به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مهدی صانعی روز گذشته با حضور در غرفه خبرگزاری دانشجو در چهاردهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران، در تحلیل آخرین تحولات سوریه، با اشاره به روی آوردن جریان های معارض در سوریه به حملات تروریستی و بمب گذاری گفت: جریان معارضه به سمت ضربه زدن به نقاط و افراد حساس سوریه و ترور های کور رفته و این نشان دهنده پیشرفت و تقویت جبهه مقاومت است.
روی آوردن جریان معارضه به بمب گذاری های سطحی
وی با بیان اینکه جران معارض سوریه و حامیان آن، شجاعت اعتراف به شکست را ندارند، گفت: حامیان جریان معارض که شامل قطر، عربستان، اتحادیه اروپا، ترکیه و بخشی از جریان مصر هستند، فضا را به سمت ضربات دردناک تروریستی برده اند و همین اواخر هم بمب 500 کیلویی در اطراف حرم حضرت زینب (س) کشف شده است.
تقابل نگاه اسلام شیعی و اسلام اخوانی در سوریه
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه در سوریه نگاه اسلامی شیعی و ولایتی در تقابل با اسلام سلفی و اخوانی است، تاکید کرد: جریان معارضه قدم به قدم در حال عقب نشینی است و اگر از ابتدای بحران سوریه نگاه کنیم مطالبات شان این بود که بدون درگیری و با کمترین تلفات سوریه را سرنگون کنند؛ اما امروز از جنگ علنی پارتیزانی و کلاسیک به بمب گذاری و ترور های کور دست می زنند.
صانعی کار ترور را بسیار سطحی و سبک دانست و گفت: امروز حجم نیروهای معارض افت کرده است و در حال تسلیم شدن هستند.
وی با بیان اینکه فضای سوریه امید بخش است، تصریح کرد: البته نباید انتظار داشت که یک بلوا و بحران بزرگ مثل سوریه، در مدت زمان کوتاهی فروکش کند هرچند برآورد معارضین این بودکه حکومت بشارالاسد ظرف دو هفته سقوط کند.
حضور مبارزان مسلح از جنوب لندن در میان معارضان
کارشناس مسائل سوریه افزود: امروز دیگر رسما اعلام می شود که نیروهای معارض از خارج سوریه می آیند و به آنها حقوق داده می شود تا در این بلوا شرکت کنند.
صانعی با اشاره به حضور خبرنگار روزنامه گاردین درسوریه گفت: این خبرنگار می گوید: لهجه معارضین، جنوب لندنی و از انگلستان هستند.
وی با بیان اینکه معارضین سوری چند مدل برای سوریه پیش بینی کردند و مرحله به مرحله پیش آمدند، خاطر نشان کرد: مدل اول این بودکه سوریه را تبدیل به لیبی کنند و حلب همانند بنغازی مرکز تجمع جریان مقابله با بشار الاسد باشد تا جنگ پارتیزانی انجام بدهند.
مسئول گروه مطالعات سیاسی روزنامه خراسان افزود: البته این مدل با این پیش فرض بود که مردم سوریه در مقابل نظام سوریه قرار بگیرند یا حداقل بی طرف باشند؛ در این صورت بشار فرار کند یا اگر ماند،کشته شود.
صانعی ادامه داد: بعد از مدتی معارضین متوجه شدند که این مدل جواب نمی دهد؛ لذا سراغ مدل افغانستان در زمان حضور شوروی در این کشور رفتند، این مدل هم پاسخ مطلوب را به آنها نداد؛ چرا که مردم و دولت مقاومت سوریه باهم متحد و مجتمع شده بودند.
راه اندازی جیش الشعب توسط بشار الاسد با الگوی بسیج
وی با بیان اینکه از ابتدا بسیاری از مردم رنگ خاکستری داشتند؛ یعنی نه طرفدار و نه ضد بشار الاسد بودند، تصریح کرد: امروز رنگ ها مشخص شده است و درصد جذب مردم توسط بشار الاسد نسبت به گذشته خیلی بیشتر و بهتر شده است؛ امروز مجموعه های جیش الشعبی که توسط بشار راه اندازی شده است، بخوبی جواب گرفته است.
این کارشناس مسائل سوریه جیش الشعب را الگو گرفته از بسیج انقلاب اسلامی دانست و گفت: نیروهای معارض نیروهای جیش الشعب را لباس شخصی های نظام سوریه می دانند و در واقع نیروهای مردمی هستند که سازماندهی شده اند.
صانعی بحران سوریه را همانند دروان دفاع مقدس با برکت دانست و تصریح کرد: همان طور که دفاع مقدس به تعبیر امام خمینی(ره) باعث استمرار روح انقلابی و گفتمان سازی و تزریق انقلاب به لایه های مختلف جامعه شد، بحران سوریه برای نظام سوریه چنین برکتی دارد و جنگ سوریه تبدیل به عرصه دفاع مقدس خودمان شده است.
جوانان سوری جیش الشعب در حال نزدیکی به فضای مذهبی و اعتقادی هستند
وی با اشاره به فیلم هایی که از مبارزین و جیش الشعب نمایش داده می شود، گفت: وقتی فیلم های مبارزه و کشته شدگان این جوانان را نگاه می کنیم متوجه می شویم که به فضای مذهبی و اعتقادی در حال نزدیک شدن هستند؛ این مسئله درحالی است که ارتش سوریه یک ارتش لائیک و کاملا عربی است.
کارشناس مسائل سیاسی افزود: این جوانان در جیب هایشان مهر کربلا دارند و در مبارزاتشان توسل و ذکر را دارند، حتی گفته می شود مربیان این مبارزین هم ایرانی هستند.
فرهنگ مقاومت به جوانان سوری منتقل شده است
صانعی با بیان اینکه این جنگ سوریه باعث شده است که فرهنگ مقاومت و انقلابی به جوانان منتقل شود، تصریح کرد: موضوع سوریه مثل آتشی بود که در یک جنگل رخ می دهد، در ابتدا مسئولان دچار گیجی و سردرگمی هستند؛ اما کم کم بر آن مسلط می شویم ؛ در سوریه هم چنین اتفاقی افتاد.
وی مدل بعدی جریان معارض سوری را تلاش برای از هم پاشیدن خاورمیانه دانست و گفت: البته این مدل را ایران و جریان مقاومت از قبل پیش بینی می کرد، در واقع این طرح ما بود که اگر سوریه دچار مشکل شود همه خاورمیانه دچار مشکل خواهد شد.
مدیر گروه مطالعات سیاسی دفتر پژوهش روزنامه خراسان با بیان اینکه امروز مقاومت سوریه بر اوضاع مسلط شده است و معارضین به دنبال بهم ریختن کل منطقه هستند، به حوادث تروریستی در چند کشور حامی سوریه اشاره و تصریح کرد: در مهر ماه شاهد بودیم چندین اقدام تروریستی در این کشورها رخ داد؛ در چابهار ایران، در عراق که به صورت یک سلسله بمب گذاری ها بود و در لبنان نیز ترور و انفجار داشتیم؛ به طوری که حتی سفارت روسیه در لبنان را نیز مورد تهدید قرار دادند.
صانعی با بیان اینکه نمی توان از اقدامات ساده انگارانه گذشت، گفت: جریان معارض به دنبال پخش کردن آتش سوریه درهمه منطقه است؛ همان کاری که سوریه در ابتدا تلاش داشت، برای همین بود که به سوریه به طور تمام قد در مقابل ترکیه ایستاد و حتی هواپیمای ترکیه را سرنگون کرد؛ در حالی که می توانست چنین کاری نکند.
حضور هواپیمای ترکیه در آسمان ترکیه ،سنجیدن آمادگی سوریه برای جنگ تمام عیار بود
وی ورود هواپیمای ترکیه به آسمان سوریه را نوعی واکنش سنجی از میزان انگیزه و آمادگی سوریه برای مقابله دانست و افزود: ترکیه می خواست بداند که سوریه تا چه میزان حاضر است در یک جنگ تمام عیار قرار بگیرد.
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه ترکیه قبل از آن تصور می کرد که سوریه حاضر به مصالحه و مذاکره است، تصریح کرد: با سرنگونی این هواپیما برآورد ترکیه غلط از آب در آمد، آنها می خواستند بشار الاسد را همانند مدل عبدالصالح کنند.
صانعی با بیان اینکه از ابتدا این ایران بود که محور مقاومت در سوریه بوده است، بیان کرد: حتی روسیه و چین در ماه های ابتدایی پا پس کشیده بودند و بعد از آنکه بحران سوریه اوج گرفت در حمایت از سوریه وارد شدند.
وی افزود: امروز از نقطه اوج درگیری ها گذشته ایم و در واقع در نقطه عطف برگشت هستیم، نقطه اوج بحران سوریه حلب بود؛ چرا که سرمایه گذاری زیادی از سوی جبهه معارض در این شهر شده بود؛ حامیان خارجی هم با حمایت های لجستیکی و سلاح های پیشرفته به آن ها کمک می کردند.
احتمال انتقال سلاح های پیشرفته معارضین سوری به غزه، لبنان و بحرین
این کارشناس سیاسی ورود عناصر القاعده و جهادی طالبان را دلیل عقب نشینی حامیان خارجی از معارضین دانست و گفت: اگر سلاح های پیشرفته ای که به معارضین داده می شد وارد غزه، جنوب لبنان، سومالی، یمن و بحرین می شد، آمریکا کاری دیگر نمی توانست بکند.
صانعی با اشاره به اظهار نظر کلینتون مبنی بر لزوم تغییر در شورای مخالفین سوریه، دلیل آن را بی انضباطی و هرج و مرج در آنها دانست و ادامه داد: امروز در حالی که ارتش بر 90 درصد خاک سوریه مسلط است، معارضین دنبال مذاکره و سازش هستند؛ اما مسئله اصلی مقاومت و ایستادگی است؛ چرا که هر دو طرف درگیر در سوریه خسته شده اند و هرکس مقاومت کند، پیروز خواهد شد.
وی با بیان اینکه حامیان معارضین امروز تنها به دنبال کسب وجهه و فرار از شکست هستند،گفت: حامیان معارضین به همین علت است که پیشنهاد می دهند که فقط بشار الاسد برود و یکی از معاونانش بیاید؛ در حالی که فرقی بین بشار و معاونش نیست.
بشار الاسد تبدیل به یک سیاست مدار ورزیده شده است
مدیر گروه مطالعات سیاسی دفتر پژوهش های روزنامه خراسان با بیان اینکه بشار امروز پس از پشت سر گذاشتن از بحران تبدیل به یک سیاست مدار ورزیده برای محور مقاومت شده است، تصریح کرد: امروز ما حاضر نیستیم که بشار الاسد از صحنه سیاسی سوریه کنار برود.
صانعی ادامه داد: بشار الاسد از ابتدای بحران سوریه ،روز به روز رشد کرده و بزرگ شده است و حرکت های شجاعانه ی زیادی از جمله حضور در میان اقشار مختلف مردم بویژه ارتشیان مجروح داشته است.
وی شخصیت بشار الاسد را یک شخصیت غیر بعثی دانست و افزود: اگر اصلاحات بشار الاسد در سال 2001 انجام می شد شاید امروز شاهد بحرانی نبودیم؛ اما حزب صلب و دیکتاتور بعث چنین اجازه ای به او نداد؛ در اوایل حتی خود بشار الاسد را هم قبول نداشتند؛ اما امروز کاملا او را قبول دارند.
پیشنهاد انگلیس به بشار الاسد
این کارشناس سیاسی در خصوص پیش بینی آینده تحولات سوریه گفت: پیش بینی در عرصه سیاسی ،سخت ترین بخش است به طور نمونه اگر همین الان بشار الاسد کشته یا ترور شود، مقاومت سوریه تمام خواهد شد.
صانعی ادامه داد: باید دوطرف پای میز مذاکره بیایند و اگر چنین اتفاقی بیفتد ، بحران تمام می شود ؛ ایران طی این سال ها همواره در مذاکرات منطقه حضور فعال داشته است و البته کشورهای حامی معارضین هم دنبال مذاکره هستند؛ اما با محوریت خودشان.
وی مدل یمن را احتمال دیگری دانست و تصریح کرد: اخیرا انگلیس پیشنهاد داده است که حاضر است همه چیز به بشار الاسد بدهد و حتی در انگلیس اقامت داشته باشد؛ اما دیگر در سوریه نماند.
مردم باید بدانند برای قدرت جهانی شدن ایران ،باید چه بهایی داد
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه در فضای افکار عمومی و رسانه ای داخلی درباره سوریه، عقب ماندگی داشته ایم، تصریح کرد: مردم باید نسبت به فضای سوریه آگاه شوند و بدانند که برای قدرت جهانی شدن چه بهایی باید داد؛ در غیر این صورت مدام سوال می کنند که چرا باید به سوریه کمک کنیم؟
صانعی با اشاره به سخنرانی های انتخاباتی آمریکا گفت: آمریکایی ها برا ی خود فرض می دانند که در سایر کشورها دخالت کنند، همان آمریکایی های رفاه طلب و خودخواه می دانند اگر می خواهد ابر قدرت جهان شوند باید در کشور های دیگر دخالت کنند و تاثیر گذار باشند.
وی خاطرنشان کرد: رسانه ها باید به تحلیل شرایط برای مردم بپردازند تا مردم بفهمند که امروز ایران در حال تبدیل شدن به قدرت جهانی و منطقه ای است.