به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از زنجان، شرکت ریخته گری پیوسته سهند ایران توسط سرمایه گذار چینی و با حمایت دولت و مسئولان استان زنجان و شهرستان ایجرود در اراضی روستای «کوسّهلر» واقع در شهرستان ایجرود استان زنجان احداث شده است، این مجموعه توسط شرکتهای چینی طراحی و تجهیزات نیز در کشور چین آماده و توسط پیمانکاران این کشور مونتاژ شده است.
مساحت اراضی این کارخانه در حدود ۴۰ هکتار بوده که از روستائیان محلی خریداری شده است، این پروژه در سه فاز به بهره برداری نهایی میرسد که کل حجم سرمایه گذاری در سه فاز مبلغ ۶۰۰ میلیون دلار است. محصول نهایی این کارخانه تولید نورد با ظرفیت سالانه ۱۵۰ هزار تن خواهد بود.
میزان سرمایه گذاری فاز یک مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار بوده که در حد نهایی این پروژه، میتوانست در فاز اول با دریافت مواد اولیه از معادن ایران به میزان ۶۰۰ هزار تن سالانه شمش چدن به صنعت فولادسازی ایران تزریق کند و کل تولید فازهای اول، دوم و سوم این مجموعه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن سالانه مواد اولیه صنعت فولاد ایران برآورد شده بود.
اما این شرکت که از آغاز شروع به کار خود با فراز و نشیب های زیادی رو بهرو بوده است در مدت کمی که از فعالیت آن سپری شده اقدام به اخراج حدود ۴۰ نفر از کارگران خود به بهانه های واهی نمود و در نهایت نیز در اوایل دی ماه امسال، شایعه تعطیلی کامل این کارخانه رنگ واقعیت به خود گرفت و از کارگران آن خواسته شد تا قرار داد ۱۰ روزه امضا کنند که با پاسخ منفی کارگران، این کارخانه با ۵۰۰ تا ۶۰۰ نیرو تعطیل و با خانهنشین شدن کارگران کوره نیز خاموش شد.
جمعی از دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک در زنجان نیز با وعده ای که به آنها داده شد، عازم کشور چین میشوند تا پس از کسب مهارت های لازم و انجام کارهای مهندسی به صورت تجربی به ایران بازگشته و به عنوان یک مهندس در شرکت ریخته گری سهند زنجان با حقوق های کلان مشغول به کار شوند.
یکی از کارگران این شرکت در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو ضمن بیهوده دانستن آموزش هایی که در چین به آنها داده شده بود، تصریح کرد: آموزش هایی که در دوره چین به کارآموزان داده می شد، صرفا آموزش زبان نبود و اواخر دوره عملا به کلاس رقص تبدیل شده و جنبه آموزشی این دوره بر اساس اظهارات حاضران در حد صفر بوده است .
وی با بیان اینکه اولین روزی که برای کار بعد از دوره چین به شرکت رفتیم ۸۰ عدد بیل و کلنگ به ما دادند و مدام از بهبود شرایط سخن به میان آوردند، گفت: تعهدی که ما به شرکت دادیم تعهدی سه ساله و به نام تکنسین بود؛اما عملا قرار داد ۱۵ روزه و یک ماهه کارگری با ما منعقد می شد.
تعهد سه ساله در مقابل قرارداد یک ماهه !
وی تصریح کرد: قرار بود که در ماه اول سقف حقوق ها یک میلیون باشد و از ماه های بعد بیشتر شود ولی همین میزان را هم بعد از ۲ تا ۳ ماه دیگر پرداخت نکردند و هر زمان که قرار بود تحصن و یا اعتصابی کنیم قول می دادند که حقوق ها را به ۲ میلیون ارتقا خواهد داد.
تحصن ۱۵۰ نفره کارگران
یکی دیگر از کارکنان با بیان اینکه وقتی پس از تعطیلی های مکرر کارخانه و اینکه مشخص شده بود که خبری از قرارداد و کار نیست، دست به تحصن زدیم خاطرنشان کرد: در نتیجه این قبیل رفتارها حدود ۱۵۰ نفر از کارگران دست به تحصن زده بودند .
وی افزود: وقتی این تحصن شکل گرفت مدیرعامل در اتاق بود و وقتی نیروهای امنیتی با وی صحبت کردند قرار شده بود که برای جلوگیری از اغتشاش چند نفر به عنوان نماینده صحبت کنند تا قضیه حل شود .
اخراج از شرکت به علت جلسه با مدیرعامل
وی با بیان اینکه پس از مدتی ما را به جرم حضور در جلسه مدیر عامل از کار اخراج کردند بیان کرد: پس از مدت ها تعطیلی کارخانه، با گروهی تماس گرفته شده بود تا دوباره برای کار کردن به شرکت مراجعه کنند؛ اما با افرادی که به عنوان نماینده در اتاق مدیرعامل حاضر شده بودند به جرم رفتن به اتاق مدیرعامل دیگر تماسی گرفته نشده بود و نهایتا گفتند که اخراج هستید. در صورتی که خود مسئولان شرکت از ما خواسته بودند نماینده کارگران شویم.
اظهار بی اطلاعی مسئولان استان
پس از صحبت های کارگران این شرکت به سراغ مهندس فغفوری رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان زنجان رفتیم و وقتی این موارد را با وی مطرح کردیم، از بیشتر این اتفاقات اظهار بی اطلاعی و ابراز امیدواری کرد که با فروش مواد تولید شده در این شرکت مشکلات کارگران و شرکت نیز حل خواهد شد .
شکی در این نیست که سرمایه گذاری انجام شده توسط مدیران چینی شرکت ریخته گری سهند به اقتصاد منطقه کمک کرده و اشتغال زایی مناسبی را به صورت مستقیم و غیر مستقیم ایجاد خواهد کرد، البته به شرط اینکه این کارخانه به صورت کامل راه اندازی شده و آغاز به کار کند !
اما این دلیل نخواهد شد که مدیران کارخانه در سایه حمایت های برخی مسئولان خود را قهرمان بلامنازع اقتصاد زنجان فرض کنند و نه تنها از تسویه بدهی های خود شانه خانه کنند بلکه طلبکاران خود را نیز با زور بازوی بادیگاردهای خودشان که شنیده می شود زنجانی هستند تهدید و ارعاب کنند.
در اینکه آیا برخورد قانونی و مناسبی با خاطیان این ماجرا می شود یا این موضوع نیز تحت سایه میهمان نوازی معروف زنجانی ها ختم به خیر خواهد شد، موضوعی است که زمان آن را مشخص خواهد کرد؛ اما شهروندان زنجانی انتظار دارند سرمایه گذاری شرکت ها و افراد در زنجان دلیلی بر وجود حق برای اجحاف حقوق شهروندان زنجانی نشود .