گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مرضیه تعقلی؛ روز دوشنبه ۳ آذر ۹۹ منصور غلامی وزیر علوم فناوری و اطلاعات، طی نامهای خطاب به رهبری از ایشان طلب مساعدت و همراهی کردند تا دولت بتواند به جای توسعهی غیر کارشناسانه، هزینهزا و زمانبر دانشگاههای فرهنگیان، ظرفیت پذیرش نیروی ماده ۲۸ را افزایش داده و با استخدام دانشآموختگان سایر دانشگاهها کمبود معلم را بیدردسر جبران کند! گرچه لحن این نامه بسیار هوشنمدانه بود و علیالظاهر نگرشی خیرخواهانه را به مخاطب القا میکرد اما کیست که نداند این تلاش مصرانه مسئولین در قامت اشخاص مختلف و در دفعات متعدد سالهاست دانشگاه فرهنگیان را از حیث وجود نشانه رفته است.چند نکته در رابطه با اظهارات عجیب ایشان:
آقای غلامی به عنوان وزیر علوم و عضو هیئت امنای دانشگاه فرهنگیان تا به حال چه اقدامی در جهت بهبود وضعیت این دانشگاه و افزایش سطح علمی و رفاهی دانشجومعلمان کردهاند که امروز گلهمند احوال ناخوش این دانشگاه شده و میخواهند به این بهانه ریل استخدام معلم را از مسیر این دانشگاه خارج کرده و نیروی ماده ۲۸ را جایگزین آن کنند؟ این زمان از سال بهتر است به جای پیدا کردن بهانههایی برای پاک کردن صورت مسئله، پیگیر احوالات این دانشگاه شده و به دنبال افزایش سهم این دانشگاه در لایحه بودجهی سال آینده باشند.
اظهارات جناب وزیر براساس قوانین مصوب این حوزه بسیار غلط و بیمنطق است. آقای غلامی از رونق بازار جذب نیروهای ماده ۲۸ به جای دانشگاه فرهنگیان سخن میگویند، در حالی که در توضیح ماده ۲۸ اساسنامهی دانشگاه فرهنگیان آمده :«تأمین بخشی از نیازهای خاص آموزش و پرورش در رشته هایی که امکان توسعه آن ازطریق دانشگاه وجود ندارد»! کجای این قانون گفته شده که با بیتوجهی به مسیر اصلی استخدام معلم یعنی دانشگاه فرهنگیان، معلم را از هرجایی جذب کرده و با چندماه آموزش راهی کلاس درس کنید؟ جناب وزیر چقدر راحت متن صریح قانین مصوب را به نفع خود تغییر داده و مصادره به مطلوب کردند!
اگر بناست با جذب دانشآموختگان رشتههای علوم پایه در سایر دانشگاهها، هم کمبود معلم را جبران کنند و هم از حجم بیکاری جوانان بکاهند و دغدغههای این چنینی دارند، چرا این چند ساله به عنوان وزیر علوم برای حل معضل بیکاری فارغالتحصیلان تدبیری نداشتهاند؟ چرا به عنوان عضوی از هیئت امنای دانشگاه فرهنگیان تلاشی برای افزایش ظرفیت پذیرش این دانشگاه نکردهاند؟ چرا میخواهند معضل کمبود شغل را با قمار بر سر دانشگاه حیاتی و موثر فرهنگیان حل کنند؟ دیواری کوتاهتر از این دانشگاه و قشری مظلومتر از جامعهی معلمین پیدا نشد؟ پیشنهاد ما این است طبق منویات رهبری تسهیلاتی برای تاسیس شرکتهای دانش بنیان و کارآفرینی جوانان فراهم کرده و با ایجاد زیرساختهای مناسب ظرفیت پذیرش دانشجومعلم را بالا برده تا هم مشکل بیکاری جوانان و هم معضل کمبود معلم مرتفع شوند.
گویا لازم است مدام به بهانههای مختلف به مسئولین متذکر شویم که پرورش انسان کالا نیست که برایش چرتکه بیاندازند! آقای غلامی که تز جذب نیرو دادهاند، نمیدانم آیا دو واحد آموزش و پرورش تطبیقی خواندهاند یا خیر اما بد نیست یادآور شویم در [مهد اندیشهی لیبرال دنیاهم با این شکل نگاه اقتصادی تیشه به ریشهی نظام آموزش خود نمیزنند! چطور با ادعای جمهوری اسلامی میخواهند آموزش را به دست کسانی بسپارند که با چندماه آموزش راهی کلاس درس میشوند؟!! بحث سر تربیت انسان است! تربیت نسلی که آیندهی کشور را رقم خواهد زد! چطور میتوان از نیروی ماده ۲۸ انتظار معلمی شایسته داشت؟ معلم تراز عقلا میبایست از ابتدا دغدغه و درخواست ورود به دانشگاه فرهنگیان را داشته باشد و پس از تایید صلاحیت، چهارسال آموزش معلمی ببیند. گرچه ما منکر وضعیت بیمارگونهی دانشگاه فرهنگیان نیستیم اما در حال حاضر این دانشگاه بهترین مسیر برای جذب و تربیت معلم است. و ای کاش وقت و انرژی اینروزهای ما صرف اصلاح وضعیت این دانشگاه و رسیدن به شکل مطلوب میشد نه تلاش برای تبیین و حفظ اساس ساختار موجود!
آقای غلامی به فردی نامه زدهاند که خود از دغدغهمندان اصلی و پیگیر وضعیت معلمین و دانشگاه فرهنگیان بودهاند. کیست که نداند اگر حمایتهای بیدریغ رهبری از دانشگاه فرهنگیان نبود، سالها پیش ریشهی این دانشگاه به دست آقایان خشکانده میشد! حال چگونه و با چه رویی چنین خواستهای را از ایشان مطالبه کردهاند؟ آیا اینطور به نظر نمیرسد که جناب وزیر خواستهاند با نامهی خود خطاب به رهبری و رسانهای کردن آن یک تیر و چند نشان کرده و از طرفی رهبری را سپر بلای کمکاریهای خود در ایجاد فرصتهای شغلی برای فارغالتحصیلان ساخته و از سوی دیگر شانس خود را برای تخته کردن درب دانشگاه فرهنگیان محک بزنند؟ در هر حال خوب است بدانند که با این قبیل بهانهها نمیتوانند دستهای پشت پردهای را که سالهاست بنیان دانشگاه فرهنگیان را نشانه رفته، در سایه نگه دارند.
جناب دکتر غلامی چه اختیار و مسئولیتی در وزارت آموزش و پرورش دارند که برای دانشگاه مربوط به این وزارتخانه تعیین تکلیف میکنند؟ بهتر نیست حوزهی اختیارات خود را دانسته و فکری به حال وضعیت اسفبار دانشگاههای تحت نظارت خود کنند؟ امروز ایشان باید پاسخگوی عملکرد خود در دوران وزارتشان باشند نه طلبکار و پرسشگر آنهم در حوزهی مسائل مربوط به آموزش و پرورش!
در آخر نکتهی مهمی که در میان هیاهوی حواشی این ماجرا مغفول به نظر میرسد این است که باید دقت داشت هرگز سیاست کلان مسئولین برای نابودی دانشگاه فرهنگیان را به صرف این نامه تقلیل نداده و از این نشانهها سرچشمه را جویا شویم. رویکرد دولت اصلاحات در مواجه با این دانشگاه در سایهی سنگین سکوت مجلس، زخمی کهنه و عمیق بر پیکر دردمند جامعه معلمین و نظام تعلیم و تربیت کشور است. زخمی که آگاهی و مطالبهی عمومی جامعه فرهنگیان و دغدعهمندان این حوزه مرهم آن خواهد بود. و من الله توفیق.
مرضیه تعقلی - دانشجوی کارشناسی الهیات دانشگاه فرهنگیان
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.