به گزارش خبرنگار خبرگزای دانشجو از مشهد، یکی از اقدامات موثر اردوهای جهادی در مناطق محروم و روستایی و حاشیه شهر شناسایی مشکلات مهم و انجام اقداماتی در جهت رفع این مشکلات است، شاید به این دلیل است که مردم این مناطق از اردوهای جهادی دانشجویی استقبال خوبی میکنند.
از جمله مشکلات روستا ها و حاشیه شهرها علاوه بر مسائل فرهنگی و کشاورزی معضلات بهداشتی و سلامت نیز هست، بنابراین با توجه به اوجگیری این اردوها در تعطیلات تابستان و مشکلات حوزه سلامت مناطق محروم با فولادپور مسئول اردوهای جهادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به گفتوگو نشستهایم.
نحوه فعالیت اردوی جهادی صراط الحمید در سال گذشته چگونه بود؟
فولاد پور در خصوص نحوه برگزاری این اردوها، گفت: کانون اردوهای جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با نام صراط الحمید فعالیت میکند وعمده فعالیت این کانون در حاشیه شهر مشهد و مناطق روستاهای محروم در دو حوزه سلامت و فرهنگ است.
در راستای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر رسیدگی به حاشیهها شهرها سال گذشته اردوی جهادی به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و با همکاری دانشگاههای قم و یزد در حاشیه شهر مشهد برگزار شد و این همکاری بر افزایش سطح کمی خدمت رسانی خوب به مردم تاثیر گذار بود.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد به منظور برگزاری اردوی جهادی در حاشیه شهر مشهد به سایر دانشگاههای کشور فراخوانی زد که دانشگاههای قم و یزد با ما اعلام همکاری کردند و بعد 200 جهادگر به مشهد اعزام کردند.
از این تعداد 120جهادگر از یزد و 80 جهادگر از قم بودند که به مدت 10 روز در دو منطقه از حاشیهای شهر مشهد مستقر شدند و در حوزه های برنامه ریزی شده خدمت رسانی کردند.
این اردو در چه منطقههایی از حاشیه شهر مشهد برگزار شد؟
این اردو در سه منطقه گلشهر، همتآباد و حر برگزار شد و در زمینههای خدمات بهداشتی، درمان، غربالگری، توسعه سلامت و آموزش بهداشت فعالیتهای خوبی را به مردم این منطقهها ارائه دادیم.
آنچه در سال 96 گذشت
فروردین ماه سال 96 اردوی جهادی دیگری در چند روستای سرخس مانند کاریزک، بزنگان، زالوقال و جهانگیری با حضور 50 جهادگر به منظور پیشگیری و توسعه سلامت برگزار کردیم که مرکز استقرار اردوی جهادی روستای بزنگان بود.
این اردو متشکل از دو تیم سیار و مستقر در مرکز اردو یعنی بزنگان بود که تیم سیار کار خدمات رسانی و فعالیت در حوزه سلامت را به روستاهای صعبالعبور کاریزک، جهانگیری و زالو قال برعهده داشت.
محور برنامههای سلامت اردو جهادی فروردین ماه بر توسعه سلامت و پیشگیری از بیماریها بود، بنابراین اقداماتی مانند ارائه خدمات درمان، دندان پزشکی، دارویی، بینای سنجی، گفتار درمانی، تغدیه، بهداشت محیط، آموزش بهداشتی، غربالگری و غربالگری بیماریهای زنان انجام گرفت که60 میلیون تومان هزینه در برداشت.
یکی از اقدامات موثر این اردو ارجاع بیماران این روستاها پس از غربالگری و انجام تست پاپ اسمیر به منظور درمان به بیمارستانهای قائم(عج)، امام رضا(ع) و خاتم النبیاء(ع) مشهد بود که البته این اقدام با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت میگرفت.
در غربالگری و انجام تست پاپاسمیر 40 زن بیمار و 17 نفر مبتلا به بیماری چشمی شناسایی که به بیمارستانهای مورد نظر ارجاع داده شدند و در این بیمارستانها به صورت رایگان ویزیت و معاینه شدند. همچنین17 بیمار چشمی بعد از غربالگری توسط متخصصان به بیمارستان خاتمالنبیاء مشهد ارجاع داده شدند و معاینه و یزیت شدند.
بیشترین بیماری شایعه در این روستاها چه بود؟
اکثر ساکنان این روستاها از بیماریهای چشمی، فشار خون، زنان و دیابت رنج میبرند، باید بگویم که بیماری دندان در این روستاها بحرانی بود به این دلیل دو یونیت دندان پزشکی با متخصصین در این زمینه در بزنگان مستقر کرده بودیم.
برنامه اردوی جهادی تابستان به چه صورت و در کجا است؟
ثبت نام از دانشجویان جهت اعزام به اردوهای جهادی از 15تیرماه امسال شروع شد و تا 25 همین ماه نیز به اتمام رسید که شاهد استقبال خوبی از سمت دانشجویان نسبت به سالهای گذشته بودیم.
300 دانشجو به منظور شرکت در این اردو ثبت نام کردند که 210 نفر از آنان دانشجویان دختر و مابقی دانشجویان پسر هستند که ثبتنام این تعداد در اردوی جهادی تابستان امسال نشانهای استقبال خوب آنان است.
در ضمن این اردوها از دهه اول شهریور ماه امسال به مدت 10 روز در 12 روستای فریمان برگزار میشود که این روستاها در مدت دو روز توسط دو کارگروه فرهنگی و سلامت اردوی جهادیمان شناسایی شدهاند.
دلیل این استقبال خوب دانشجویان از اردوهای جهادی تابستان امسال چه بوده است؟
عملکرد خوب اردوهای جهادی در دورهای گذشته منجر به اعتماد و اطمینان دانشجویان و در نتیجه استقبال خوب آنان از اردوهای تابستان امسال شده است.
به نظر من با توجه به این تعداد ثبتنام شده اردوی جهادی شهریورماه امسال میتواند بزرگترین اردو جهادی استان محسوب شود.
برنامههای مهم کانون جهادی صراط الحمید در شهریور ماه امسال برچه محوری خواهد بود؟
امسال هم اردوهای جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درزمینههای مختلف حوزه سلامت از جمله دندانپزشکی، دارویی، بیماریهای زنان و مامایی، بینایی سنجی، گفتار درمانی، تغدیه، روانشناسی و بهداشت محیط خواهد بود و در حال هماهنگی جهت اعزام دو اتوبوس شامل تجهیزات دندان پزشکی و بهداشتی به همراه متخصصانی در حوزه زنان و دندانپزشکی به این12روستا در فریمان هستیم.
همچنین با توجه به بررسیهای انجام شده کاروگروه سلامت اردوی جهادی بیمارهای مزمن شایع این روستاها دیابت، فشار خون و بیماریهای گوارشی است، بنابراین غربالگری بیماریهایی چون دیابت، فشار خون، ایدز و بیمارهای انگلی روده در این مناطق را نیز در دستور کار داریم.
جدا از بحث درمان چه برنامههای فرهنگی در اردوی جهادی شهریور ماه امسال در دستور کار دارید؟
در زمینه فرهنگی نیز برنامههای متنوعی و تاثیرگذاری مانند برگزاری مهدکودک، کلاس مشاوره، آموزش سبک زندگی صحیح، برگزاری کلاسهای احکام و مشاوره دینی را در برنامه خود داریم و این برنامه ها با حضور روحانی و اساتید متخصص در زمینه دینی و خانوادگی برگزار میشوند.
علاوه بر اقدامات در حوزه فرهنگی و سلامت 30 سبد غذایی هر بسته به ارزش 150 هزار تومان در بین مردم این روستاها توزیع شده و 50 سبد غذای دیگر نیز هر بسته به ارزش 200 هزار تومان نیز در بین مردم محروم همین 12 روستای فریمان توزیع شده است.
لازم به یادآوری که در بعد از اردوهای جهادی شهریور ماه امسال نیز 50 سبد غذا بین مردم روستاهای محروم توزیع خواهد شد.
آیا در برنامههای اردوی جهادی خود طرح و ایدهای جدیدی در جهت ارائه بهترخدمات داشتهاید؟
مواردی از جمله تهیه بانک اطلاعاتی وضعیت روستاییان مختلف، شناسایی تخصصی منشا ایجاد کننده بیماریهای شایع، ایجاد کارگروه تخصصی فرهنگی در کنار ارائه خدمات بهداشتی فرهنگی، ایجاد سازوکار هدفمند در ارائه خدمت، تهیه نظام هدفمند و آسان ارجاع بیماران به بیمارستانها در صورت نیاز از جمله برنامه و طرحهای جدید اردوی جهادی صراط الحمید بوده است.
مهمترین مشکل روستاهای تحت پوشش شما چه است؟
کمبود امکانات بهداشتی مانند نبود خانه بهداشت، پایین بودن سطح کیفی بهداشت در بین خانوادهها، عدم توجه افراد به معیارهای توسعه کیفی بهداشتی در این روستاها و در اولویت نبودن این معیارها در زندگی شان از جمله مهمترین مشکلات در حوزه سلامت این مناطق است.
متاسفانه 12 روستایی که جهت برگزاری اردوهای جهادی شناسایی شدهاند، فاقد خانه بهداشت میباشند و پزشک نیز تنها برخی روزها به آنجاها مراجعه میکند این در حالی که جمعیت هر کدام از این روستا بین 100 تا 200 نفر است یعنی جمعیت کل این 12 روستا 1400نفر میباشد.
علاوه بر این موارد سطح نشاط در بین مردم این روستاها نیز کم است و این امر به خاطر مهاجرت جوانان به شهرها، نبود اشتغال و کم رونق بودن کشاورزی به دلیل کمبود آب از دیگر معضلاتی که مردم این مناطق از آنها رنج میبرند.
اقدامات گروه جهادی صراط الحمید تا چه اندازه در پیشبرد اهداف جهادی خود موثر بوده است؟
این اردوها را در جهت توسعه سلامت و پیشگیری از بیماریها در مناطق محروم استان ایجاد کردهایم و با توجه به شناسایی بیمارهای جدید در این مناطق و ارجاع بیماران به بیمارستانهای دولتی به نظر من عملکرد خوبی در توسعه سلامت داشتهایم.
با توجه به ارائه خدمات در حوزه سلامت و فرهنگی استقبال مردم از این اردوها چه میزان بوده است؟
استقبال مردم از کمپ های مستقر و سیار تیم بهداشتی درمانی و فرهنگی ما بسیار قابل توجه بود. در مقاطعی اول صبح زودتر از شروع خدمت رسانی جمعیت تجمع میکردند. همه مردم در این مناطق با توجه به سطح پایین کیفیت بهداشتی زندگی از خدمات گروه کاملا رضایت داشتند.
مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد چه حمایت مالی و معنوی از این اردوها داشتند؟
مسئولان این دانشگاه حمایت مالی و معنوی خوبی داشتهاند و تجهیزات بهداشتی نیز در اختیار ما قرار دادند و ارائه خدمات سلامت، اغلام فرهنگی و ارجاع بیماران به بیمارستانها با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت میگرفت.
در این خدمات رسانی سلامت علاوه بر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بهداری شمال شرق با ما همکاری داشته است.