به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مزاسم اختتامیه هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی روز سه شنبه 24 آذر ماه برگزار شد و در این مراسم طرح های برگزیده معرفی شدند.
در این گزارش به بررسی طرح های برگزیده و رتبه های برتر در مبحث پژوهش های بنیادی و کاربردی می پردازیم.
رتبه دوم پژوهش های بنیادی را طرح بررسی ویژگی های زیستی و کاتالیزوری نانوساختاری های حاوی آلژینات و پلی یورتان از آن خود کرد.
حامد دائمی، پژوهشگر این طرح بود که با همکاری دانشگاه تهران و دانشگاه علم و صنعت موفق به انجام آن شد. متشکل از دو بخش اصلی است در بخش نخست به تهیه مواد پلیمری بر پایه نانوساختارهای پلی یورتان و آلژینات و بررسی کاربردهای زیستی ترکیبات حاصل در مهندسی بافت رگ، مهندسی بافت پوست، جذب آلاینده های زیستی و دارویی و سامانه های تحویل سلول و دارو پرداخته شده است در بخش دوم به تهیه و بررسی ویژگی های چند نانو کاتالیست پلیمری سبز از جمله پراکنه های آبی پلی یورتانی نمک های آلژینات، آلژیمیک اسید و نانو ذرات مغناطیسی آلژینات پرداخته شده است.
رتبه دوم پژوهش های بنیادی نیز به طراحی و سنتز حسگرهای آزو – آزومتینی برای ردیابی یون فلوئور به خاطره رضائیان از دانشگاه اراک اهدا شد.
از این طرح می توان به این مسئله اشاره کرد که آنیون ها و کاتیون های فلزی نقش بسزایی در بسیاری از فرآیندهای شیمیایی، بیولوژیکی، پزشکی و محیطی دارد. با توجه به اهمیت و نقش کلیدی این یون ها در سال های اخیر تلاش های بسیاری برای ارائه روش های مناسب برای شناسایی آنها در مقادیر بسیار کم صورت گرفته روش های ارائه شده بسیار وقت گیر بوده و نیاز به وسایل اسپکتروسکوپی پیچیده دارند. روشی که در این طرح ارائه شده جدید و پیشرفته است که مشکلات روش های قبلی را مرتفع ساخته است.
دیگر رتبه دوم پژوهش های بنیادی از آن طرح سیدحسن حسینی از دانشگاه صنعتی شریف با عنوان سنتز کاتالیزگرهای ناهمگن نانوکامپوزیتی مغناطیسی حاوی مایعات یونی برای انجام واکنش های آلی شد.
کاتالیزگرها همواره توجه بخش مهم از صنعت را به خود اختصاص می دهند از بین کاتالیزگرهای موجود برای فرآیندهای صنعتی، کاتالیزگرهای ناهمگن با وجود برخی معایب به دلیل جداسازی ساده بیشتر مورد توجه قرار می گیرند از جمله این معایب می توان به فعالیت کمتر نسبت به کاتالیزگرهای همگن، نفوذپذیری اندک واکنش گرها به درون کاتالیزگر، مقدار بارگذاری اندک بسترها با مواد همگن، مقدار فروپاشی زیاد کاتالیزگر و مشکلات در جداسازی اشاره کرد.
رتبه سوم پژوهش های بنیادی برای طرح عنوان سنتز کاتالیزورهای ارگانوسیلیکاهای مزو حفره متناوب به مجتبی خراسانی اهدا شد.
از مهمترین دستاوردهای این طرح می توان به امکان اکسایش گیزینی انواع الکل های نوع اول به آلدهیدها، اسیدهای کربوکسیلیک و یا متیل استرهای در حضور کاتالیزورهای فلزی از جنس طلا و پالادیوم اشاره کرد.
رتبه اول پژوهش های کاربردی به طراحی و ساخت انژکتورهای اسلینگر و بسترآزمون مشعل شعله مسطح به پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف مصطفی قربان حسینی و سجاد رضایت داده شد.
در این طرح دستگاه آزمایش انژکتورهای محوری مطرح شده در این دستگاه انژکتورهای متداول صنعتی نفت و مشخصات آنها از جمله طول شکست، زاویه پاشش طول موج و قطر سرعت و جهت حرکت قطرات مشخص می شود. این دستگاه به روش اپتیکی PDIA ابداعی تجهیز شده و از این نظر منحصربفرد است.
رتبه دوم پژوهش های کاربردی به طرح سیدحسین موسوی ترشیزی با عنوان طراحی و ساخت توربین هوایی جریان محیطی داده شد که از کاربردهای این توربین می توان به دور و توان بالا دستگاه های بالانس دور بالا اکسپندرهای خطوط انتقال گاز، ابزارهای سرعت بالای دندان پزشکی اشاره کرد.
همچنین رتبه دوم پژوهش های کاربردی به طراحی و ساخت نمونه آزمایشگاهی آنتن آرایه بازتابی باند KU با پوشش کانتوری بر روی ایران برای ماهواره در مدار GEO به ایمان آریانیان از دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی اهدا شد.
نمونه آزمایشگاهی آنتن آرایه بازتابی با پرتو کانتوری برای استفاده در ماهواره ژئو ایرانی طراحی، ساخته و آزمایش شده است باند فرکانسی آنتن 10.95 تا 11.7 گیگا هرتز و اندازه هر ضلع آن 1.4 متر است.
لازم به ذکر است که بزرگ شدن ابعاد آنتن آرایه بازتابی کار طراحی و شبیه سازی آن را مشکل می سازد و برای ساخت آنتن نیز باید ملاحظات خاصی را در نظر گرفت. این آنتن دارای پوشش مناسب در داخل ایران است و گین آن در خارج از ایران به خوبی کاهش می یابد. میزان پلاریزاسیون متعامد اندازه گیری شده این آنتن در محدوده ایران کمتر از 33- db و گلبرگ کناری آن کمتر از 17- db است که برای طراحی های عملی بسیار مناسب است. آنتن تغذیه آنتن اصلی نیز طراحی و ساخته شده است که یک آنتن هورن شیاردار است.
رتبه سوم پژوهش های کاربردی برای توسعه نرم افزار معادل سازی دینامیکی شبکه های توزیع فعال به طرح هیمن گل پیرا داده شد.
مدل سازی مناسب ریز شبکه ها و شبکه های توزیع فعال مشتمل بر چندین ریز شبکه به منظور بهره گیری در مطالعات پایداری شبکه بالادست و همچنین محاسبه بیشترین مقدار نفوذ مجاز ریزشبکه ها یکی از مهمترین دغدغه های امروزی مهندسین برق در سراسر دنیا است هدف از این طرح ارائه مدلی دینامیکی برای شبکه توزیع فعال مشتمل بر چندین ریزشبکه از دیدگاه مطالعات پایداری فرکانس شبکه بالادست است. تمامی مدل ها و همچنین نرم افزارهای توسعه داده شده با استفاده از شبکه ها و ریزشبکه های تحقیقاتی عملی راستی آزمایی شده است.
آخرین طرح از پژوهش های کاربردی رتبه سوم را از آن خود کرد که دستگاه سنجش فشردگی خاک نام دارد و نیما لطیف تجار و احسان سرایی پژوهشگران این طرح هستند.
دستگاه سنجش فشردگی خاک توانایی اندازه گیری مقاومت خاک را برحسب فاصله دارد و در هر داده برداری مقاومت خاک را از سطح خاک تا عمق 80 سانتی متری نتیجه می دهد از مزایای این دستگاه و نوآوری های صورت گرفته در آن می توان به کالیبراسیون هوشمند، انجام آزمایش در زاویه دلخواه به دلیل تعادل سنجی الکترونیکی، تهیه نقشه عملیاتی از زمین با استفاده از GPS، قابلیت نمایش داده ها به صورت در لحظه از طریق نمایشگر و وب سایت اینترنتی و محاسبه درصد پوکی خاک اشاره کرد. همچنین دستگاه نرم افزار واسطی دارد که می تواند اطلاعات را از طریق بلوتوث دریافت کند.