به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، علی رضا کوچکی در همایش «ایلام مهد کشاورزی باستان» که امروز در دانشگاه ایلام برگزار شد، بیان کرد: ایلام، دهلران و تپه باستانی علی کش، نام های بسیار آشنایی در حافظه باستانی زمین هستند.
وی ادامه داد: در سحرگاهان باستانی، مردمی از جنس تمدن ایلام با تفکر و تعقل به تماشای رویش و به بارنشینی کشاورزی نشستند، در آن زمان غارنشینی و پرسه در طبیعت 99 درصد از ساعات زندگی انسان را شامل می شد.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد با بیان این که مردمان باستان به این نتیجه رسیدند که از یک دانه، ده ها دانه می روید، ادامه داد: نقطه قوت اهلی سازی و رشد گیاه در ایلام، منحصر به فرد است.
کوچکی ایلام را متفاوت ترین سرزمین در هلال خضیب دانست و تصریح کرد: کشاورزی ایلام حرکتی انقلابی و تحول آمیز در تاریخ بشر بود.
وی تاکید کرد: تنها پنج درصد از تمام انسان هایی که بر روی این کره خاکی زندگی کردند، کشاورز بودند و بقیه به دنبال غذا می گشتند.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد تمدن سازی در 100 سال گذشته را در گرو تولید محصولات کشاورزی دانست و تصریح کرد: سیاست مذکور از 100سال گذشته تا کنون وارونه شده است، بدین معنا که هر کشوری بیشترین آمار کشاورز را داشته باشد، به عنوان جهان سومی یا در حال توسعه تلقی می شود.
کوچکی نقش ایران در تامین غذای جهان را مهم ارزیابی کرد و گفت: هم اینک یک درصد از غذای مردم جهان توسط جمهوری اسلامی تولید می شود، اما آیا توانسته ایم اهمیت کشاورزی را در فرزندانمان درونی سازی کنیم؟ بی شک ما در این زمینه غفلت ورزیده ایم.
وی دستاوردهای مهم نیاکان ایران را پنهان شده در دل خاک دانست و تاکید کرد: پیشنهاد می کنم پردیس بوم گردشگری کشاورزی در ایلام تاسیس شود تا آنچه را که پدرانمان آفریده اند را بازآفرینی کنیم و به عنوان اهرم های علمی در جهان نمایان سازیم.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد بحرانی ترین مسئله در کشور را کمبود آب دانست و ادامه داد: سالانه به طور متوسط 11 میلیارد متر مکعب بیلان و هرز رفت آب داریم، اولین حرکت در جهت پایداری و ثبات کشاورزی استفاده بهینه از آب است.
کوچکی با عنوان این مطلب که 80 درصد از مواد غذایی جهان در زمین های کشاورزی تولید می شوند، خاطرنشان کرد: متاسفانه قطعات زمین های کشاورزی در ایران کمتر از 10 هزار هکتار هستند و بخش عمده ای از کشاورزان ما خرده پا می باشند.
وی بیان داشت: نباید به آن چه که دیگران برای ایران تکلیف می کنند چشم دوخت. موظف هستیم با نگاه به کشاورزی باستان برای آباد کردن فردای کشورمان در تلاش باشیم./125ب2/