشته شب زنده داری ها به صورت فردی و یا گروه های کوچک و خانوادگی بود اظهار داشت: رویکرد خاصی که در شب های قدر نسبت به گذشته می بینیم حضور دسته جمعی و محافل میلیونی است و کسانی که حتی در ظاهرشان رویکردی به دین مشاهده نمی شود این شب ها را احیاء می کنند.
جلائیان در ادامه گفت: تفکر مردم در زمان حال با گذشته در مورد شب قدر تفاوت ویژه ای نداشته است اما شبهاتی که در دوره جدید وارد شده قبلاً در بین مردم کمتر بوده است.
بزرگترین لطف و رحمت خداوند ارائه کتاب راهنما به بشر است
مدیر پژوهش های دانشگاه علوم اسلامی رضوی در خصوص درک فضیلت شب های قدر گفت: برای دستیابی به درک فضیلت باید به قرآن مراجعه کرد. در سوره قدر فضیلت شب قدر را بیان می کند که در این شب: قرآن نازل شده و شب نزول رحمت الهی است.
وی گفت: زمانیکه خدا به بشر لطف می کند و کتاب هدایت را عرضه می کند نشان از عظمت این شب است که شاید در ذهن ما نگنجد.
جلائیان با توجه به سوره قدر اشاره کرد: قرآن شب قدر را برتر از هزار ماه می داند که برای تقریب به ذهن ما این مقایسه را انجام داده است. یک شب معادل با 30هزار روز و 83 سال برابر است که معادل عمر یک انسان است و انسان می تواند در این شب برای یک عمر قدم بردارد.
وی اظهار داشت: تقدیری که در سال آینده برایمان در این شب ها نوشته می شود بستگی به سال گذشته انسان دارد، اما اگر در پرونده اعمالمان زشتی داریم فرصت شب زنده داری و توجه در این شب ها را داریم تا پروندمان را پاک کنیم و در دعای جوشن کبیر در پایان هر بند می خوانیم خدایا ما را از آتش جهنم رهایی ده و نماز خواندن باعث می شود انسان پاک شود.
مدیر پژوهش های دانشگاه علوم رضوی در خصوص تقدیرات حتمی شب های قدر گفت: تقدیرات بر اساس سال گذشته رقم می خورد حج و سفرهای معنوی، وسعت رزق، عمر (مرگ)، ادای قرض و دین در این شب داده می شود و این تقدیرات برای انسان یا داده می شود و یا نمی شود و اینها تقدیرات حتمی است که با اختیار انسان منافاتی ندارد.
وی در خصوص خواسته های انسان در شب قدر گفت: هر چیز که به ذهن انسان بیاید خواستن آن موردی ندارد چون شب دعاست ولی مطلوب است چیزی را که ائمه معصومین علیهم السلام ما را به آن راهنمایی کرده است از خدا بخواهیم. آن چه در دعاهای مأثوره آمده بیشترین تقاضا بخشش گناهان و مناجات و درد و دل کردن با خدا و وضعیت خود را سنجیدن است.
جلائیان تاکید کرد : خلاصه خواسته هایمان در بخشش گناهان، عاقبت به خیری و خواستن برنامه صحیح برای زندگی رو به کمال باشد.
توسل به ائمه علیهم السلام در شب های قدر
مدیر پژوهش های دانشگاه علوم اسلامی رضوی در خصوص توسل به ائمه علیهم السلام تصریح کرد: در اعمال این شب زیارت مخصوص امام حسین علیه السلام برای این شب ها وارد شده است و توسل به ائمه از اعمال مشهور این شب هاست. در عمل قرآن به سرگرفتن به 14 معصوم علیه السلام متوسل می شویم و به طور خاص حضرت علی علیه السلام که شب های ضربت خوردن و شهادت ایشان است و توجه به امام عصر عجل الله که در همه حال ناظر بر اعمال و رفتار ماست .
وی در خصوص دستاوردهای دعا گفت: دعا باعث می شود یاد خدا در دل زنده بماند و غفلت از بین برود و ایمان در دل مستقر و روح اخلاص در انسان دمیده شود و خودش را نزدیک به خدا ببیند ، دعا خودسازی می کند و فضائل را در انسان رشد می دهد و محبت به خدا را در انسان زنده می کند و انسان را امیدوار می کند.
جلائیان در پایان گفت: دستاورد دیگر دعا استجابت دعاست که بیشتر به این جنبه آن توجه می کنیم و از دیگر نتایج آن غافل هستیم، هدف از دعا صحبت با محبوب است و خواسته ها را بهانه کنیم تا با محبوب سخن بگوئیم.