به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، حجت الاسلام پورمحمدی صبح امروز در شانزدهمین نشست اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل سراسر کشور که در دانشگاه تهران در حال برگزاری است، ضمن تبریک به مناسبت دهه کرامت پیرامون بحث فساد گفت: داستان فساد از اساس خلقت، داستان عجیبی است زمانی که حضرت آدم خلق شد خداوند در چند جای قرآن به داستان خلقتش اشاره کرد. ملائکه در ابتدایی ترین صحبتهایشان با خداوند با اشاره به آگاهی از آینده انسانها و تحولاتشان به موضوع فساد اشاره کردند.
وی تصریح کرد: انسان موجودی بود که اهل فساد و به دنبال جنگ و خونریزی بود. امروز اگر درباره مسئله فساد صحبت نکنیم یک مشکل بزرگ است و به رشد فساد کمک کردهایم و اگر به این موضوع بپردازیم منجر به دعوا خواهد شد و باز هم به فساد کشیده میشود.
زمانی که با فساد برخورد می کنیم موضوع را سیاسی میکنند
وزیر دادگستری با بیان این که پرداختن به موضوع فساد ظرافت خاصی را میطلبد اظهار داشت: زمانی که با فساد برخورد میکنیم موضوع را سیاسی میکنند، زمانی که بحث فساد پیش میآید عدهای به دلیل به خطر افتادن منافعشان موضوع را سیاسی میکنند، سر و صدا راه انداخته و خواه آنند که به هر وسیلهای مقابل افشاگریها بایستند.
حجت الاسلام پورمحمدی افزود: من ۵ سال در سازمان بازرسی کشور بودم. فرهنگی بر جامعه ما حاکم است که اگر فرهنگ بگم بگمها نباشند فرهنگ بگوبگوها حاکم میشود . برای پیشگیری در بحث فساد نیاز به روشن گری و بازگویی است، بحث فساد سیاسی اثرات گستردهای بر فساد اجتماعی دارد و در این میان گاهی فساد سیاسی جامعه را آزار میدهد برای مثال فتنه ۸۸ در یک مقطع مشکلات حادی را برای کشور ایجاد کرد ولی در همان حال هم نمیشد از موضوع فساد سیاسی غفلت کرد.
فساد سیاسی بسترساز دیگر فسادها در جامعه میشود
وی با بیان اینکه فساد سیاسی بسترساز دیگر فسادها در جامعه میشود تاکید کرد: در موضوع فساد دو موضوع مبارزه با فساد اداری در حوزه دولتی و مبارزه با فساد اجتماعی در حوزه عمومی اهمیت دارد. این دو موضوع بسیار مهم هستند و میتوانند در دیگر بخشها تاثیر بگذارند. سوالی پیش میآید که چرا در یک جامعه زمانی که فساد اجتماعی یا اداری رخ میدهد به راحتی حل نمیشود؟ بسیاری از فسادهای اجتماعی از فساد اداری نشات میگیرد و فساد اداری راه را برای فساد اجتماعی باز میکند. محیط فساد فرهنگی و سیاسی، فساد اجتماعی است. در هر جامعه ناهنجار فساد سیاسی زودتر رشد میکند.
وزیر دادگستری گفت: بنده به عنوان کارگزار این رشته معتقدم اگر بی نظمی، بی برنامگی، بی قانونی و نظارت نداشتن در جامعهای رخ بدهد قطعا اصلاح جوامع رخ نمیدهد. امیدواریم با کمک شما جوانان موضوع فساد حل شود.
حجت الاسلام پورمحمدی با بیان اینکه اگر انقلاب تا به اینجا رسیده به همت جوانان حزب اللهی کشور بود ادامه داد: چشم امید کشورمان به شماست. شما جوانان درگیر مسائل سیاسی و ماجراهای حاشیهای نشوید. از مسیرهای درست عبور نکردیم ،ریشههای فساد وجود دارد. هر گاه خواستیم با فساد برخورد کنیم هر کس درصدد برتری جناح خود بود.
وی در پاسخ به این سوال که برنامه دولت برای ریشه کن کردن فساد اقتصادی در کشور چیست، گفت: اگر خدایی ناکرده فساد در جامعهای نهادینه شود فاجعه رخ میدهد، نباید اجازه دهیم فسادها شبکهای و ساختاری شوند. متاسفانه در بحث فساد برخی رسانهها را هم به خدمت میگیرند.
وزیر دادگستری افزود: در دولت بحث فساد را جدی مطرح کردهایم. همه ما از وضع فساد نگرانیم، بحث اصلاح فساد اداری کار سنگینی است؛ چرا که هنوز در سازمان اداری نمیدانیم چند پرسنل داریم. در نظام بانکی با مشکلات زیادی روبه هستیم و تا زمانی که فساد بانکی حل نشود نمیتوانیم در بحث فساد اقتصادی کار مثبتی انجام دهیم.
هزینه های دولت در بخش اجرایی شفاف نیست
حجت الاسلام پورمحمدی اضافه کرد: هزینههای دولت در بخش اجرایی شفاف نیست و این امر در ساختار مشکل ایجاد میکند در دو سال گذشته بیشترین فشار را بر بانکها آوردیم حتی هزاران شعبه پولی بانکی غیرمجاز ایجاد شده که متاسفانه از نظارت ما خارج شده است.بی نظارتیها و بی قانونیها عامل اصلی فساد در کشورمان است.
وزیر دادگستری با اشاره به کمک جوانان در بحث مبارزه با فساد در کشورمان اضافه کرد: به همت ایده و حمایت دانشجویان و جوانان دانشگاه تهران با ساخت نرم افزارهای گمرکی توانستیم رشد قاچاق را کنترل کنیم که از این بابت خوشحالیم.
حجت الاسلام پورمحمدی با اشاره به برنامههای دولت در راستای مبارزه با فساد گفت: برنامه گردش آزاد اطلاعات تا دو سال دیگر در کشور صورت میگیرد که میتواند بخش بزرگی از فضاهای کشور را شفاف سازی کند. شورای عالی پول شویی هم فعال شده است، نظم حسابهای دولتی به همه نهادها بخش نامه شده و در حال پیگیری میباشد، ۲۰ سامانه بانک مرکزی برای کنترل حساب های بانکی افتتاح شده است، سامانه گمرکی نظم پیدا کرده، سال گذشته تمام خدمات بخش مالیات، ثبت الکترونیک شده است، در بخش زمین خواری هم با اقدامات الکترونیک مشکلات تقریبا رو به بهبودی است.
شکاف در قوا مصیبت بزرگی بود که در این دولت حل شده است
وی ادامه داد: در دورههای گذشته سه قوه به یکدیگر بدبین بودند ولی امروز خوشبختانه جلسات به صورت منظم و برپایه اعتماد شکل میگیرد. شکاف در قوا مصیبت بزرگی بود که در این دولت حل شده است.
وزیر دادگستری در پاسخ به این سوال که تکلیف پرونده کرسنت در این دولت چه شده است گفت: انتظار نداشته باشید که من پاسخ این سوال را بدهم؛ چرا که مسئولان مربوطه باید پاسخگو باشند این پرونده دارای پیچیدگی است زمانی که پروندهای بین المللی میشود قطعا تبعاتی را هم دارد به خصوص اگر آن پرونده در جریان باشد. دیگر نمیتوان پیرامون آن توضیح داد.
حجت الاسلام پورمحمدی با اشاره به اساس پرونده کرسنت گفت: این بحث درباره شرکتهای حاشیه خلیج فارس است، قراردادی بسته شد و در مورد قیمتهای آن قرارداد مشکلاتی ایجاد شده است، افرادی در این زمینه متعهد شدهاند که این موضوع را بررسی کنند ولی متاسفانه به نتیجه مطلوبی نرسیدیم.
وزیر دادگستری با اشاره به پیچیدگی بحث پرونده کرسنت گفت: خسارتها در این پرونده ناشی از عدم اجرا و حل مسائل حقوقی پرونده است دغدغههایی وجود دارد که به دولت قبل هم مربوط است علت اصلی حساسیت شورای عالی امنیت ملی پیرامون این پرونده این است که طرف مقابلمان ادعای خسارت میکند و فسادهای دیگری در این راستا مطرح است این پرونده به دادگاه رفته و برخی محکوم شدهاند.
در پرونده مشابه کرسنت خسارت هایی متوجه کشورمان شده
حجت الاسلام پورمحمدی با بیان اینکه مشابه پرونده کرسنت متاسفانه در کشورمان وجود دارد ادامه داد: در پرونده مشابه کرسنت خسارتهایی متوجه کشورمان شده که از این بابت نگرانیم باید بتوانیم مانع این خسارتها شویم در بحث پرونده کرسنت هشت سال فاصله افتاد، باید گفت چرا دولتهای پیشین قصد حل کردن این پرونده را نداشتند در تلاشیم این پرونده را به خوبی حل کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا دولت لایحهای پیرامون مذاکرات هستهای به مجلس ارائه نمیکند، گفت: جامعه ما جامعهای بالنده است جامعهای بالنده میباشد که همه حرفها تخصصی باشد امروز در بحث هسته ای مباحث به صورت فنی و حقوقی مطرح میشود مجلس در ابتدا جایگاه والایی در انقلاب داشته است در نظام مردم سالار نمیتوانیم به نهاد مردمی هم چون مجلس بی اعتنا باشیم.
وزیر دادگستری افزود: امروز مجلس کار خود را پیرامون بحث هسته ای انجام میدهد چندین جلسه علنی و غیرعلنی برگزار کرده ولی تاکنون دولت این موضوع را بررسی نکرده است.
حجت الاسلام پورمحمدی افزود: مجلس به جد پیگیر مذاکرات هسته ای کشورمان است تاکنون قانون هایی را اخذ کرده و گفتگوهایی را در این راستا انجام داده است ما معتقدیم مواردی که مجلس آن را تصویب کرده در برجام اجرا شده است.
وی با بیان این که مجلس شورای اسلامی نقش نظارتی دارد و میتواند در بحثها ورود کند ادامه داد: در بحث هسته ای اقداماتی رخ داده است اگر بنا باشیم عضوی از پروتکل قرار بگیریم نیاز داریم که لایحه ای به مجلس رفته و مورد تأیید نمایندگان قرار بگیرد اختلاف نظرها در زمینه حقوقی است چرا که بخشی می گویند توافقی صورت نگرفته که مجلس بخواهد در آن ورود کند.
وزیر دادگستری اضافه کرد: ما مشکلاتی را با آژانس اتمی داشتیم در این رفت و برگشتها پرونده ما به شورای امنیت ارجاع شد و خواهان برگشت اوضاع به حالت اولیه هستیم.
در دولت جلسه ای پیرامون بحث هسته ای نداشتهایم
حجت الاسلام پورمحمدی با بیان اینکه بحث مذاکرات هسته ای توافق نامه ای رخ نداده که دولت بخواهد پیرامون آن لایحه بدهد اظهار داشت: به همین دلیل ما در دولت جلسه ای پیرامون بحث هسته ای نداشتهایم چرا که توافقی صورت نگرفته و مجلس دولت را نمیتواند را ملزم به ارائه لایحه کند چرا که طبق قانون شورای نگهبان دولت از قبل تفسیری را ارائه کرده و امروز دیگر نیازی به ارائه لایحه به مجلس نیست.
نمیخواهیم وارد مجادله حقوقی با مجلس شویم
وی ادامه داد: یک دعوای سیاسی بود و ما برای حل آن دعوا مذاکره کردهایم 13 سال است که بحث هسته ای در کشورمان مطرح است هیچ دولت و مجلسی تا این حد پیگیر نبوده ما نمیخواهیم وارد مجادله حقوقی با مجلس شویم اما در هر حال تابع قانون مجلس هستیم.
بحث هسته ای یک همکاری داوطلبانه بوده که تبدیل به قطع نامه شورای امنیت شده است
وزیر دادگستری با بیان اینکه مجلس کار نظارتی خود را انجام میدهد و نگران آن نباشید در پایان خاطر نشان کرد: اگر موضوع هسته ای لایحه باشد نیازمند به آن است که بند بند آن را بررسی کنیم ولی چنین روالی در دوره های قبل موجود نبوده مجلس بحث نظارت خود را ادامه دهد ولی این که دولت بخواهد لایحه دهد طبق مشاهدات گذشته چنین چیزی وجود ندارد بحث هسته ای یک همکاری داوطلبانه بوده که تبدیل به قطع نامه شورای امنیت شده است.