به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، سورنا ستاری روز گذشته در جریان بازدید از دانشگاه ها و جلسه با اعضای هیات علمی دانشگاه استان، ایلام را مظهر ایستادگی و مقاومت عنوان کرد و بیان داشت: لازمه برطرف شدن محرومیت های این استان، نگاه ویژه دولت و همت خود مردم است.
وی اقتصاد ایران را متکی به نفت دانست و افزود: اقتصاد نفتی اقتصاد رانتی است، این اقتصاد حکم می کند که به واسطه زحمتی که متحمل نمی شویم به جمع آوری ثروت بپردازیم؛ این اقتصاد حکم می کند که اشتغال را در استخدام در بخش های دولتی ببینیم؛ این اقتصاد حکم می کند که دانشگاه های ما از دولت بودجه طلب کنند، با لحاظ شدن این نگرش در لایه های مختلف، مفهوم پژوهش از ماهیت اصلی خود منحرف می شود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور بیان داشت: در هیچ جای دنیا نخواهید دید که یک استاد دانشگاه با صنعت مرتبط نباشد، اینکه ما چهار سال از عمر دانشجویان را در این مراکز آموزش عالی تلف می کنیم و از آن ها مقالات ISI بخواهیم خیانت در حق آن ها است، با وجود آنکه از نظر کمیت تولید دانش جایگاه مطلوبی داریم؛ اما در کیفیت پیشرفت نکرده ایم، آنچه که پژوهش را تعریف می کند فکر و مغز انسان است نه دستگاه، ساختمان و آزمایشگاه.
ستاری ادامه داد: وجود بنای دانشگاه مهم نیست، شرکت های بزرگ دنیا مانند فیس بوک، ماکروسافت و اپل از دل گاراژها بیرون آمده اند، ما هنگامی میتوانیم پژوهش را تعریف کنیم که دانشگاه های ما بودجه خود را از عقبه تولید پژوهش و توسعه تکنولوژی کسب می کنند، این پژوهش کارآفرین است و صاحب کار و مشتری می باشد.
وی با تاکید بر استعانت به پژوهش پول زا و بازگشت به مزیت های سرزمینی تصریح کرد: اینکه بخواهیم کارخانه سیمان در شهری که هیچ امکانات و پتانسیلی برای تولید سیمان ندارد احداث کنیم هیچ اشتغالی ایجاد نمی شود، استان ایلام ۴۵ هزار دانشجو دارد، آیا قرار است این تعداد افراد برای شغل یابی پشت درب اتاق استاندار بنشینند؟ این افراد برای اشتغال و کارآفرینی به درس خواندن ترغیب شده اند، به فارغ التحصیلان دانشگاهی به چشم تهدید نگاه نکینم، نگرش غلطی که در آموزش عالی حاکم شده این بحران را به وجود آورده است.
رئیس بنیاد نخبگان با بیان اینکه اقتصاد نفتی به کارمند خلاق و نوآور نیاز ندارد، خاطرنشان کرد: این تفکر در آموزش عالی مبتنی بر اینکه دانشگاه مبدا مدرک دهی است، باید تغییر کند، این موضوع ریشه در فرهنگ صدساله نفتی دارد، مشکلات استان ها در تهران حل نمی شود، هر مشکلی مقدمه یک کاسبی، تجارت و اشتغال زایی جدید است هنگامی که بخش دولتی در یک حوزه سرمایه گذاری می کند شاید در آغازین ماه ها یا سال های بهره برداری با رونق مواجه شویم اما با گذران زمان کیفیت طرح تنزل می یابد.
ستاری به اعلام آمادگی برای همکاری با مراکز پژوهشی در ایلام پرداخت و گفت: بودجه هایی که از سوی این معاونت به ایلام یا هر استان دیگری سرازیر می شود برای ساختمان سازی صرف نشود، این پول فقط برای توسعه فناوری هزینه شود، شرکت های دانش بنیان از پرداختن به هرگونه مالیات و گمرک معاف هستند، فعالین این حوزه در قانون جدید از خدمت سربازی معاف خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه فناوری و اختراع از اذهان جوانان زیر ۳۰ سال تراوش می کند، افزود: دانشگاه نسبت به فارغ التحصیلان متعهد است و باید تا پنج سال بعد از دانش آموختگی آن ها را حمایت کند.
معاون علم و فناوری ریاست جمهور با بیان اینکه آیین نامه های هیات امنایی اصلاح خواهند شد، خاطرنشان کرد: کمیته ای در وزارت علوم در حال تصحیح کردن این آیین نامه است و نتایج آن به زودی اعلام خواهد شد.