اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- یادداشت* رهبری معظم انقلاب معمولا بارزترین سخنان خود را در دیدار دانشجویان بیان میکنند و این بار نیز پس از ناکارآمدی دستگاههای عریض و طویل و خیل افراد و ساختارهای موجود، خطاب به ذخایر انقلاب، با عبارت آتش به اختیارید، اعلام میکنند، منتظر دستور نباشید و حرکت کنید.
این فرمایشات اخیر همچون منظومه ای با سایر فرامین و دغدغه هایی که اشاره فرمودند ارتباط مستقیم دارد از فتح خرمشهرهای پیش رو تا تاکید بر صیانت از آرمان ها و سیره عملی حضرت امام (ره) در مقابل تحریف ها.
رهبری معظم انقلاب با این فرمان ضمن دمیدن روح نشاط و امید در بدنه دانشجویان انقلابی جواز دادند بیاذن و بیبهانه حرکت کنید و این حرکت قطعا نیازمند رشد و انگیزه ای است که تنها در روح آرمانخواه و خارج از مصلحت دانشجویان یافت میشود.
با نگاه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب طی سالهای اخیر مشاهده می شود نسبت به نفوذ دشمن در دستگاههای کشور هشدارهای بسیاری دادند؛ اما این هشدارها را آنانی که باید جدی می گرفتند با طی مسیر فرعی بجای اصلی جدی نگرفتند.
نفوذ دشمن و فرهنگ منحط غرب بیش از همه در مباحث و مراکز فرهنگی خود را نشان داده بود تا جایی که ایشان در تحلیل شرایط، عبارت ولنگاری فرهنگی را به کار بردند؛ حالا اما ایشان از ناکارآمدی در دستگاهها علنا و در بین جوانان مومن و انقلابی لب به گلایه گشودهاند: «گاهی اوقات احساس میشود دستگاههای مرکزی فکری و فرهنگی و سیاسی دچار اختلالند و تعطیلند.» این اختلال عیان و آشکار سبب شده این بار رهبر انقلاب صریحتر از قبل سخن بگویند: «همه هستههای فکری، فرهنگی، عملی و جهادی هر کدام کار کنند، مستقل، آتش به اختیار باشند. البته قرارگاه مرکزی دستور میدهد؛ اما چنان که قرارگاه مرکزی اختلال دارد، شما افسران جنگ نرم، آنجا آتش به اختیارید.
آتش به اختیار بدین معنا است که باید استعداد و انرژیهای متراکم در بخش جوانان و مخصوصاً دانشجویان دغدغه مند برای امور فرهنگی و انقلابی آزاد شود و اجازه داده شود با تمام توان و انرژی خود در عرصه فرهنگی وآرمانی فعالیت کنند و در میدان جنگ نرم و تقابل مستقیم با فرهنگ منحط غربی منتظر نهادهای قانونی ذیربط باقی نمانند. فرمانی که بر آمده از متن دین با نگاه اصلاحگری اجتماعی است، همانطور که در آموزه های دینی رکنی همچون امر به معروف و نهی از منکر نقش بی بدیلی در صیانت مردمی از دین و فرهنگ جامعه ایفا میکند. وقتی اعضای یک جامعه رفتار خلاف قانون را مشاهده میکنند، به فرد خاطی تذکر میدهند که در این رابطه رفتارهای خلاف شئونات اخلاقی و فرهنگی که با شئون ملی و مذهبی مغایرت دارد مورد توجه و تذکر قرار میگیرد.
بنابراین مقصود از مفهوم آتش به اختیار که رهبری طرح فرمودند این است که وقتی تساهل فرهنگی و اجتماعی در غرب که باعث بی هویتی آنان شده است به شکل موریانه ای وارد جوامع اسلامی از جمله ایران اسلامی بشود تا نسل جوان را بی هویت و بی غیرت سازند و از طرف دیگر، متولیان فرهنگی میان مسایل اصلی و فرعی تشخیص ندهند و نهادهای فرهنگی را گرفتار امور فرعی کنند و نتوانند امور اصلی فرهنگی را مدیریت کنند نوبت به آتش به اختیار می رسد یعنی جوانان انقلابی با مدیریت گروهی و هسته های فرهنگی به صورت خودجوش به نقد فرهنگ غرب بپردازند و از فرهنگ اصیل اسلامی دفاع کنند و آن را تبیین کنند و شبهات فرهنگی و اعتقادی را پاسخ دهند.
پس آتش به اختیار زاییده دو عامل یعنی هجوم حداکثری و همه جانبه دشمن در جنگ نرم و ضعف مدیریت فرهنگی نهادهای متولی است.
لازم به ذکر است قطعا اینگونه فعالیت های فرهنگی باید خودجوش، جهادی و همراه با منطق و اخلاق و رعایت قانون باشد و از قوانین حاکمیت تخطی نشود.
نکته مهم و راهبردی این است که بعد از سخن رهبری در خصوص «آتش به اختیار»، نیروهای انقلابی نه تنها باید تلاش خود برای دعوت مردم به گفتمان اصیل انقلاب را از طرق مدنی که رهبرمعظم انقلاب بدان اشاره کرده اند (میزگرد، سخنرانی، بحث، گفتگوی چهره به چهره و...) بیشتر کنند، بلکه مراقبت بیشتری بر حفظ حریم قانون داشته باشند چه آن که دشمنان نظام و رهبری منتظرند تا کاری خودسرانه و فراقانونی انجام شود و فوراً آن را به این سخن رهبری نسبت دهند و سوء استفاده و صید سیاسی کنند.
هادی باادب- مسئول سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.