به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، سالها قبل بود که موضوع برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها توسط مقام معظم رهبری مطرح شد و الان که حدود یک دهه از مطرح شدن این موضوع می گذرد به نظر می رسد که هنوز تنور این کرسی ها در دانشگاه های کشور گرم نشده است.
شاید یکی از دلایل اصلی عدم برگزاری کرسی ها در دانشگاه ها ترس مسئولان دانشگاه ها از عواقب بعدی برگزاری کرسی ها باشد؛ اما سوال اینجاست که تا کی می خواهد این روند ادامه داشته باشد.
خراسان جنوبی دارای پنج دانشگاه بزرگ است که یکی از آنها دانشگاه علوم پزشکی است که در سال تحصیلی گذشته همچون سایر دانشگاه های استان آمار خوبی در برگزاری کرسی های آزاداندیشی نداشته است.
ابطحی، دبیر سیاسی جامعه اسلامی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در این باره با بیان اینکه تعداد کرسیهای برگزار شده در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از نظر کمی و کیفی قابل قبول نبوده است، گفت: اگر چند کرسی هم در سال جاری برگزار شده کیفیت و سودمندی لازم را نداشته است.
وی با اشاره به اینکه کرسی ها و جلسات برگزار شده بیشتر با موضوع ولایت فقیه، حجاب و انرژی هسته ای بوده است، گفت: عمدتا دانشجویان از مباحث سیاسی استقبال بیشتری می کنند هرچند در دانشگاه ما از مسائل سیاسی هم استقبال لازم دیده نمی شود.
دبیر سیاسی جامعه اسلامی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: البته اگر کرسی ها با کیفیت برگزار شود استقبال دانشجو خوب خواهد بود.
ابطحی با بیان اینکه معمولا طیف اصلاح طلب از حضور در کرسی ها طفره می روند که شاید یکی از دلایل آن ترس از حرف زدن باشد، تصریح کرد: اگر اقداماتی انجام شود که دانشجو با خیال آسوده حاضر شود و مطالب خود را بیان کند و این اعتماد وجود داشته باشد که قطعا در آینده مشکلی برای وی پیش نخواهد آمد مطمئنا دانشجویان حضور پررنگ تری خواهند داشت تا کرسی ها آنطور که مد نظر رهبریست انجام شود.
وی مهمترین ضعف جلسات را عدم حضور اساتید برتر کشوری در بیرجند دانست و گفت: این یک مسئله قدیمی و حل نشده است که مربوط به محدودیت پروازها در شهر ماست، به این شکل که دعوت از اساتید ممتاز بسیار مشکل است و حتی گاهی در لحظات آخر لغو شده و برنامه دچار مشکل می شود.
دبیر سیاسی جامعه اسلامی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: عدم اعتماد دانشجو برای سخن گفتن معضلی است که بنده بسیار روی آن تاکید دارم؛ چراکه نقش آن را در عدم شرکت فعال افراد در کرسی ها به عینه دیده ام.
ابطحی در پایان سخنانش گفت: شاید وقتی صحبت از کرسی به میان می آید ما بتوانیم آمار بدهیم که چه تعداد جلسه برگزار کرده ایم؛ اما تا زمانی که دانشجو با خیال آسوده و با صدای رسا جرات سخن گفتن نداشته باشد ما در میدان عمل به فرمان رهبری شکست خورده ایم و من معتقدم این کاستی، با کمی درایت قابل حل می باشد.
مهدی ابراهیمی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم با اشاره به اینکه راه اندازی کرسی های نقد و نظریه پردازی و آزاداندیشی از جمله موضوعات بنیادی و مبنایی است که رهبر انقلاب از همان سال های آغازین دهه ۸۰ مورد توجه قرار دادند و بر اهمیت این موضوع و اجرای آن تاکید می کردند، بیان داشت: متاسفانه این مطالبه رهبر انقلاب با وجود پیشینه ارزشمند نقد و آزاداندیشی آنچنان که باید دنبال نشد تا آنجا که به تازگی از آن گلایه کردند.
وی افزود: متاسفانه برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بسیار بسیار کمرنگ و می توان گفت اصلا برگزار نمی شود.
این دانشجوی فعال سیاسی گفت: تنها کرسی ای که قرار بود ترم گذشته به همت بسیج دانشجویی دانشگاه برگزار شود بدلیل عدم مشارکت دانشجویان، تشکل ها و کانون ها به جلسه سخنرانی تبدیل شد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، عدم انگیزه و ترس دانشجویان از تبعات اظهارنظر آزادانه، اطلاعات کم دانشجویان، بی توجهی رسانه ای به کرسی ها و حضور چهره های همیشه ثابت در کرسی ها را از جمله مصائب کرسی های آزاد اندیشی مطرح کرد و بیان داشت: نبودن متولی دانشجویی و اتاق فکر جدی برای مدیریت و راه اندازی کرسی ها و وجود مشکلات امنیتی از دیگر مشکلات برگزاری این کرسی هاست.
ابراهیمی در پایان گفت: امیدواریم کرسی ها به گونه ای طراحی و مدیریت شوند که دانشجویان بدون مطالعه قبلی وارد کرسی نشوند و همچنین اساتید مستعد باید برای داوری کرسی ها انتخاب شوند.
مهدی عبدالرزاق، مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز در ادامه گفت: متاسفانه علی رغم تاکیدات رهبر انقلاب مبنی بر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی که باعث تولید علم و افزایش بصیرت دانشجو می شود در سالهای اخیر تعداد بسیار کمی کرسی آزاد اندیشی در این دانشگاه برگزار شده است و ترم گذشته هیچ کرسی آزاد اندیشی برگزار نشده است.
وی گفت: وظیفه ما تشویق تشکل های دانشجویی برای برگزاری این کرسی هاست؛ اما خودمان در این زمینه نمی توانیم مجری باشیم.
مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه جلسات پرسش و پاسخ و همایش های متعددی در زمینه های اعتقادی و سیاسی به همت تشکل های دانشجویی در این دانشگاه برگزار شده است، گفت: دانشجویان به علت ترس از انگشت نما شدن در دانشگاه و تبعات مختلف سیاسی از برگزاری کرسی ها و حضور در کرسی های آزاد اندیشی امتناع می کنند.
عبدالرزاق در پایان اظهارامیدواری کرد که در ترم آینده بتوانیم با تشویق تشکل ها و دادن امنیت خاطر به دانشجویان کرسی ها را برگزار کنیم.