به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، حسین میرشجاعیان امروز در همایش ملی «ارتباط صنعت و دانشگاه» که در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره به این موضوع که کشور ما از باب تربیت نیروی مهندسی جزو پنج کشور جهان است، گفت: بر اساس تعداد مقالات دارای سریعترین رشد دنیا هستیم و بر اساس سطوح مشارکت در سطح آموزش عالی بالاتر از انگلستان و فرانسه قرار داریم.
وی نرخ باسوادی بین سنین باسوادی 15 تا 24 سال بیش از 90 درصد دانست و ابراز کرد: از سال 86 بیکاری جوانان ما در سنین 15 تا 29 ساله افزایش یافته و امروز به 28 درصد رسیده است.
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد ادامه داد: میزان بیکاری در افراد دارای تحصیلات فوق دیپلم در سال 94، 14 درصد و در میان فارغ التحصیلان تحصیلات تکمیلی 15.5 درصد بوده است.
میرشجاعیان یادآور شد: در سالهای گذشته نوسانات شدید نرخ رشد را داشتیم که این امر همزمان با تورم بالای 40 درصد بود و تمام این اتفاقات زمانی رخ داد که قیمت نفت صادر شده بسیار بالا بود.
وی با اعلام این خبر که در چند سال آتی رشدی مثبت و حدود پنج درصد خواهد بود و نرخ تورم در سالهای 2016 و 2017 به 7.4 و 7.2 خواهد رسید، گفت: این امر یعنی رشد اقتصادی ایران در سالهای آتی رشدی حدود چهار و یا پنج درصد را تجربه خواهد کرد.
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد ضمن تاکید بر این نکته که ایران با مجموعه از فرصتها و تهدیدها مواجه است، تنوع اقتصادی، بالاترین سطوح مشارکت در آموزش علمی، وجود طبقه بزرگ و در حال رشد مصرف کننده، بالا بودن جمعیت شهر نشینی بالا، وجود فرهنگ کارآفرینی، جایگاه ژئوپلتیک ایران را از جمله این فرصتها برشمرد و گفت: رشد اقتصادی پایین و پر نوسان، پایین بودن بهره وری عوامل تولید، بهره وری نیروی کار، پایین بودن نرخ مشارکت اقتصادی، وجود تنگنای مالی، کاهش درآمدهای نفتی، دغدغه تامین مالی و بانک محور بودن تامین مالی بخشی از تهدیدهای ما در عرصه اقتصادی است که دولت با آنان مواجه است.
بهبود محیط کسب و کار را یکی از شعارهای اصلی دولت
میرشجاعیان در ادامه بحث بهبود محیط کسب و کار را یکی از شعارهای اصلی دولت خواند و ابراز کرد: به همین منظور در وزارت اقتصاد دفتری به نام دفتر بهبود محیط کسب و کار ایجاد شد..
رتبه بهبود کسب و کار ما بین 188 کشور دنیا، 120 است
وی با بیان این مطلب که رتبه ایران در سال 2014 رتبه 150 از بین 188 کشور دنیا در عرصه کسب و کار بود، گفت: این رتبه در دو سال گذشته 130 و 118 بود که متاسفانه به در سال جاری امسال به 120 رسید و این نشان از این دارد که عملکرد دیگر کشورها در این عرصه سرعت بیشتری داشته است که این امر میطلبد ما نیز در این خصوص فعال باشیم
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد به شاخصه توسعه دولت الکترونیک اشاره و تصریح کرد: ایران در این شاخصه دارای رتبه 106 است و در سالهای گذشته افت داشته است؛ چراکه سایر کشورها عملکرد سریعتری در این راستا داشتهاند.
میرشجاعیان تاکید کرد: کیفیت نیروی خروجی از دانشگاهها ضعیف و کمیت هنوز مورد توجه است و این میطلبد که راه لی ببرای این امر بیابیم و با توجه به این که برخی کسب و کارها در کشور همچون بخش خدمات و گردشگری به شدت رو به رشد است، چنانچه دانشجویان را به این سمت هدایت کنیم، بخشی از مشکل بیکاری ما حل خواهد شد.
وی در ادامه سخنان خود وابسته بودن به نفت و تصدی گری دولتها و کمی توجه به خصوصی سازی از دیگر مشکلات کشور در عرصه اقتصادی برشمرد و یادآوری کرد: البته در چند سال گذشته وابستگی اقتصاد کشور به بخش نفت کاهش یافته و انتظار میرسد به کمتر از 30 درصد برسد.
در ادامه یکی از اساتید خطاب به میرشجاعیان گفت: در چنین همایشهایی دولتمردان میآیند و سخنرانی میکنند و آمارهای غیر کارشناسانه ارائه میکنند و میروند؛ اما هیچ خروجی مثبتی را شاهد نیستیم و برگزاری چنین نشستهایی تنها صرف هزینه است.
وی بیان داشت: متاسفانه دولت به شدت در مقابل بخش خصوصی مقاومت میکند و این سوال مطرح است که بخش خصوصی در چه بخشی از تصمیم گیریهای حضور دارد؟، در همه جی دنیا بانکها به دنبال سرمایه گذار هستند که از آنان وام دریافت کنند حال این امر در ایران چگونه است؟.
تزریق 12 هزار میلیارد تومان منابع مالی از ابتدای سال جاری
معاون وزیر اقتصادی وزیر اقتصاد در پاسخ به وی گفت: بنگاههایی که نیازمند منابع مالی بودند تقاضاهای خود را ثبت کرده و دولت نیز از سال جاری تاکنون 12 هزار میلیارد تومان تزریق منابع مالی کرده است.
میرشجاعیان در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به این مطلب که بسیاری از مشکلات ما ریشه داخلی دارد، گفت: به طروی که در گذشته با شرایط وجود شرایط تحریمی تورم 46 درصد و نرخ رشد منفی را شاهد بودیم و در این دولت با وجود همان شرایط تحریمی رشد اقتصادی مثبت و کاهش تروم به صورت چشم گیر را شاهد بودیم.
عدم برآورده شدن نیاز علت اصلی بیاعتمادی بین صنعت و دانشگاه
در ادامه این نشست علیرضا حدادیان، عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد بر انجام مطالعه در صنعت و به طور کلی انجام مطاله پیش از اناجم هر فعالیتی تاکید و تصریح کرد: ایده زایی، تصفیه ایده، بررسی تجاری، ساخت نمونه آزمایشگاهی و محک بازار باید قبل از تولید انبوه محصول در صنعت ما صنعت صورت گیرد.
وی ادامه داد: پس از این مراحل بررسی میشود که آیا این ایده ارزش سرمایه گذاری و تولید انبوه را دارد یا خیر؛ اما متاسفانه مدیران ما در ایران تنها بر روی مراحل ایده زایی و سرمایه گذاری تاکید دارند و این گونه میشود محصولی تولید و زمانی که به بازار میآید با شکست مواجه میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با طرح این پرسش که چرا بین صنعت و دانشگاه ارتباط موثر برقرار نمیشود؟، گفت: عمده دلایل بیاعتمادی که بین این دو وجود دارد عدم برآورده شدن نیازهای بین دو طرف است و تا زمانی که
حدادیان عملکرد نامطلوب پژوهشگران و مشاوران، عدم دست یابی به نتایج ملموس، عدم تلاش برای رسیدن به زبان مشترک، فرهنگ، باور و نگرشها،درک نادرست از مزیتهای یکدیگر را از جمله ولایل ایجاد بیاعتمادی به دانشگاه میان صنعتگران دانست.