جعفر مهراد در گفت و گو با «خبرگزاری دانشجو» در شیراز، با اشاره به جایگاه کنونی دانشگاه های ایران در نظام های رتبه بندی دنیا عنوان کرد: نظام رتبه بندی دانشگاه ها متعدد هستند که یکی از آنها ISI می باشد که از سال 2003 میلادی در شانگ های چین نظام رتبه بندی بین المللی را تأسیس کرد که هر ساله 500 دانشگاه طراز اول جهان را معرفی می کند.
وی افزود: همچنین دو رتبه بندی تایمز و QS نیز بر اساس شاخصه های خاص خود 200 دانشگاه معتبر جهان را رتبه بندی می کنند.
رئیس مرکز منطقه ای علوم و فناوری با بیان اینکه پایگاه رتبه بندی ISC یکی دیگر نظام های رتبه بندی است که توسط جمهوری اسلامی ایران تأسیس شده و 57 کشور وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی عضو آن می باشند، خاطرنشان کرد: این نوع نظام رتبه بندی بر حسب مأموریتی که دانشگاه کشورهای عضو دارند رتبه بندی می شوند.
مهراد ادامه داد: وضعیت دانشگاههای ایران در نظام بین المللی رتبهبندی اینگونه است که تنها دانشگاه تهران افتخار حضور در بین 200 دانشگاه طراز اول دنیا را دارد و هم چنین چندین سال است که در زمزه بهترین دانشگاهها از سوی شانگهای معرفی میشود.
وی اضافه کرد: دانشگاه تهران بر اساس این نوع از نظام رتبه بندی در سال 2012 با چند پله صعود در جایگاه 300 دانشگاه معتبر جهان قرار گرفت.
این چهره علمی ماندگار کشور بیان کرد: در نظام رتبه بندی QS که تنها 200 دانشگاه حضور دارند دانشگاه صنعتی شریف تهران به عنوان یکی از بهترین دانشگاه های جهان محسوب می شود.
مهراد ادامه داد: گرچه در QS تنها 200 دانشگاه بر اساس معیارها و شاخص های خاص خود به عنوان دانشگاه های معتبر جهان معرفی می شوند اما قرار گرفتن نام دانشگاه صنعتی شریف در بین 400 دانشگاه معتبر جهان در این نظام رتبه بندی هنوز حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه در نظام رتبه بندی ISC که مربوط به کشورهای اسلامی است و مرکز آن نیز در شیراز است نتها دانشگاه های اسلامی در رتبه بندی قرار می گیرند، عنوان کرد: این نوع از نظام رتبه بندی که از سال 1398 اغاز شده، نتیجه سال 90 را اعلام کرده و نتیجه سال سوم را نیز در فروردین ماه سال آینده اعلام خواهد کرد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام افزود: نظام رتبه بندی ISC در سال 2013 رتبه بندی خود را انجام خواهد داد که از طریق رابط های دانشگاهی مقدمات کار انجام شده و امیدواریم به عنوان یک کار بزرگ بین المللی اما در نظام پر اقتدار آموزش عالی و تحقیقات علمی ایران این مهم به سرعت مطابق استانداردهای بین المللی صورت پذیرد.
مهراد در بخش دوم گفتوگوی خود به وضعیت دانشگاه ها در قبل و پس از انقلاب اشاره و تصریح کرد: در پیش از انقلاب دانشگاه ها محدود بود و تنها 160هزار دانشجو در دانشگاه های ایران مشغول به تحصیل بودند و میزان تولیدات علمی کشور درست در زمان پیروزی انقلاب تنها 450 مقاله در مجلات معتبر بین المللی بود.
وی ادامه داد: اما امروز تعداد دانشگاه های ما در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بالغ بر 200 دانشگاه سراسری، در بخش آموزش، بهداشت و درمان بالغ بر 45 و واحدهای ازاد و پیام نور نیز هر کدام بین 600 تا 700 دانشگاه است.
رئیس مرکز منطقه ای علوم و فناوری گفت: مجموع دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های فوق الذکر بالغ بر چهار میلیون و 400 هزار دانشجو است که میتوان به آسانی تفاوت تعداد دانشگاه ها و دانشجویان را در پیش و پس از انقلاب مقایسه کرد.