دکتر محمودزاده رئیس پژوهشگاه شاخص پژوه اصفهان در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در مورد فشارهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ریاست دانشگاه اصفهان مبنی بر انحلال این پژوهشگاه گفت: پژوهشگاه شاخص پژوه اولین پژوهشگاه خصوصی ایران است که مجوز رسمی و قطعی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۹۱ دریافت کرده است و به عنوان برترین پژوهشگاه کشور در حوزه دکتری پژوهش محور در سال ۹۲ با مجوز وزارت علوم تحقیقات و فناوری اقدام به جذب دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نموده است و در قالب یک قرارداد همکاری مشترک با دانشگاه اصفهان، در دانشگاه اصفهان طبق مجوز رسمی هیئت امنای قبلی دانشگاه اصفهان و وزارت علوم دولت قبلی مستقر است.
دکتر محمودزاده در در جمع تجمعکنندگان امروز وزارت علوم در ادامه افزود: حوزه فعالیتهای پژوهشگاه در راستای بند ۷-۵ سیاستهای سند ابلاغی رهبر معظم انقلاب در حوزه علم و فناوری و تاکید بر حضور بخش خصوصی در عرصه پژوهش میباشد که در همین راستا خدماتی مانند تجاری سازی علوم و صادرات محصولات دانشبنیان، اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانشبنیان در سرلوحه فعالیتهای پژوهشگاه بوده است.
وی تصریح کرد: پژوهشگاه در ۱۳رشته در مقاطع ارشد و دکتری پذیرش دانشجو دارد و از چهار روش جذب دانشجو میکند. روش اول از طریق آزمون سراسری و معرفی از طرف سازمان سنجش آموزش کشور است که علیرغم مصوبه قانونی جهت اخذ شهریه پژوهشگاه به صورت رایگان دانشجو میپذیرد و برای خانواده معظم شهدا و ایثارگران و مناطق محروم نیز تسهیلاتی قرار داده است مورد دوم از طریق بدون آزمون و جذب دانشجویان استعداد درخشان و نخبگان کشوری طبق ضوابط و آئین نامههای وزارت علوم است که آن هم به صورت رایگان است، مورد سوم مربوط به دانشجویان انتقال از خارج به داخل میشود، به دلیل نوسانات ارزی سال ۹۱ و ۹۰ که وزارت علوم نتوانست برای دانشجویان ایرانی خارج از کشور همچون دانشجویان در تاجیکستان و ارمنستان ارز تهیه کند برخی از این دانشجویان با تایید وزارت علوم وقت در پژوهشگاه شاخص پژوه جذب شدند. مورد چهارم هم روش پذیرش به صورت مشترک با دانشگاه اصفهان طبق مصوبه هیئت امنای دانشگاه و سهمیه تخصیص داده شده به پژوهشگاه شاخص پژوه در قالب قراردادهای منعقده فیمابین است.
رئیس پژوهشگاه شاخص پژوه اصفهان در ادامه گفت: مشکلات فعلی پژوهشگاه و معلق شدن وضعیت هیئت علمی، دانشجویان و کارکنان پژوهشگاه شاخص پژوه به بعد از عوض شدن ریاست دانشگاه اصفهان برمیگردد. در آخرین مصوبه وزارت علوم انحلال پژوهشگاه را در اسفند سال 1395 اعلام کردند متاسفانه این مشکلات به اختلافات رئیس دانشگاه فعلی دانشگاه اصفهان و رئیس قبلی دانشگاه اصفهان هم برمیگردد و سرنوشت تحصیلی بسیاری از فارغ التحصیلان و اعضای این پژوهشگاه بازیچه حاشیه سازیها شده است و هم اکنون ۳۰۰ دانشجوی دکتری و ارشد که به همراه اعضای هیئت علمی و پرسنل پژوهشگاه حدود ۵۰۰ نفر میشوند به صورت بلاتکلیف ماندهاند.
وی در ادامه تصریح کرد: از سوی مدیر مالی دانشگاه اصفهان، دکتر میرخانی اعلام شده است که پژوهشگاه شاخص پژوه متعهد به تحویل دو ساختمان به دانشگاه اصفهان شده است که باید در این باره گفت ساختمان پردیس دانشگاه اصفهان خرداد ماه سال ۹۲ توسط پژوهشگاه به دانشگاه اصفهان تحویل داده شد و ساختمان دیگر هم که توسط پژوهشگاه اقدام به ساخت آن شده بود تا ۷۰ درصد ساخت و ساز آن پیش رفته بود که پس از روی کار آمدن دکتر طالبی به عنوان رئیس جدید دانشگاه اجازه ساخت و ساز و حتی ورود کارگر برای پیشرفت این پروژه ساختمان داده نشد و گرنه در همان زمان پژوهشگاه میتوانست ساختمان دوم را هم به دانشگاه اصفهان تحویل دهد و نامهنگاریهای مربوط به معضلات ادامه ساخت و ساز هم اکنون موجود است.
رئیس پژوهشگاه شاخص پژوه اصفهان در ادامه تاکید کرد: شنیدهها حاکی از آن است که اعضای وزارت علوم قصد دارند اعضای پژوهشگاه و دانشجویان آن را به موسسات غیرانتفاعی معرفی کنند یا آزمون مجدد برای دانشجویان گذاشته شود اما یک نکته را فراموش کردهاند که موسسات غیرانتفاعی آموزش محورند ولی پژوهشگاه شاخص پژوه، پژوهش محور است و همچنین بسیاری از این دانشجویان در مرحله فارغالتحصیلی هستند و این اقدام آینده تحصیلی آنان را به تباهی میکشاند و همچنین بسیاری از رشته های پژوهشگاه شاخص پژوه به صورت کاملا انحصاری است و در دانشگاههای دیگر یا موجود نیست و یا دانشگاههای انگشت شماری رشتههای مربوطه را دارند و انتقال آنها تقریبا غیر ممکن است.
وی افزود این پژوهشگاه شاید تنها پژوهشگاه ایران میباشد که بدون یک ریال بودجه دولتی در حال انجام فعالیت است و کل بودجه پژوهشگاه از راهاندازی خطوط تولید محصولات دانشبنیان، پروژههای پژوهشی، صادرات پژوهش تامین میشود و هیچ هزینه مالی برای دولت و دانشگاه اصفهان ندارد و حتی در بسیاری از موارد به عنوان یک بخش خصوصی فعال یار و یاور دولت بوده است و براساس آخرین آمار وزارت علوم تحقیقات و فناوری در سال ۱۳۹۴ به عنوان برترین پژوهشگاه کشور در حوزه تجاریسازی علم انتخاب شده است و در رنکینگهای بینالمللی از بسیاری از پژوهشگاههای دولتی با بودجه عریض و طویل دولتی از لحاظ کیفیت علمی و پژوهشی بالاتر قرار گرفته است که نمونه بارز آن آخرین رتبهبندی سایت معتبر جهانی webometrix میباشد.
رئیس پژوهشگاه شاخص پژوه اصفهان گفت: میلیاردها تومان سرمایهگذاری انجام شده جهت تربیت پژوهشگر و خطوط تولید دانشبنیان هم اکنون دست خوش بازی های سلیقه ای وزارت علوم و دانشگاه اصفهان قرار گرفته است که این سرمایه توسط بخش خصوصی در عرصه پژوهش به گردش افتاده است و با این عمل وزارت علوم عملا اعتماد بخش خصوصی به سرمایهگذاری در حوزه پژوهش و شراکت با دولت به صورت کامل خدشهدار خواهد شد و شعار حمایت از سرمایهگذار بخش خصوصی در حد شعار باقی خواهد ماند.
وی در ادامه گفت: طبق مجوز رسمی و قطعی وزارت علوم در سال ۸۷ گروه پژوهشی رسما اقدام به فعالیت کرد سپس در سال ۸۹ به مرکز پژوهشی ارتقا یافت و در سال ۹۱ در قالب پژوهشکده اقدام به جذب دانشجو کرد. مجوز جذب دانشجو تا سال ۹۴ هم ادامه یافت اما الان شاهدیم که همین دولتی که در سالهای ۹۲، ۹۳ و ۹۴ اجازه جذب دانشجو به پژوهشگاه شاخص پژوه را داده است، پژوهشگاه را منحل اعلام می،کند.
رئیس پژوهشگاه شاخص پژوه اصفهان در مورد تخلفات ادعا شده در مورد پژوهشگاه گفت: برخی مسئولان دانشگاه اصفهان و وزارت علوم علت انحلال پژوهشگاه را برخی تخلفات علمی در پژوهشگاه اعلام کردند لازم به ذکر است باید ابتدا این تخلفات علمی ثابت شود و پس از آن از مسیر برخورد با تخلف موضوعات پیگیری شود همچنان که ما شاهد انواع تخلفات علمی و غیرعلمی در همه دانشگاهها هستیم اما هیچ کس برای این تخلفات هیچ دانشگاه یا پژوهشگاهی را منحل اعلام نمیکند و این دلایل برای انحلال پژوهشگاه بسیار غیرمنطقی است.
وی در پایان گفت: پژوهشگاه شاخص پژوه افتخارات زیادی در دولت گذشته و فعلی کسب کرده است شاخص پژوه تنها پژوهشگاه عضو برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد UNEP، عضو در برنامه توسعه مدیریت اروپا EFMD ، عضو فدراسیون جهانی آینده پژوهی WFSF به عنوان عضو کمیته ملی مرکز کاهش خطرات و مدیریت ریسک IRDR ، عضو مرکز جهانی مدیریت ریسک GRF هم هست. همچنین پژوهشگاه برتر در حوزه تجاریسازی علم توسط وزارت علوم دولت یازدهم در سال ۹۴ شناخته شدیم به عنوان پژوهشگاه برتر خلاق و کارآفرین در روز ملی مهندس در سال ۹۴ و در اسفند ۹۵ هم به عنوان برترین مرکز کارآفرینی استان تهران توسط وزارت کار دولت یازدهم معرفی گردیدیم. برنده مدال طلا اختراعات اروپا در سال ۲۰۱۵ شد و هم اکنون پژوهشگاه شاخص پژوه با ۲۵دانشگاه معتبر بینالمللی ارتباط علمی دارد و در زمینه مدیریت کسب و کار و کارآفرینی با دانشگاه های معتبر کشورهای فنلاند، اسپانیا، ویتنام، تایلند، مالزی، ارمنستان، کره جنوبی، کنیا و ... در ارتباط هستیم. لذا انحلال چنین عضو فعالی در جامعه آموزش کشور به بهانه تخلفات علمی بسیار غیر منصفانه است.