دانشمندان با کمک یک تلسکوپ رادیویی نزدیک به ۱۰ میلیون ستاره را برای یافتن فرازمینیها رصد کردند، اما هیچ رد پایی از آنها به دست نیاوردند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، دانشمندان سالهاست که در جستوجوی شواهدی از حیات احتمالی فراتر از منظومه شمسی هستند و برای این کار به دنبال علائم فنی مانند سیگنالهای ارتباطی هستند که ممکن است سرچشمه آنها موجودات بیگانه هوشمند باشد.
آنها با استفاده از تلکسوپ «آرایه میدان وسیع مورچیسون» در استرالیای غربی، به پایش امواج رادیویی با فرکانس پایین –فرکانسهای مشابه تا امواج رادیویی FM- از صورت فلکی بادبان (Vela) بودند. بادبان یک پیکر آسمانی جنوبی است و مجاور صور فلکی تلمبه، قطبنما، کشتیدم، شاهتخته و قنطورس است. در واقع این صورت فلکی بخشی از چهار صورت فلکی است که یک کشتی را میسازند و این صورت فلکی بادبان این کشتی است.
گفتنی است که یافتههای این دانشمندان در نشریه انجمن نجوم استرالیا منتشر شده است. چنوآ ترمبلی، فیزیکدان علوم فضایی آژانس علمی ملی استرالیا از سازمان تحقیقات علمی و صنعتی مشترکالمنافع، در این مورد میگوید: جای تعجب نیست که ما چیزی پیدا نکردیم. هنوز هم بسیاری از متغیرهای ناشناخته در خارج از منظومه شمسی وجود دارد که ما از آنها بیخبریم.
وی میافزاید: جستوجوی حیات در خارج از منظومه شمسی چالش بزرگ ما به شمار میرود. ما هنوز نمیدانیم که چه زمانی، چگونه و در کجا و چه نوع سیگنالی دریافت کنیم تا نشانهای از این باشد که در کهکشان تنها نیستیم.
به گفته استیون تینگای، متخصص اخترفیزیک از دانشگاه کرتین در استرالیا و مرکز بینالمللی تحقیقات ستارهشناسی رادیویی، در حالی که این جستوجو ۱۰۰ برابر عمیقتر و گستردهتر از رصدهای هر زمان دیگری بوده، از لحاظ کیهانی ستارههای زیادی مورد تحقیق قرار نگرفتهاند.
تینگای میگوید: شاید به نظر ۱۰ میلیون ستاره زیاد باشد، ولی ارزیابی ما این است که حدود ۱۰۰ میلیارد ستاره در کهکشان راه شیری وجود دارد و بنابراین ما فقط یک هزارم کهکشان را بررسی کردهایم. مثل این است که در اقیانوسها فقط ۳۰ ماهی زندگی میکنند و ما سعی کردیم که منطقهای به اندازه یک استخر خانه را به دنبال آن ماهیها بگردیم. پس احتمال یافتن یکی از آن ماهیها خیلی کم است.
با این حال تلسکوپ آرایهای میدان وسیع مورچیسون پیشدرآمدی برای تلسکوپ دیگری باشد. دانشمندان قصد دارند در آینده با تلسکوپ «آرایه کیلومتر مربعی» نشانهها را برای یافتن فرازمینیها جستوجو کنند. آرایه کیلومتر مربعی با نام اختصاری SKA پروژهای شامل چندین رادیو تلسکوپ است که قرار است در استرالیا و آفریقای جنوبی ساخته شود. مجموع مساحت این پروژه در زمان تکمیل آن حدود یک کیلومتر مربع خواهد بود. این آرایه در فرکانسهای گستردهای کار خواهد کرد و حساسیت آن ۵۰ برابر هر رادیوتلسکوپ دیگر در دنیاست. این مجموعه به ماشینهای پردازش و محاسبهگر بسیار قوی نیاز دارد و به پایش آسمان با سرعت ۱۰ برابر بیشتر نسبت به پیش از خود خواهد بود.
تینگای میگوید: آنچه که در اینجا مهم است، بهبود و پیشرفت مداوم تکنیکها و پایش عمیقتر و گستردهتر کهکشان است. همیشه این احتمال وجود دارد که مشاهدات بعدی همان چیزی باشد که به دنبالش بودیم؛ حتی در شرایطی که انتظار هیچ چیزی را نداشته باشیم. علم همیشه ما را شگفت زده میکند، پس مهم این است که که باز هم جستوجو کنیم.