همرزم شهید دیالمه با بیان اینکه شهید دیالمه یکی از شهدای بصیرت است، گفت: وی بنیانگذار کرسی آزاداندیشی در دانشگاهها بود.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، صالحی همرزم شهید دیالمه عصر روز گذشته در همایش گرامیداشت این شهید با حضور خانواده و دوستانش در فرهنگسرای انقلاب مشهد، با بیان اینکه شهید دیالمه یکی از شهدای بصیرت است، بیان کرد: وی از بنیانگذاران کرسی آزاداندیشی در دانشگاه و در بین توده هاست.
وی با اشاره به اینکه شهید دیالمه در سخنرانی هایش به تمامی سوالاتی که برای مردم ایجاد می شد پاسخ می داد، گفت: کرسی آزاداندیشی دیالمه دارای یک سبک خاص بود.
همرزم دیالمه افزود: 99 درصد کارهای دیالمه نه تنها در میان روشنفکران دانشگاهی، بلکه در میان خراسان و در جمع مردم بود.
صالحی با اشاره به مخالفت حکومت پهلوی با ارزش های دینی بیان داشت: این حکومت مورد اقبال جوانان مذهبی ما نبود عام دانشگاه های ایران مخالف دولت بودند و این نوع مخالفت نوعی روشنفکری محسوب می شد.
وی تاکید کرد: بچه های مذهبی ما که از لحاظ دانش آن قدر در مسائل اسلامی متبحر نبودند و از اسلام چیزی نمی دانستند برای ادامه راهشان گرفتار سایر احزاب و گروه ها می شدند.
دوست شهید دیالمه خاطرنشان کرد: دیالمه در چنین فضایی با این عنوان که در آزاداندیشی باید عزم و روحمان را برای هر فکری باز بگذاریم، مخالف بود.
صالحی اولین ویژگی دیالمه را دوری از گناه و عفیف بودن دانست و بیان داشت: تمام تلاش این شهید برای انجام تکلیف خدا بود.
وی با اشاره به اینکه دیالمه از ایسم ها خالی بود، گفت: وقتی از دیالمه حرف می زنیم منظور سالی است که وی به دنبال برگزاری دعای کمیل در دانشگاه بود دینی که دیالمه مطرح می کرد، افیون نبود.
همرزم دیالمه خاطرنشان کرد: این شهید با تمام توانی که به دست می آورد و مردم نیز حمایتش می کردند به نفع گروه یا جریان خاصی فعالیت نمی کرد.
صالحی نخواستن یک ایسم را دومین پایه اندیشهای دیالمه دانست و بیان داشت: در کرسی هایی که دیالمه برگزار می کرد ردپایی از حرف های خود شهید نیست، بلکه همه جا صحبت از پیامبر (ص) و اسلام است.
وی با اشاره به اینکه در دامن انقلاب عده ای سعی داشتند در راهپیمایی ها در کنار «مرگ بر شاه» «درود بر شوروی» بگویند، خاطرنشان کرد: دیالمه در راهپیمایی ها خیلی مراقب بود که این شعارها در میان مردم گفته نشود.
دیالمه مانند دانشجویان فقیر جامعه زندگی میکرد
همرزم دیالمه به بیان زندگی این شهید پرداخت و گفت: دیالمه در مسائل اقتصادی جزو گروهی بود که آنچه داشت در راه خدا می داد و مانند دانشجویان فقیر جامعه زندگی می کرد.
صالحی با بیان اینکه اگر دیالمه بنیانگذار آزاداندیشی در جامعه بود، بیان داشت: این مهم یعنی اینکه افراد در جلسات دیالمه آزادانه نظراتشان را بیان می کردند.
دیالمه احیاگر اندیشههای شیعی بود
وی با اشاره به اینکه در زمان قبل از انقلاب بسیاری از مسائل مطرح می شد، خاطرنشان کرد: وی احیاگر اندیشه های شیعی بود.
همرزم شهید دیالمه گفت: اکنون پس از سال ها از شهادت این شهید مظلومیت آن را در جامعه می بینیم که متاسفانه حرف هایش در میان جامعه مطرح نمی شود، متاسفم برای مسئولانی که مانع بیان حرف های دیالمه در جامعه می شوند.
صالحی در پاسخ به سوالی در خصوص مناظره دیالمه با بنی صدر ادامه داد: دیالمه خیلی اصرار داشت؛ اما بنی صدر از مناظره سر باز می زد؛ اما جالب است بدانید سروش در مناظره با دیالمه خودش را باخت.
وی افزود: اگر انسان جریان شناسی دینیاش درست باشد بسیاری از مسائل و واقعیت ها را می بیند جوانان ما وظیفه دارند به دنبال دین بروند.
همرزم شهید دیالمه همچنین به ایستادگی دیالمه در برابر آشوری در صحن مشهد اشاره و تصریح کرد: آشوری در مشهد درس توحید می داد که کمونیست ها جلوی آن لنگ می انداختند، هنگامی که آشوری وارد مجلس شد دیالمه با دیدن وی باعث دستگیری آن و جمع شدن گروه قرآن شد.
صالحی افزود: شهید مطهری به دست شاگردان آشوری شهید شد.
وی بیان داشت: هنگامی که دیالمه از زیر آوار درآورده شد زنده بود؛ اما احتمال می دهم که یک عده پس از انفجار آمده بودند که کسانی که زنده ماندهاند را به شهادت برسانند.
همرزم دیالمه خاطرنشان کرد: اگر می خواهید مثل دیالمه زندگی کنید باید خود را از گناه دور کنید و ببینید که عقایدی که به خود راه می دهید چه قدر دینی هستند.