معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد گفت: یکی از آفتهای اصلی کار فرهنگی در دانشگاه سیاسی کاری و یا پیاده نظام شدن جریانات سیاسی خارج از دانشگاه است که باید در اجرای فعالیتهای فرهنگی به آن توجه شود.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابراهیم کلانتری، معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد در نشست خبری تبیین سند جامع فرهنگی این دانشگاه که امروز برگزار شد، گفت: اهمیت دانشگاه اهمیت بی دریغ در کشور است و به تعبیر رهبری اهمیت امروز و فردای کشور به دانشگاه بستگی دارد. دانشگاه متکفل قوه واحده جامعه است قوه فکر اندیشه مدیریت و کارشناسی که همه از درون دانشگاه به سرانجام میرسد. مسئولان آینده کشور در درون دانشگاه تربیت میشوند.
وی افزود: اگر بخواهیم تعریف اجمالی از دانشگاه ارائه شود هزاران دانشگاه در جهان و ۳۰۰۰ دانشگاه در کشور ما فعال هستند که نیروهای دانشگاهی تربیت میکنند. دانشگاه با سه هدف تولید علم، آموزش و ترویج علم و پرورش انسانهای عالم، کاردان و اندیشمند به فعالیت میپردازد که هر سه هدف جزو اهداف اصلی دانشگاه است.
کلانتری ادامه داد: در ابتدای پیروزی انقلاب حداکثر ۲۰۰ هزار دانشجو داشتیم و تعداد کمی هم دانشگاه که ظرف ۴۰ سال گذشته تعداد دانشجویان افزایش پیدا کرده و حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار دانشجوی شاغل به تحصیل داریم و میلیونها نفر نیز تاکنون فارغ التحصیل شدند.
معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد یادآور شد: تفاوت اصلی در رسیدن به اهداف در دانشگاههای مختلف این است که این اهداف در چه فضایی تحقق پیدا میکند آیا فضای اخلاق اسلامی، ایمان، اعتقاد است یا ضد ارزش و بی اعتقادی است این فضا هر گونه باشد بر اهداف اثر میگذارد. فضای حاکم بر دانشگاه بین دانشگاه تراز انقلاب و سایر دانشگاهها تفاوت ایجاد میکند اگر فضاهای حاکم سکولار باشد علم و آموزش هم سکولار میشود همان اتفاقی که در غرب میافتد عملا هم همین نقش را ایفا میکنند علم منهای خداوند و دین علمی است که در خدمت جنایات تاریخ است و دانشمندان آن نیز در خدمت این علم قرار میگیرند. تفاوتها همین جا معین میشود بنابراین کار فرهنگی در دانشگاه همان فضاسازی کلان است.
کلانتری افزود: کار فرهنگی یعنی ساختن فضا و آماده سازی محیط علم براساس اعتقادات است فضای برآمده از دین نیازهای دینی، ارزشهای انقلاب اسلامی و قرآن و عترت اگر باشد این فضا، فضای فرهنگی دانشگاه در جمهوری اسلامی است که بارها رهبر انقلاب بر این فضا تاکید دارند. کار فرهنگی مثبت و ارزشمند در کشور باید معطوف به ارزشها و فرهنگ اسلام باشد انسانی که در این فضا رشد کند متعهد و مومن خواهد بود و همین کارهای فرهنگی و ارزشی در دانشگاه است که به موفقیت میانجامد.
وی به مواردی که به موفقیت کارهای فرهنگی در دانشگاه میانجامد اشاره کرد و گفت: کار فرهنگی باید با طراحی و برنامه ریزی دقیق انجام شود، متناسب با فضای دانشگاه باشد، توسط عناصر عالم، کاردان و با انگیزه انجام شود، باید دارای محتوای غنی و درون مایه اسلامی باشد، همه عناصر اصلی و فعال در دانشگاه را پوشش دهد، از کیفیت و عمق لازم برخوردار باشد، جهت گیری به سمت ارزشهای متعالی داشته باشد، همبستگی و هم افزایی کامل با سایر فعالیتهای رسمی دانشگاه را داشته باشد، بعد معنوی و اتصال به خداوند را در نسل جوان تقویت کند، از گرفتار آمدن در کارهای سیاسی فاصله جدی داشته باشد، امکان حضور و نقش آفرینی را برای گروههای دانشجویی خودجوش و تشکلهای اصیل انقلاب فراهم کند، نشاط و شادابی را در فضای دانشگاه و متناسب با فضای آموزش عالی تضمین کند. این مواردی است که اگر در اجرای کار فرهنگی در نظر گرفته شود و رعایت شود میتواند کار فرهنگی عمیق و موثر صورت گیرد.
کلانتری ادامه داد: یکی از آفتهای اصلی کار فرهنگی در دانشگاه سیاسی کاری و یا پیاده نظام شدن جریانات سیاسی خارج از دانشگاه است که باید در اجرای فعالیتهای فرهنگی به آن توجه شود.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد یادآور شد: کار فرهنگی موفق در دانشگاه باید این ویژگیها را داشته باشد و در این صورت میتواند پاسخگوی نیاز اصلی دانشجویان به خصوص نیازهای کشور باشد و به نیازهای جامعه نیز پاسخ دهد.
کلانتری خاطرنشان کرد: سند راهبردی فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد سندی است که تمام این ویژگیها را در خود جای داده و طراحی این سند نهایی شده است این سند یک سند جامع و حلقه واسط بین اسناد بالادستی و بدنه دانشگاه است.
معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد گفت: اهداف و ماموریتها در این سند به صورت شفاف ذکر شده و چشم اندازهای فرهنگی و دانشجویی و محورهای ۱۰ گانه در آن وجود دارد سال ۹۷ سال شروع عملیاتی این سند است و همه فعالیتهای فرهنگی بر محور این سند خواهد بود بودجهها نیز براساس همین سند تخصیص پیداکرده است.
وی اضافه کرد: بخشهایی از این سند نیاز به تدوین کتاب دارد که دهها کتاب کار تاکنون برای این سند تدوین شده و سند به گونهای طراحی شده که امکان نظارت و ارزیابی برای آن فراهم است. بعد اصلی برای ارزیابی و سنجش این سند شاخصهای لازمی است که در آن ذکر شده است و همچنین پایان هر سال تحصیلی ارزیابی خواهیم داشت و براساس بازخوردها ممکن است تغییراتی داشته باشیم.
وی در خصوص اجرای این سند در خوابگاههای دانشجویی نیز گفت: دانشجویان خوابگاهی دانشگاه آزاد در مجموع ۳۴ هزار نفر هستند که جمعیت بسیار کمی را تشکیل میدهند و این سند نیز بر همین اساس در خوابگاهها نیز اجرایی میشود.
وی در خصوص برنامههای دانشگاه آزاد در حوزه نشریات دانشجویی نیز گفت: ۶۰۰ هزار نشریه دانشجویی در دانشگاه آزاد هستند نشریات یکی از امتیازات فضای دانشگاه است و نیاز به توجه دارد سومین جشنواره نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد نیز امسال در شهرکرد برگزار میشود.