به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اهواز، جلسه هم اندیشی ارتقاء هم گرایی اقوام خوزستان با حضور اساتید بسیجی در سالن اجتماعات بسیج اساتید خوزستان با حضور اساتید دانشگاه های مختلف برگزار شد.
در این جلسه تخصصی رضا کیانی، مسئول بسیج اساتید در ابتدای جلسه ضمن عرض سلام و تبریک میلاد مسعود امام علی (ع) گفت: بسیج اساتید در نظر دارد به شکل تخصصی و با بهره گیری از نظرات اساتید جلسات هم اندیشی را برگزار کند.
وی افزود: در این جلسات موضوعات و چالش های اصلی خوزستان به دور از هیاهو و جنجال در محیطی علمی مورد کنکاش قرار می گیرد تا نسخه مهم و کاربردی برای حل آنها حاصل شود.
مسئول بسیج اساتید خوزستان تصریح کرد: اساتید بسیجی دانشگاه های خوزستان ظرفیت مهمی هستند که باید از این ظرفیت در حوزه های مختلف برای تعالی نظام اسلامی به کارگیری شود.
در ادامه کریم رضا دوست، عضو هیات علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز به اهمیت قومیت در کشور اشاره کرد و بیان داشت: کشور ایران دارای قومیت های متنوعی هستند که این قومیت ها در کنار هم کشوری زیبا را تصویر سازی می کنند که این یک ظرفیت بزرگ و ارزشمندی است.
رضا دوست گفت: تنوع قومی یک سرمایه ملی است و در طول تاریخ متاسفانه مواجه خوبی با این مسئله نشده است.
این استاد جامعه شناسی با اشاره به اهمیت نظام جمهوری اسلامی به مسئله قومیت گفت: جمهوری اسلامی از بدو تاسیس نگاه مثبت و عالی به مسئله قومیت داشته است؛ ولی نتوانسته از این فرصت استفاده و بهره مناسبی داشته باشد و به معنای واقعی کلمه سیاست اصلی نظام جذب حداکثری اقوام بوده است.
وی ادامه داد: در مورد قومیت ها در مرزهای داخلی ما هیچ مسئله نداشتیم و قومیت ها در کنار هم و با هم به شکل مسالت آمیز زندگی کردند و بیشترین بحران را خارج از مرزها به کشور تحمیل کردند.
رضا دوست در ادامه به تبیین مسئله قومیت و همگرایی اشاره کرد و گفت: همگرایی در مسئله قومیت ها به معنی حفظ و یا ادغام کردن قومیت ها نیست؛ بلکه همه قومیت های زبانی و دینی مورد احترام هستند و باید این همگرایی در تقویت جمهوری اسلامی به کارگیری شود.
وی ادامه داد: همگرایی یعنی هر قومیت و یا گروهی تفاوت گروه دیگر را بپذیرد و مردم هر قومی تفاوت دینی و زبانی قوم دیگر را قبول کند و به جای قوم گرایی به تقویت همگرایی اقوام بپردازد.
محمد راضی جلالی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه این نشست هم اندیشی به اشتراکات بین اقوام ایرانی پرداخت و تصریح کرد: دین مهمترین اشتراک اقوام ایرانی است و سوای بحث های مختلف مذهبی و شیعه و سنی همه اقوام ایرانی مسلمان هستند.
وی افزود: استراتژی دشمن در مواجه با مقوله اقوام کاهش اشتراکات و تقویت اختلافات است و دین مفهوم مناسبی برای تقویت این اشتراکات است.
مسئول بسیج اساتید دانشگاه شهید چمران اهواز بیان داشت: دشمن از هر طریقی دنبال ایجاد فتنه و اختلاف است و اگر از راه اختلافات دینی نتواند وارد شود از دریچه زبان و رنگ و گروه اختلاف ایجاد می کند.
این استاد دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: انقلاب اسلامی ماحصل اتحاد اقوام است و رضایت مندی مردم از انقلاب یک نقطه قوت است و مردم انقلابی ایران با اینکه دارای مشکلاتی در حوزه اقتصاد هستند؛ ولی در نقاظ حساسی مثل انتخابات هیچ گاه انقلاب را تنها نگذاشتند.
وی افزود: برخی از مسائلی که به نام قومیت پررنگ می شود ریشه در مسائل اقتصادی و بیکاری دارد و متاسفانه لایه های میانی نظام از این مسئله غفلت کردند و بویژه در خوزستان در بخش اشتغال جوانان زیادی بیکار هستند.
راضی جلالی گفت: در این زمینه در خود خوزستان نیروهای بومی و متخصصی وجود دارد که باید به کارگیری شود و با توزیع مناسب امکانات زمینه های ایجاد اختلاف از سوی دشمن را کم کنیم.
در ادامه نشست هم اندیشی همگرایی قومیت ها، نداف، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: در مقوله قومیت ها باید ظرفیت و توانایی هر گروهی به درستی تحلیل و شناسایی شود و در همان بخش بکارگیری شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: قومیت ها در کشور ما یک مسئله مهم هستند که ما نتوانستیم از این ظرفیت ها درست استفاده کنیم.
مجید نبی پور، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز دیگر استادی بود که در جلسه هم اندیشی به بیان نظرات خود پرداخت.
وی گفت: اروپا و جامعه غربی با چالش عدم قومیت ها و بحران از بین رفتن قومیت ها روبرو است و جامعه شناسان اروپایی دنبال تقویت قومیت و احساس مسئولیت به وطن و قومیت در بین مردم غربی هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: تعصب به مسائل ملی و گروهی یک ارزشی است که نباید به راحتی اکنون که دست کشور ما است نادیده بگیریم و این مسئله ارزشمند را با هدایت صحیح تقویت کنیم.
نبی پور بیان داشت: باید موجودیت اقوام را بپذیریم و آرمان ها و فرهنگ اقوام را حفظ کنیم و ماموریت ها را براساس اصول هر قومی تعریف کنیم و امروز به نظرم نماینده جمهوری اسلامی در جامعه و بویژه مرزها اقوام هستند نباید از مقوله قومیت هراس داشته باشیم.
قربانیان، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اهواز در ادامه با اشاره به توزیع عادلانه امکانات گفت: امروز متاسفانه ناخواسته و به دلیل مدیریت ناصحیح شهری امکانات شهری و روستای درست و عادلانه توزیع نمی شود.
وی ادامه داد: توزیع عادلانه امکانات در همه بخش ها و بافت های شهری به لحاظ شهرسازی نوعی آرامش در بین مردم ایجاد می کند و در هر بخش دیگری مردم باید عدالت را لمس کنند.
زرگر شوشتری، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه این نشست هم اندیشی با اشاره به اینکه زندگی مسالمت آمیز اقوام ایرانی و بویژه خوزستانی در کنار هم مثال زدنی است بیان داشت: باید چتر ملیت را در کشور گسترده کنیم و قومیت را در درون ملیت تعریف کنیم.
وی افزود: توسعه شهری مناسب، توزیع یکسان فرصت های شغلی و ایجاد زمینه مناسب و مبتنی بر شایسته سالاری می تواند زمینه های اختلافات را بکاهد.
سید منصور موسوی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد مسجد سلیمان بیان داشت: شاخصه اصلی مردم خوزستان ولایت مداری است و این مسئله باید تقویت و برجسته شود.
وی افزود: خوزستان رنگین کمانی از قومیت ها است که همه آنها هنجارهای دینی مشابه دارند و اسلام و تشیع و ولایت در همه اقوام خوزستانی موج می زند و این ها اشتراکات بسیار مناسبی در همگرایی و وحدت است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد مسجد سلیمان با اشاره به مسئله آموزش های اجتماعی در باره اقوام اشاره کرد و افزود: مسئله قومیت و همگرایی قومی نیازمند آموزش است و باید این مسئله در مدارس و دانشگاه ها ارائه شود.
همچنین بهمئی، دانشجوی دکتری جامعه شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز در این هم اندیشی تصریح کرد: مسائل اجتماعی مسائل مهم و پیچیده ای هستند که پارامترهای مهمی در آن دخیل هستند.
وی افزود: در خوزستان از سوی ما بواسطه نفت و گاز بیشترین سهم را در تولید داریم و از سویی به لحاظ میل به مهاجرت نیز رتبه بالای داریم.
این دانشجوی دکتری جامعه شناسی بیان داشت: مسائل اجتماعی باید در برنامه ریزی های توسعه خوزستان گنجانده شود و چاره اندیشی شود؛ چرا که ما در مسائلی چون حل مشکلات از طریق نزاع های خیابانی وضعیت مناسبی نداریم.
وی گفت: امروز رسانه های دیجیتال نقش مهمی در ایجاد مسائل در کشورها دارند و می بینیم رسانه بسیاری از مسائل عادی را با ارائه غلط تبدیل به یک بحران اجتماعی می کنند.
بهمئی با اشاره به مسئله تهاجم رسانه در بحث قومیت افزود: در همین چند روز اخیر خوزستان با پدیده مخرب سیل مواجه بود و همه دیدید که چطور رسانه ها با پرداختن به مسائل حاشیه این پدیده طبیعی را قومی کرد و اختلاف پراکنی کرد.
همچنین پوررضوی از آموزشکده فنی و حرفه ای چمران اهواز گفت: قوم گرایی در خوزستان مردود است و در خوزستان همه اقوام در کنار هم زندگی می کنند و شما ببینید در شوشتر شمال و جنوب شوشتر یا دزفول یا سوسنگرد و هر شهر دیگر لر و عرب و بختیاری و قشقایی همه و همه با هم زندگی دیرینه دارند.
وی افزود: استانداری به نظرم به جای ساحل سازی های نامناسب باید در همه قسمت های شهری امکانات فراهم کند و به مناطق کمتر برخوردار بیشتر رسیدگی کند و ما امروز در مرزها عشایر را داریم که حافظ مرز هستند باید اینها را تقویت کنیم.
ملائکه پور، استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه این جلسه هم اندیشی بیان داشت: قومیت مورد تایید اسلام و قرآن است و در قرآن به واقعیت قومیت اشاره شده است و شما ببینید این قومیت در قرآن برای رشد و تعالی در نظر گرفته شده است و در سنت های مثل صله ارحام و صدقه خانواده و اقوام در اولویت هستند.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: اختلاف های قومی غیرقابل انکار است؛ ولی ما باید به جای تاکید بر اختلاف ها و حذف آنها، اشتراکات را تقویت کنیم.
هاشمی از دانشگاه نفت اهواز گفت: بهترین راه برای تقویت قومیت ها و همگرایی بین آنها ترویج فرهنگ قرآنی و دینی است.
وی افزود: ما باید نگاهی مثل نگاه امام خمینی (ره) داشته باشیم که همه چیز را از دریچه اسلام و قرآن می دید و تایید و رد هر مسئله ای براساس اسلام بود و امروز بهترین راه تقویت تقوا در کشور است.
هاشمی بیان داشت: مسئله اقتصاد در اختلاف های قومی مهم است؛ ولی اصلالت ندارد، زیرا این اختلاف ها بیشتر از سوی متمولین دامن زده می شود.
وی تصریح کرد: باید فرهنگی دینی و بسیجی را ترویج دهیم که این به مثابه سیمان می تواند در مسئله قومیت چاره ساز باشد و همگرایی و وحدت را عینیت بخشد.
فیروزی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه بیان داشت: ساختار قومی و طایفه ای و اداره اقوام نسبت به گذشته تغییرات اساسی کرده است و بسیاری از اقوام شهرنشین شدند و این
نیازمند است که ما اکنون باید درک درستی از شرایط اقوام و سبک زندگی آنها داشته باشیم.
استاد گروه برنامه ریزی شهری بیان داشت: مشاهدات نشان می دهد که مسئله قومیت در شهرها در حال تحلیل رفتن است و مثل گذشته وجود ندارد و این محرک های خارجی است که این ها را بوجود می آورد.
وی گفت: مدل 8 سال دفاع مقدس مدل زیبایی از وحدت و حضور اقوام است که باید تجزیه و تحلیل و به کار گیری شود و مدل بومی برای مسئله قومیت در خوزستان تعریف کنیم.
فیروزی تصریح کرد: باید از من به ما برسیم و به جای من محوری به خدا محوری برسیم و خدا محوری بیش از شعار نیازمند عمل است.
وی ادامه داد: عدالت محوری، تساوی در استخدام و اشتغال ها و تاکید بر شایسشته سالاری از متغیرهای مهم در بحث قومیت است.
حسینی، عضو گروه الهیات دانشگاه آزاد بیان داشت: خداوند در قرآن پس از مقوله ایمان، مسئله نژاد را معرفی می کند و تاکید می کند که این برای افراد نخبه و عاقل است.
وی با اشاره به مسئله جهانی شدن گفت: استکبار دنبال حذف قومیت ها و یکپارچه کردن دنیا است و تقویت قومیت نباید باعث نفی قومیت شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به سیره پیامبراکرم (ص) بیان کرد: پیامبر اسلام در مواجه با این پدیده دو کار اساسی انجام داد: اول: تعصب قومی را به تعصب دینی تغیر داد که باعث گسترش اسلام شد و از سوی جنگ و نزاع قومی را به جنگ علیه کفار تغییر داد.
بصیرزاده، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران ادامه داد: قبایل فی النفسه اصالت ندارد؛ بلکه اینها برای تمییز و تنوع طبی که خواست بشر است ایجاد شده و گرنه دنیا یک رنگ و هم شکل و اندازه کسل کننده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: رفاه در نگاه ما اصالت ندارد؛ ولی قبول کنید در این مدت ما نتوانستیم عدالت را بین اقشار جامعه توزیع کنیم و شما ببینید واقعا رفاهی که در اصفهان است در سوسنگرد است نه نیست و باید اینها را اصلاح کنیم.