اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مراسم بزرگداشت روز «جی آی اس» برای اوّلین بار در شرق کشور امروز با حضور دانشجویان و اعضای هیات علمی به همّت انجمن علمی گروه علوم جغرافیای دانشکده ادبیّات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
محوریهای اصلی این همایش عبارت از آگاهی از موقعیّت و جایگاه مطالعات «جی آی اس» در سطح جهان کشور و استان، نیاز سنجی در خصوص مطالعات «جی آس اس» در ادارات، سازمان ها و ارگان های استان، امکان ایجاد فعالیّت های بین رشته ای در بین دانشگاه های استان در زمینه های ارتباط با «جی آی اس»، معرفی توانایی های دانشگاه فردوسی مشهد، آشنایی دانشجویان با پتانسیل های تحقیقاتی و اشتغال در زمینه های مرتبط در سطح استان بود.
در ابتدای جلسه بوزرج مهری، دانشیار و مدیر گروه رشته جغرافیای دانشکده ادبیّات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اهمیّت روز جهانی «جی آی اس» از تاریخچه این روز جهانی گفت و تصریح کرد: این روز از سال 1960 در کانادا و آمریکا به عنوان روز جهانی«جی آی اس» نامگذاری شد و از سال 1990 کشورهای دنیا شروع به برگزاری جشن و بزرگداشت این روز کردند.
وی بیان کرد: در این روز اندیشمندان و محقّقان علوم جغرافیا گزارشی از فعالیّت های سال اخیر خود در این عرصه را ارائه می دادند و این فنّاوری در سال 1370 وارد کشور ما شد و پس از اصفهان، دیگر کلان شهرهای کشور نیز شروع به فعّالیت در این عرصه کردند.
این استاد دانشگاه با تاکید مجدّد بر اهمیّت این فنّآوری گفت: در کشورهای صنعتی و پیشرفته آموزش این علم را از سنین کم آغاز کرده اند و در مدارس این آموزش داده می شود.
مدیر گروه رشته جغرافیای دانشکده ادبیّات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد همچنن افزود: از کاربردهای بی شمار این علم می توان به مدیریّت بحران در زمان انتشار آلودگی، استفاده از داده های آن در زمین شناسی، هواشناسی و اقلیم شناسی اشاره کرد.
بوزرج مهری همچنین اینطور ادامه داد: باید این جلسات در طول سال به صورت مکرّر برگزار و ارتباطی بین دانشگاه و سازمان های مربوطه برای ایجاد شغل برقرار شود و دانشجویان برای گذراندن دوره کارورزی خود می توانند وارد این ارگان ها شوند و زمینه را برای اشتغال آینده خود فراهم سازند.
در ادامه جلسه حمزه ای، نماینده سازمان فناوری اطلاعات مشهد به عنوان نماینده سازمان شهرداری، پشت تریبون قرار گرفت و با اشاره به فعالیِّتهای سازمان فنّاوری اطلاعات مشهد، گفت: امروزه داده های شهری، مهمترین رکن مدیریّت شهری می باشد و این داده ها به دلیل اهمیّت بسیار آن ها طبق قرارداد ها و تعهّداتی به اشتراک گذاشته می شود که این فعالیّت محور اصلی سازمان مذکور می باشد و در واقع سازمانها با قراردادهایی داده های ادارات مختلف، همچون گاز، آب و فاضلاب، برق و غیره را جمع آوری کرده و با عقد قراردادهایی در اختیار مراکزی که به آن ها نیاز دارند می گذارد.
وی با اشاره به پیامدهای مثبت این مدیریّت داده ها گفت: جمع آوری هر نوع از داده های شهری مستلزم صرف هزینه های سنگین می باشد و ما به وسیله این سازمان از اتلاف هزینه هایی که ناشی از موازی کاری و دوباره کاری می باشد جلوگیری می کنیم، یعنی هر سازمان لازم نیست اطلاعاتی را که قبلاً توسط ارگانی دیگر جمع آوری و ذخیره شده را دوباره جمع آوری کند بلکه می تواند از داده های قبلی استفاده نماید.
در ادامه هادی اعظمی، دانشیار و عضو هیئت علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی و رئیس مرکز پژوهش های شورای اسلامی مشهد و نائب رییس انجمن ژئوپلوتیک کشور و ریاست انجمن ژئوپلوتیک خراسان رضوی در مورد کاربردها و برنامه های آتی در زمینه های «جی آی اس» صحبت کرد.
وی در شروع سخنان گفت: با توجّه به افزایش جمعیّت جهان، محیط زیست، آلودگی، جنگل ها و مراتع، نیاز ما به اشراف اطلاعاتی و آماری از قسمت های مختلف جهان دوچندان شده است و این اشراف اطّلاعاتی مستلزم استفاده از فنّاوری هایی می باشد که «جی آی اس» یکی از مهمترین این ابزار ها می باشد، مخصوصاً در بخش مدیریّت حوزه شهری و شهرسازی این فنّاوری کمک شایان و قابل توجّهی به بحث اشراف آماری مراکز ذی ربط می کند.
اعظمی در باب اهمیّت این فنّاوری این طور ادامه داد: این علم همچنین در اقتصاد جهانی، اقتصاد بین الملل، جغرافیای سیاسی و ژئوفیزیک ، کنترل منابع آب و مسائل فرهنگی و اجتماعی تاثیرگزار و مورد استفاده میباشد.
وی همچنین با اشاره به وظیفه خود در شورای اسلامی شهر و آشنایی با چالش ها و حفره های مدیریّتی موجود در شهرستان مشهد استفاده از داده های از قبل تعیین شده را در رفع و رجوع بسیاری از مشکلات لازم و ضروری دانست و برای مثال به چالش هایی اشاره کرد که از مهمترین آن ها می توان به مطالعه و کنترل بحران آب، مسائل هواشناسی و آلودگی هوا، مسائل نظانی و امنیتی سامان دهی مشاغل مزاحم، محیط زیست شهری، حمل و نقل و کنترل ترافیک ومدیریّت انتقال نیروها به بخش های مختلف، مکان یابی شهری و غیرشهری و دسته بندی کاربری ها اشاره کرد.
لازم به ذکر است، مدیری، ریاست سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و همچنبن خاکپور، عضو شورای اسلامی شهر مشهد، علی رغم قبول دعوت موفّق به حضور در جلسه نشدند.