مسئول بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: دولت هرچه سریعتر باید منابع مالی جهت جبران خسارت صنعت مرغ کشور را فراهم آورد.
حسین کریمی، مسئول بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: متأسفانه طی روزهای گذشته تصاویری در فضای مجازی دست به دست شد که در آن جوجههای یک روزه با بدترین شرایط معدوم میشدند در این زمینه بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با تشکیل شورایی بر آن شد که چیستی و چرایی ماجرا را روشن کند که انشاءالله نتایج آن پس از مشورت با کارشناسان مربوطه طی یک نامه رسمی منتشر میشود.
کریمی با بیان اینکه تولید کنندگان جوجه یک روزه در سالی که گذشت با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم کردند و ماهها جوجههای خود را زیر قیمت تنظیم بازار میفروختند، تصریح کرد: اگر مسئولان مربوطه در وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت به فکر چاره افتاده بودند و ساز و کار صادرات این جوجهها را برنامه ریزی کرده بودند اکنون شاهد رخ دادن این ماجرا نبودیم و هم مقدار زیادی ارز از صادرات این جوجهها به چرخه اقتصاد کشور وارد میشد. در سال ۹۸ بیش از ۲.۵ میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید شده است در حالی که سرانه مصرف گوشت مرغ در ایران ۲۹ کیلوگرم در سال است و این یعنی که تولید مرغ در کشور مازاد بر نیاز داخلی است.
وی با اشاره به اینکه به منظور تعادل در بازار و همچنین به منظور افزایش قیمت جوجههای یک روزه واحدهای تولیدی هر ۱۷ روز و در هر روز ۷.۵ میلیون قطعه تولید جوجه دارند، بیان کرد: تولید کنندگان جوجههای یک روزه چشم امید به ماهای پایانی سال داشتند که بتوانند مقداری از ضرر و زیان گذشته خود را جبران کنند که متأسفانه کشور با شیوع کرونا روبرو شد و با تعطیلی رستورانها و تالارها تعادل بین عرضه و تقاضا در این سیستم بیش از بیش از تعادل خارج شد و میزان مصرف گوشت مرغ بیش از ۴۰ درصد کاهش پیدا کرد.
مسئول بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه از دادستان کل کشور تقاضامندم با متخلفین این امر برخورد قاطع و قانونی صورت بگیرد، گفت: از سوی دیگر دولت و بانک مرکزی با عدم تخصیص ارز دولتی و عدم واردات خوراک طیور بر این مشکل دامن زدند به طوری که از ابتدای بهمن ماه سال ۱۳۹۸ تا کنون بیش از ۲.۵ میلیون تن انواع خوراک دام و طیور در مبادی ورودی کشور تجمیع و انباشت شده است.
کریمی با اشاره به اینکه طریقه معدوم سازی جوجهها از نظر شرعی هم مشکل دارد، افزود: آن چیزی که بیشتر از بی توجهی مسئولان در ایجاد چنین مشکلی به چشم میخورد نحوه معدوم سازی این جوجهها است آیا بهتر نبود روشهای دیگری در نظر گرفته میشد از جمله توزیع آنها در مناطق محروم و حاشیه کشور و کمک به اقتصاد خانوارهای این مناطق آن هم در سالی که به نام جهش تولید توسط مقام معظم رهبری نام گذاری شده است. از طرفی آیا نمیشد در صنایع فرآوری از این جوجهها یک روزه استفاده کرد و از آنها در غذای دام از جمله گاو و تهیه غذای سگ و گربه استفاده کرد.
وی با تاکید بر اینکه دولت هرچه سریعتر باید منابع مالی جهت جبران خسارت این صنعت کشور را فراهم آورد، افزود: با توجه به ادامه دار بودن کاهش تقاضای مرغ گوشتی ضرورت دارد مسئولان وزارت جهاد کشاورزی با اقداماتی از قبیل آزاد سازی صادرات و عدم دریافت هرگونه عوارض و مالیات جهت صادرات و همچنین ایجاد بازار رقابتی برای صادرکنندگان صنعت طیور کشور شرایطی را فراهم کنند که دیگر شاهد اینگونه مشکلات در ماههای آینده نباشیم.
کریمی گفت: وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی نیز باید ارز مورد نیاز جهت تهیه نهادههای مورد نیاز این صنعت را تخصیص دهند تا دچار کاهش تولید بر اثر عدم تأمین نهاده نباشیم. همچنین ظرف مدت ۴۸ ساعت آینده باید تصمیمی اتخاذ شود که کلیه نهادههای انباشته شده در مبادی کشور بدون واسطه و بازار سیاه به دست پرورش دهندگان مرغ گوشتی برسد.