به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اسدالله قره خانی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در دومین پنل تخصصی نفحات گاز که با موضوع بررسی "خط لوله تاپی" "چالش صادرات گاز ایران" توسط انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: در پارس جنوبی و در میدان مشترک با قطر که عمده گاز ما در آنجا قرار دارد فقط یک لایه نفتی وجود دارد که متاسفانه قطر ۴۰۰ هزار بشکه در روز از آن برداشت میکند ولی ما تازه به ۲۵ تا ۳۰ هزار بشکه در روز رسیده ایم.
وی افزود: ما در این میدان مشترک با قطر می توانیم کلیه موارد بالا دستی، پایین دستی، اداره، مدیریت، بهره برداری و صادرات را به شرکت ملی گاز واگذار کنیم.
وی با بیان اینکه بخش های متفرق زیادی در شرکت ملی گاز و نفت وجود دارند که هر کدام هم برای خود تصمیم میگیرند به گونهای که این بخش ها گاهی وقتها رقیب هم نیز می شوند افزود: اساسنامه شرکت ملی گاز در حال تغییر بوده و این اساسنامه مانند اساسنامه شرکت ملی نفت در حال تدوین است قره خانی افزود اختلافاتی در رابطه با تدوین این اساسنامه وجود دارد مثلاً گفته می شود که آیا متولی تمام امورات گاز شرکت ملی گاز است یا اینکه شرکت ملی نفت است و این دوگانگی در حال حاضر وجود دارد در هر حال امیدواریم که با تدوین اساسنامه جدید معضلات مرتفع شوند.
وی با بیان اینکه در رسانهها میخواندم که مهلت انتقال گاز مجانی ایران به ترکیه امروز پایان یافته است افزود سوال این است که کدام مسئول وزیر و مدیرعامل جرئت میکنند که گازی ایران را مجانی به ترکیه بدهد.
سخنگوی کمیسیون مجلس با اشاره به اینکه خط لوله تاپی نمیتواند تمام ظرفیت گازی افغانستان، پاکستان و هندوستان را پر کنند با این وجود ما هنوز فرصت داریم تا در زمینه فروش گاز به این کشورها ورود پیدا کنیم، تصریح کرد: اگر دیر بجنبیم این فرصت را از دست خواهیم داد مثلاً همین الان افغانستان برای تولید سیمان و یا احداث پتروشیمی با عربستان ترکیه و دیگر کشورها مذاکره کرده است که همین موارد نیاز این کشور را به گاز افزایش میدهد.
وی افزود: با اجرای خط لوله تاپی ۱ کشورهای محور این طرح از بنبست خارج میشوند با این وجود اگر دیر بجنبیم و منعطف نباشیم در خط لوله تاپی ۲ نیز سهمی نخواهیم داشت.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه در خیلی از کشورها مدیران بر اساس کار کارشناسی تصمیم میگیرند اما مدیر ما در صنعت نفت و گاز این جرات راه ندارد افزود: مثلا اگر امروز قرار است سود اجرای خط لوله تاپی به جای اینکه به جیب ایران برود به جیب افغانستان میرود به خاطر همین مسائل است. در واقع وقتی ما در رسانه ها می گوییم که ایران گاز مجانی به ترکیه می دهد در حالی که این گاز، گاز جبرانی است که ما بر اساس رای دیوان بین المللی داوری به ترکیه می دهیم این مسائل است که جرات کار کردن را از مدیران می گیرد.
قره خانی با اشاره به اینکه الان قرار داده خط انتقال برق تحت عنوان خط انتقال تاپ بسته شده است افزود: ما برای پیوستن به این خط ورود پیدا کرده ایم و در این راستا بنده روز گذشته با وزیر نیرو بر اساس صحبتی که داشتم به ایشان گفتم مقداری لابیگری کنید تا ترکمنستان به جای انتقال این خط از طریق افغانستان آن را از مسیر ایران انتقال دهد تا ما هم اگر نیاز داشتیم در زمان پیک بار از این خط انتقال استفاده کنیم و یا اینکه اگر برق اضافه داشتیم آن را از طریق این خط بفروشیم در هر حال امیدواریم که ایران برخلاف تاپی بتوانند در این خط انتقال برق مشارکت داشته باشد.
وی اظهار کرد: اگر اختیار و اعتماد به نفس وجود نداشته باشد و اگر بخواهیم به خاطر یک سنت یا دو سنت همه را به صلابه بکشیم و همه را به سطح خیابانها بکشانیم فقط به خاطر اینکه اطلاعات نداریم با مشکل مواجه می شویم.
وی با بیان اینکه ما در تولید ال ان جی هم نتوانسته ایم موفق باشیم افزود: امروز جای مارا روسیه گرفته است از طرفی امروز ال پی جی و ال ان جی آمریکا به خلیج فارس می آید به گونه ای که این کشور به کویت ال ان جی فروخته است. با این وجود اگر در این قسمتها واقعبینانه حرکت نکنیم حتماً بدانید که در آینده هم توفیقاتی نخواهیم داشت.