اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام محمد محمدیان، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها شب گذشته در برنامه گفتوگوی ویژه خبری که با موضوع بررسی جایگاه دانشگاهها در مسیر پیشرفت کشور بعد از انقلاب اسلامی از شبکه دو سیما پخش شد، گفت: در رابطه با اینکه دانشگاهها به نقطه ایدهآل فرهنگی رسیدهاند یا خیر، اگر قله را در نظر بگیریم تا قله فاصله زیادی داریم اما اگر راههای طی شده را در نظر بگیریم راههای زیادی را طی کردهایم، البته نسبت به آرمانها و انتظارات، هنوز راههای نرفته بسیاری داریم ولی به طور میانگین راههای خوبی را طی کردهایم.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: امروز دانشگاه و دانشجویان ما نسبت به دانشجویان دهه اول انقلاب آگاهی بیشتری دارند ضمن آن که حضورشان در میدان نیز پررنگ تر شده است، البته نگرانیهایی در دانشگاهها وجود دارد که این مسئله طبیعی است چون در محیط مملو از جوانان احتمال بروز آسیبهای فرهنگی و اجتماعی هم هست.
محمدیان با بیان اینکه برخی جریانات سعی دارند فضای غیر واقعی از دانشگاهها در بحث ارزشها ارائه کنند، اظهار داشت: جریانی در داخل که یک حرکت بیرونی نیز آن را پشتیبانی میکند فضای غیر واقعی از دانشگاهها در بحث ارزشها را ارائه میدهد، امروز هر کجا که بخواهید از افتخارات انقلاب اسلامی صحبت کنید ناچار هستید به پیشرفتهای علمی کشور نگاهی داشته باشید، این پیشرفت را دانشگاهها، اساتید و دانشجویان ما رقم میزنند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: در دانشگاهها جریان معتقد به انقلاب اسلامی، حضور پررنگی دارند البته این بدان معنا نیست که همه یک نوع فکر میکنند بلکه حتما تفکرات مختلف و نگاههای متنوع وجود دارد، اما جریان غالب در دانشگاهها جریانی است که خود را صاحب و حامی این انقلاب میدانند.
وی افزود: موضوع خروج نخبگان دانشجویی از کشور بزرگنمایی میشود و آمارها نیز برخلاف شایعاتی است که در این رابطه مطرح شده است زیرا تعداد دانشجویان نخبه که میروند نسبت به کسانی که در کشور میمانند بسیار اندک است .
محمدیان ادامه داد: در دنیای امروز قلههای علمی وجود دارد که طبیعی است جوانان را جذب کنند و ما این امر را منفی نمیدانیم اما باید این موضوع را مدیریت کنیم که کسانی که میروند احساس نکنند راه بازگشتی وجود ندارد که در بخش بنیاد نخبگان تسهیلات خوبی فراهم شده است، شرکتهای دانش بنیان امروز بهترین بستر برای حضور کسانی هستند که به خارج از کشور رفتهاند و قصد برگشت به کشور را دارند تا زودتر وارد چرخه تولید دانش و تولید اقتصادی شوند.
وی افزود: ۵۰ درصد رشتههای ما علوم انسانی است که قریب به ۵۰ درصد فارغالتحصیلان آن آینده شغلی بسیار مبهمی دارند ضمن آن که در رشتههای مهندسی هم در بخشهایی از کشور ظرفیتی برای جذب وجود ندارد.
محمدیان گفت: ما بیش از این مقدار دانشجو که در کشور هستند دانشجو لازم داریم اما نه با این وضع توزیع، اما امسال و به تازگی بحث آمایش سرزمینی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است که اگر به درستی اجرا شود نگرانیها در این حوزه رفع میشود.
وی عنوان کرد: سطح ازدواج دانشجویی همانند سایر بخشهای جامعه کمتر شده است، امسال آمار ازدواج دانشجویی به ۳۰ هزار زوج میرسد که این رقم سال گذشته ۳۲ هزار زوج بودن است.
محمدیان با تاکید بر اینکه در ازدواج دانشجویی کمترین طلاق اتفاق میافتد گفت: در بررسیهایی که با اداره ثبت صورت گرفته، آمار طلاق دانشجویی بین ۲ تا ۲/۵ درصد است.
بیش از سه سال است که نقشه مهندسی فرهنگی کشور خاک میخورد
وی ادامه داد: بیش از سه سال است که نقشه مهندسی فرهنگی کشور خاک میخورد و متاسفانه حتی یک جلسه برای آن برگزار نشد، البته در راستای اجرای این سند اقداماتی انجام شده اما سرعت و شتاب لازم را نداشته است، در رابطه با نقشه مهندسی فرهنگی کشور تذکرات لازم داده شده است اما حتی یک جلسه برگزار نشد.
وی افزود: نقشه جامع علمی کشور ستاد فعالی دارد البته، ستادهای فرعی آن هم نیز شکل گرفته است ولی در راستای راهکار اجرایی این سند اقدامات خوبی انجام نشده است.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با بیان اینکه، وزارت علوم نزدیک به دو سال و نیم مشکل وزیر داشت و با سرپرست اداره میشد، گفت: ثبات در وزارت علوم اثر خود را گذاشته، به طوریکه امسال آمارها نسبت به سال گذشته مثبتتر شده است اما اگر نجنبیم و شتاب اصلی را پیدا نکنیم ممکن است در منطقه جایگاه خود را از دست بدهیم.
جریاناتی از خارج دانشگاهها برگزاری کرسیهای آزاداندیشی را تحت فشار قرار میدهد
وی در رابطه با کرسیهای آزاداندیشی نیز گفت: قرار نیست کرسیهای آزاد اندیشی را مجموعههای رسمی و حاکمیت دانشگاهها اجرا کنند بلکه تشکلها در دانشگاهها کار را شروع کردهاند ولی مراکز متعددی وجود دارد که تشکلها را برای برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی تحت فشار قرار میدهد و جریاناتی از بیرون دانشگاه ها به دانشگاه فشار میآورند.
وی اضافه کرد: در مباحث سیاسی جریانات مختلفی در جامعه حساسیت نشان میدهند که هزینه کرسیها را بالا میبرد، وقتی هزینه کرسی بالا میرود خطر پذیری دانشگاه معمولا اتفاق نمیافتد.
محمدیان گفت: جریاناتی هستند که میخواهند دانشگاه را خانه احزاب کنند یا اینکه میخواهند دانشگاه را حیات خلوت خود کنند.
وی از بازبینی سرفصلهای علوم انسانی خبر داد و گفت: تحول در علوم با بخشنامه اتفاق نمیافتد لذا باید از تجربیات دنیا در زمینه علوم انسانی استفاده کرد.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با اشاره به اینکه، دانشگاه به حوزه خدمت کرد تا حوزویان با واقعیتها آشنا و نزدیک شوند، گفت: حوزه در ارتباط با دانشگاه رشد کرده است و از سوی دیگر، دانشگاهها از حوزه مبانی بسیار خوب علمی را دریافت کرده است.