به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از شیراز، سید محمدکاظم تدین صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه استان فارس، با اشاره به اینکه ترویج زایمان طبیعی به عنوان یکی از اهداف مهم طرح تحول نظام سلامت است، گفت: این طرح از پانزدهم اردیبهشت ماه سال جاری به همراه بسته هایی در راستای خدمت رسانی به مردم پیرامون مهم ترین مسائل مربوط به سلامت آغاز به کار کرد.
وی با اظهار تاسف در خصوص بالا بودن نرخ سزارین در بیمارستان های فارس قبل از اجرای طرح تحول سلامت، بیان کرد: پیش از این کشورمان در صدر کشورهای مشتاق برای زایمان غیر طبیعی و همچنین استان فارس نیز در صدر استان های کشور برای انتخاب سزارین در زایمان بوده است.
قائم مقام معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز عنوان کرد: بر اساس آمارهای جهانی فقط ۱۵ تا ۲۰ درصد از زایمان ها باید به روش سزارین انجام گیرد که این امر در استان فارس طی سالهای گذشته ۶۴ درصد را به خود اختصاص داده بود.
وی با اظهار اینکه طی دو سال گذشته ۱۰ درصد از میزان سزارین ها در استان فارس کاهش یافته است، افزود: میزان زایمان غیر طبیعی اکنون در استان فارس به ۵۴ درصد رسیده است.
تدین بیشترین آمار سزارین ها را در بیمارستان های خصوصی عنوان کرد و از طراحی بسته های پیش بینی شده در طرح سلامت مروج زایمان طبیعی خبر داد.
وی افزود: زایمان طبیعی در بیمارستان های سراسر کشور رایگان شده است.
لازم به ذکر است که افزایش زایمان طبیعی و کاهش سزارین ها از جمله بسته های خدمتی طرح تحول سلامت است که از سال گذشته با اجرای این طرح در بیمارستان های دولتی دانشگاهی، زایمان طبیعی رایگان شده است و هم اکنون از ۶۰ بیمارستان استان فارس ۴۰ بیمارستان بسته زایمان طبیعی را به مادران باردار ارائه می کنند.
قائم مقام دفتر سلامت مادران،کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان کرد: بر اساس آخرین آمارهای مربوط به پنج ماهه نخست امسال، دانشگاه علوم پزشکی شیراز توانسته است مطابق برنامههای ابلاغی از سوی وزارت بهداشت در زمینه کاهش آمار سزارین اقدام کرده و تا کنون به میزان ۱۰ درصد نرخ پایه زایمان سزارین در فارس، کاهش داشته ایم.
تدین گفت: روش طبيعي بهترين انتخاب برای انجام زايمان است مگر مواردی ضروری که به تشخیص پزشک، زایمان به صورت سزارین است.
به گفته قائم مقام معاونت سلامت علوم پزشکی شیراز زایمان، به صورت سزارین در مواردی همچون وجود سابقه سزارين، مدفوع کردن جنین در رحم، جفت سر راهی، نمایش بند ناف، عدم تناسب سرجنین با لگن مادر، تبخال و عفونت تناسلی، نوزاد بزرگ تر از چهار و نیم کیلوگرم، وجود ناهنجاری رحمی در مادر و دیگر موارد به تشخیص پزشک انجام می شود در غیر این صورت برای سلامتی مادر و کودک لازم است زایمان به صورت طبیعی باشد.
وی عوارض جانبی سزارین را چسبندگیها، عوارض بیهوشی، خطر از دست دادن حجم زیادی خون، احتمال بروز حاملگیهای پرخطر در آینده، جفت سر راهی، طولانی شدن زمان زایمان، عفونتهای مثانه، رحم و آسیبهای ادراری، طولانی شدن دوره نقاهت مادر و بروز عفونت برشمرد و گفت: در پنج ماهه اول سال ۹۴ شاهد مرگ پنج مادر بوده ایم که همگی سابقه سزارین را داشته اند.
تدین در خصوص ایجاد مراکز مامای همراه یا دولا گفت: مجوزهای لازم صادر شده است؛ در استان فارس با راه اندازی این مراکز مادران باردار با بستن قرارداد با ماما شاهدکاهش استرس و فشار روانی در دوران بارداری و زایمان طبیعی خواهند بود.
وی تعدادی از وظایف مامای همراه را همراهی مادر برای شرکت در کلاس آموزش دوران بارداری و مراقبت از مادر در هنگام زایمان و بعد از آن عنوان کرد و گفت: مامای همراه یا دولا به ازای هر یک از این خدمات تعرفه تعیین شده را برای خدمت رسانی دریافت می کند.