به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از یزد، مردم یزد صبح روز گذشته با اجتماع در امامزاده جعفر (ع) در چهارراه بعثت، مراسم تشییع شهدا را با قرائت زیارت خاصه امام رضا (ع) آغاز کردند و پس از مداحی و نوحهخوانی، حرکت مردم در حالی که پیکرهای شهدای گمنام را بر روی دستان خود حمل میکردند، به سمت حسینیه امیرچخماق آغاز شد.
پیکر این شهدای گمنام پس از تشییع و مراسمی روحانی در کنار دو شهید گمنام دیگر که عصر روز گذشته در این مکان به خاک سپرده شده بودند، آرمیدند.
در این مراسم جمع کثیری از مردم، خانوادههای شهدا، بسیجیان استان یزد، نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه یزد، فرمانده کمیته جستجوی مفقودان ستاد کل نیروهای مسلح کشور، استاندار، شهردار و اعضای شورای شهر، طلبه و روحانیون، دانشجویان و دیگر اقشار مردم حضوری گسترده و باشکوه داشتند.
د
در پی مخالفت برخی از مسئولین استانی در خصوص تدفین هشت شهید گمنام در میدان امیر چخماق یزد، مردم استان یزد با حضور در این میدان خواستار تدفین این شهدا در این میدان تاریخی یزد شدند و با حضور در تجمع پرشور مردم دارالعباده در این میدان موافقت خود را با این عمل اعلام نمودند.
این تشییع و تدفین همراه با حاشیههایی بود که مسئولین استانی و کشوری را به واکنش واداشت.
در این رابطه با وجود کشمکشهای فراوان و خواست مردمی در این خصوص تشکلهای دانشجویی بسیج دانشجویی دانشگاه یزد، جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد و انجمن اسلامی دانشگاه یزد در بیانیهای خواستار تدفین این شهدا در این میدان تاریخی یزد شدند تا از این طریق فریاد آرمانخواهی جوانان و شهیدان ما به گوش جهانیان فرا رسد.
میدان امیرچخماق یزد دو سالی است که در کش و قوس دفن شهدای گمنام است کش و قوسی میان کمیته جستجوی مفقودان ستاد کل نیروهای مسلح و مسئولان استان یزد از استانداری تا میراث فرهنگی و گردشگری.
دو سال پیش هم که موضوع دفن شهدا در این میدان تاریخی دارالعباده ایران مطرح شد، مسئولان استانداری و میراث فرهنگی یزد مخالفت کردند و موضوع به تعویق افتاد تا اینکه به گفته سردار باقرزاده، فرمانده کمیته جستجوی مفقودین، حتی درباره مسئله موقوفه بودن محل مورد نظر برای دفن از محضر مقام معظم رهبری استفتاء شد و معظم له نیز ضمن تایید فرمودند: "چون این کار در راستای اهداف انقلاب اسلامی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت میباشد بلامانع است."
فرمانده کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح در حالی دوباره ماجرا را به جریان انداخته است و خبر از خاکسپاری هشت شهید گمنام در روزهای شهادت امام رضا (ع) در میدان امیرچخماق داد که محمد مهدی شرافت، مدیر کل میراث فرهنگی یزد مخالف این اقدام بود مدیر کل میراث فرهنگی یزد تصریح کرده بود که "میدان امیرچخماق یک مجموعه تاریخی است و در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است و بر اساس قوانین حاکم، امکان دفن در مجموعههای تاریخی وجود ندارد و از سوی دیگر حتی احتمال حفاری برای انجام پژوهشهای میراثی در این مکان وجود دارد."
شهر یزد، شهره به شهر "دارالعباده" است در حالیکه طبق اعلام کمیته جستجوی مفقودین نیروهای مسلح، "یزد" تنها مرکز استان در کشور است که تاکنون میزبان شهدای گمنام نبوده بود و برنامه دفن این ۸ شهید بر اساس اعلام کمیته جستجوی مفقودین نیروهای مسلح، در راستای پیگیریهای مکرر مردم شهیدپرور استان یزد بصوص جوانان، بازاریها و خانواده شهدا بوده است.
عدهای هنوز بر این باورند که جای دفن شهدا باید جایی غیر از جایی باشد که ما هستیم، این خواسته بعضی مسئولان، سالهاست که تحت عناوین مختلفی در قالب "حفظ حرمت، شأن و احترام به شهدا" به جامعه، تحمیل میشود، در دورهای سر و صدایشان برای دفن شهدا در دانشگاهها بلند شد و این روزها هم جای شهدا را در دل شهر نمیدانند چرا که محوطهای تاریخی است.
اما پاسداشت تاریخ برای چیست؟ قوانین را برای حفظ کدام تاریخ نوشتهاند؟ آیا شهدایی که امروز حتی نامشان را هم برای این سرزمین دادهاند، جزئی از این تاریخ نیستند و باید آنها را تا میتوان از زندگی روزمره مردم دورتر و دورتر کرد؟
مدیر کل میراث فرهنگی یزد گفته است که "اگر این شهدا در محوطه بزرگی که مردم برای تفریح و گردش به آن مراجعه میکنند دفن شوند و مزار آنها در حد فقط یک سنگ قبر باشد در شأن شهدا نیست پس باید نمادی برای آنها در نظر بگیریم که نصب نماد در اینجا مخالف ضوابط میراث فرهنگی است نگران این هستیم که این اقدام، موجب توهین به آنها شود بنابراین مخالفت خود را به صورت کتبی نیز اعلام کردهایم."
شرافت در ادامه پیشنهاد داده است که "شهدا را در فضای مخصوصی در امامزاده سید جعفر یا مجموعه شاهزاده فاضل دفن کنند."
نباید فراموش کرد که تدفین شهدا در فضاهای عمومی "تذکر" است پس نباید آنها را تنها به چشم زیارتگاههایی ببینیم که به بهانه گنبد و بارگاه، فاصله مردم را با آنها زیاد و زیادتر کنیم.
مخالفت میراث فرهنگی با دفن این شهدا در میدان امیرچخماق یزد در حالی است که آیت الله ناصری، نماینده ولی فقیه و امام جمعه یزد، اعضای شورای شهر یزد و جمعی از اصناف و مردم، موافق میزبانی از این شهدا بودند.
پس از این قضایا دو روز پیش با حضور پرشور مردم دو نفر از این شهیدان در جایگاهی که خواست مردم بود به خاک سپرده شدند و پس از آن نیز روز گذشته با حضور چند هزار نفری مردم دارالعباده با وجود حاشیههای فراوان این شش شهید گمنام نیز به خاک سپرده شدند.
آیت الله ناصری، امام جمعه یزد در مراسم تشییع پیکر شهدای گمنام در امامزاده جعفر یزد با بیان اینکه شهدا راه صد ساله را یک شبه طی کردهاند گفت: مردم باید از حوادث روزگار عبرت بگیرند و خودشان را اصلاح کنند.
وی افزود: انسان باید در روند و گذرای زندگی خویش از ائمه اطهار و بزرگان دین درس بیاموزد و در سیر حرکتی به سوی خدا جایگاهش را به نحوی تنظیم کند تا در مسیر حق قرار گیرد.
امام جمعه یزد خاطرنشان کرد: عبرت گیری از شهدا و رفتاری صالح میتواند ما را در مسائل و حوادثروزگار را از سقوط در پلههای عروج الهی جلوگیری کند.
آیت الله ناصری شهدا را به مثابه قطرهای غلتان در رسیدن به دریایی بیکران دانست و گفت: شهیدان در دفاع از قران ودین هماننده قطرهای با عشق و تصمیم و اراده تعلق به خدا غلت غلتان به دریای عروج رسیدند و در این راه خشک نشدند.
وی با بیان خاطرهای به عروج شهدا اشاره کرد و گفت: جوانی در عملیات و الفجر با زمزمهای در سجده و با عرفانش عشق به خدا را زمزمه کرد به گونهای که آرمان عرفان و عشقی بیهمتا نیز در چهره جوان میدرخشید.
امام جمعه یزد با اشاره به اینکه باید مراقب و مواظب باشیم تا شهدا عقب نمانیم، بیان داشت: برای اینکه در مسیر آرمان شهدا قرار گیریم باید زبان خود را کنترل و به اوج عظمت برسیم.
آیت الله ناصری در پایان تصریح کرد: این شهدا مهمان شما مردم هستند و امیدوارم میزبانی خوبتان مورد قبول خداوند متعال قرار بگیرد.
سردار فتوحی، فرمانده سپاه الغدیر یزد در این مراسم با اشاره به حضورپور شور مردم دارالعباده در تشیع پیکر مطهر شهیدان گمنام گفت: شهدا در ثبت میدان امیرچخماق در میراث فرهنگی جهان کارگشا میشوند.
وی با اشاره به اینکه مردم استان یزد به مدت دو سال چشم انتظار رسیدن شهدا به دیار دارالعباده بودند، تصریح کرد: امروز سپاه عظیم مردمی در بهترین شکل ممکن در چهارراه شهدا گرد هم آمدند تا آرمانهای شهدا را زنده کنند.
فرمانده سپاه الغدیر یزد خطاب به کسانی که سایت و رسانه در اختیار دارند، گفت: با اتهام از افراد و گروههای خاص آبروی خود را نبرید چرا که مردم از شهدا دعوت کردند و این شهیدانند که مکان دفنشان را تعیین میکنند.
فتوحی در انتقاد به برخی سایتها و رسانه گفت: ننویسید عدهای خاص برای تدفین شهدا تلاش کردهاند بنویسید خواست مردم یزد همین بود.
وی با بیان اینکه شهدا در ثبت میدان امیرچخماق در میراث فرهنگی جهان کارگشا خواهند شد، گفت: اگر به آیات قران و اینکه شهدا زندهاند یقین کنید ثبت آثار زودتر انجام میشود.
فرمانده سپاه الغدیر یزد با بیان اینکه حاجتها و کار بزرگی به برکت شهدا تا به امروزانجام شده است، تاکید کرد: تلاش میکنیم تا قانون سازمان ملل قانون اسلام ناب محمدی شود و نام شهدای عزیز در سر در سازمان ملل بدرخشد.
فتوحی در پایان با بیان اینکه دشمن نمیتواند وحدت در استان را از میان ببرد، گفت: کسی مخالف شهید و شهادت نیست و تمام مسئولان و شورای تامین همه تلاش کردند و اگر کسی موضعی گرفته است نسبت به مسئولیتش است.
از حاشیههای این مراسم میتوان به مزین شدن میدان امیرچخماق به تصاویر شهدا، پرشدن میدان بزرگ امیرچخماق از مردم دارالعباده که خواستار تدفین این شهدا بودند، فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل، عدم حضور استاندار یزد در جایگاه مسئولین در این میدان اشاره کرد.
مهدی کوچکزاده، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص گفت: استناد به قوانین میراث فرهنگی در برابر دفن شهدا حرف مفت است. مردم نیاز به درس گرفتن از شهدا دارند.
کوچکزاده بیان داشت: کسانی که در راه خدا به شهادت رسیدند قابل مقایسه با قهرمانان سایر کشورها نیستند و آنچه که موجب صدمه خوردن دشمن شده است درسهایی است که از مکتب شهیدان آموختهایم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: دشمنان به دنبال این هستند که یاد و خاطره شهدا را از بین ببرند که یکی از راههای رسیدن به این هدف نیز این است که مقبره شهیدان در مقابل چشمان مردم قرار نگیرد و پیکر آنها در جاهایی به دور از چشم مردم دفن شود.
کوچکزاده افزود: اینکه میگویند حال که شهدا را دفن کردیم مسئولیت عواقب آن با کسانی است که این اقدام را انجام دادهان،د باید گفت اگر کسانی که برای دفن شهدا بهانههایی میتراشند نباشند کشور بهتر اداره میشود و مشکلی نخواهیم داشت.
همچنین حمید رسایی، نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در واکنش به مخالفتها برای دفن شهدا در سخنانی گفت: ممانعت میراث فرهنگی با تدفین شهدا در یک میدان تاریخی، نشانه کج فهمی و کج سلیقگی مسئولان فرهنگی میراث در دولت یازدهم است که حکایت از نفهمیدن جایگاه شهدا خصوصا شهدای گمنام در نگاه ملت ایران دارد.
رسایی ادامه داد: یکی از اقدامات مثبت آقای روحانی سرکشی هفتگی به خانواده شهدا در تهران است؛ درحالی که متاسفانه رفتارهای مدیران میانی همچون یزد با رفتار رئیس دولت منافات دارد و لازم است شخص رئیس جمهور نسبت به اتفاقات یزد واکنش نشان دهد.
نماینده مردم تهران در مجلس تاکید کرد: آقای روحانی باید به همه نشان دهد که در سرکشی به خانواده شهدا اعتقاد عمیقی به شهدا وجود دارد و این موضوع رفتاری تبلیغاتی نیست.
وی گفت: اگر من جای آقای روحانی بودم این هفته به جای سرکشی به خانواده شهدا در تهران، برای ادای احترام به مقام این شهدای عزیز و دلجویی از مردم شهیدپرور دارالعباده به یزد سفر میکردم و بر سر مزار این شهدا حاضر میشدم و در آنجا دستور برخورد با کسانی که این رفتار زننده را با پیکر مطهر شهدا را داشتند صادر میکردم.
در هر صورت و با هر کاستی که بود بالاخره شهدا با مقاومت مردم انقلابی و شهید پرور برگزار شد و رو سیاهی جوسازیها و مخالفتها فقط برای مسئولانی که کارشکنی کردند ماند؛ چراکه تجربه تاریخی نشان داده هرکس که در برابر ارزشها و اعتقادات مردم بایستد، حذف میشود.