جمعی از پزشکان عمومی داوطلب شرکت در چهل و هشتمین دوره آزمون دستیاری پزشکی در راستای اعتراض به زمان برگزاری این آزمون به کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نامه نوشتند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جمعی از پزشکان عمومی داوطلب شرکت در چهل و هشتمین دوره آزمون دستیاری پزشکی در راستای اعتراض به زمان برگزاری این آزمون در ۷ اسفند ماه ۹۹ به فاطمه محمدبیگی، دبیر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی و زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نامهای ارسال کردند و خواستار برقراری عدالت شدند.
متن نامه به شرح زیر است:
بسمه تعالی؛ با سلام و احترام؛
ضمن آرزوی توفیق برای سرکار عالی و همکاران گرامی، اینجانبان به نمایندگی از جمع کثیری از پزشکان عمومی و داوطلبان آزمون دستیاری تخصصی پزشکی دوره ۴۸، بر خود لازم دانستیم که با تبیین و شفافسازی برخی موضوعات، شما را در جریان تخلفات و اتفاقات رخ داده در حوزه آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار دهیم تا با ورود دلسوزانه خود به موضوعات مطرح شده در ذیل، از اتفاقات ناگوار بعدی جلوگیری کنید. رجای واثق داریم با پیگیری قاطعانه ضمن برخورد با تخلفات، موجبات احقاق حقوق قشرعظیمی از مدافعان سلامت و دانشجویان را فراهم کنید.
همانگونه که مستحضر هستید، دوره ۴۷ آزمون دستیاری تخصصی پزشکان با مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا، با تأخیری ۶ ماهه و در اواسط مرداد ماه سال جاری برگزار شده و نتایج نهایی آزمون در مهر ماه اعلام گردید. معاونت آموزشی با مقرر کردن ۷ اسفند ماه ۹۹، به عنوان تاریخ برگزاری دوره ۴۸ آزمون دستیاری باعث تضییع حقوق داوطلبان این آزمون و فشار ناحق بر آنان شده است.
مجموعه زیر، بخشی از تخلفات رخ داده در این آزمون است:
الف) عدم رعایت فاصله ۹ ماه از اعلام رسمی منابع این آزمون تا زمان برگزاری: طبق قانون و مصوبه آییننامه اجرایی نشست ٦٦ شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت بند ٤-٢، منابع اعلام شده ٩ ماه بعد از ابلاغ، مرجع آزمون شناخته خواهند شد. در حالی که برای آزمون دوره ۴۸، ابلاغ رسمی منابع حدود ۵ ماه قبل از آزمون صورت گرفته است.
علاوه بر این، در نامه شماره ۴۶۴/۵۱۸/د، ۳۱ شهریور ماه ۹۹ که توسط دبیر شورای آموزش پزشکی عمومی ابلاغ شده به صراحت ذکر شده است که با توجه به زمان کمتر از ٩ ماه تا آزمون دستیاری، منبع درس «قلب و عروق» منبع قبل خواهد بود. این نامه تأیید کننده این موضوع است که فاصله اعلام منابع تا آزمون باید حداقل ٩ ماه باشد.
ب) تغییرات خلاف مصوبات در منابع اعلام شده برای این آزمون و عدم همسانی منابع: در رای صادره نودمین نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱۱ آذر ماه ۹۷ آمده است، «حداقل مدت اعتبار منابع آزمون پذیرش دستیار تخصصی، به مدت ۲ سال میباشد»، اما متأسفانه شاهد آن هستیم که در طی یک سال از معرفی منبع جدید درس ماژور جراحی در آزمون دوره ۴۷، مجددا در آزمون دوره ۴۸ منبع مربوطه تغییر کرده است.
همچنین در رأی صادره در هشتاد و دومین نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۲۰ بهمن ماه ۹۴ ذکر گردیده «الزامی است عنوان کتب مرجع و درسنامههای منبع آزمون جامع پیشکارورزی و پذیرش دستیاری یکسان باشد»، اما این مصوبه درخصوص منابع اعلامی برای آزمون دستیاری ۴۸ در اسفند ۹۹ و پیش کارورزی ۱۵ اسفند ماه ۹۹ رعایت نشده و منابع درس زنان و زایمان در این دو آزمون متفاوت باشد. به نظر میرسد این موضوع از آنجایی ناشی شده که اساسا از ابتدا قرار بوده آزمون دستیاری دوره ۴۸ در سال ۱۴۰۰ برگزار شود که با برگزاری آزمون در سال ۹۹، این مغایرت منابع به وجود آمده است.
لازم به ذکر است، برخی مسئولین معاونت آموزشی وزارت بهداشت اعلام کردهاند که تغییر برخی از این رفرنسها به صورت پانویس در اعلامیه مربوط به منابع آزمون دوره قبلی آمده است. در این خصوص باید گفت در اعلام منابع آزمون دستیاری گذشته (دوره ۴۷ در مرداد ۹۹) برای دروس فارماکولوژی، پاتولوژی، گوش، حلق و بینی و رادیولوژی اعلام شده بود که: «در صورتی که منبع نام برده بهروزرسانی و در دسترس نباشد، از سال آینده منبع مناسب و به روز جایگزین تعیین خواهد شد». با توجه به این که منابع بهروزرسانی شده برای تعدادی از این دروس (به طور مثال پاتولوژی ۲۰۱۸ و فارماکولوژی ۲۰۱۹) در دسترس بودند، طبق این اعلامیه، تغییر منابع این دروس باید برای آزمون ۴۸ قطعی میبود و بر همین اساس، بسیاری از داوطلبان باید منابع جدید دروس ذکر شده را مطالعه میکردند، اما با اعلام دیرهنگام منابع آزمون دوره ۴۸، در ۵ ماه پیش از این آزمون، اعلام شد که منابع این ۴ درس، همان منابع سابق هستند و علاوه بر تخلف صریح از اعلام قبلی خود، موجب لطمه جدی به مطالعه داوطلبان شدهاند.
در واقع میتوان گفت که تغییرات منابع به صورت گزینشی بوده و ۲ منبع تغییر یافته؛ اما ۴ منبع بدون تغییر باقیمانده است. داوطلبان چگونه نسبت به این عدم تغییرات که دیرهنگام و ۵ ماه قبل از آزمون اعلام شده است، اطلاع پیدا میکردند؟
ج) برگزاری دو آزمون در یک سال، در ماده ۱۲ بند ب مقررات و آییننامههای دورههای آموزش دستیار تخصصی اعلام شده آزمون پذیرش دستیار یک بار در سال و در روندی مشابه کنکور سراسری برگزار میشود. این بدین معنی است که گرچه به دلیل شرایط خاص ناشی از همهگیری کرونا، آزمون مربوط به سال گذشته در مردادماه ۹۹ برگزار شده، اما بر اساس قوانین موجود، برگزاری مجدد آزمون بعدی در همان سال غیرقانونی است.
د) تأیید ضمنی تخلفات توسط دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی: در پیشنویس شماره ۷ دستور کار نودوسومین نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی ۷ دی ماه ۹۹ در موضوع شماره ٩ ذکر شده است که با توجه به پاندمی کووید ١٩ و زمان برگزاری آزمون دوره قبل در مرداد ماه سال جاری و نیز زمان اعلام مراجع آزمون، برگزاری چهلوهشتمین دوره آزمون پذیرش دستیاران رشتههای تخصصی بالینی از اسفندماه ٩٩ به اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ مؤکول گردید.
این بدین معنی است که تخلفات صورتگرفته مورد تأیید اعضای شورای آموزش پزشکی و تخصصی است، اما در کمال تعجب، این بند از پیشنویس مصوبه در جلسه مذکور، توسط معاون محترم آموزشی وتو شده و در ابلاغیه نهایی حذف گردید.
اعضای محترم کمیسیون بهداشت؛ این حجم از نقض مصوبات و بازی با روح و روان پزشکان عمومی داوطلب این آزمون به طرز بیسابقهای برای اولین مرتبه است که اتفاق میافتد، آن هم در شرایطی که داوطلبان این آزمون در خط مقدم مبارزه با کرونا مشغول جانفشانی هستند. معاونت آموزشی در پاسخ به درخواستهای چند ماهه داوطلبان جهت جلوگیری از تعجیل در برگزاری آزمون دلایل غیرمستند و غیرمتقنی را بیان کرده که حقیقتاً جای تأسف دارد! نکته تأسفبرانگیز دیگر این که در اطلاعیه معاونت آموزشی و مصاحبههای مسئولین این معاونت به اشتباه و یا شاید برای فریب افکار عمومی! حتی زمان برگزاری آزمون دوره قبل (۴۷) نیز اردیبهشت ماه ۹۹ ذکر شده، در حالی که آزمون دوره قبلی اساسا در مردادماه ۹۹ برگزار شده است!
در بخشی از پاسخهای غیرمنطقی معاونت آموزشی به عدم توانایی برگزاری آزمون در سال ۱۴۰۰ به همزمانی با ماه مبارک رمضان و انتخابات ریاست جمهوری اشاره شده است. در عین بیارتباط بودن این پاسخ، باید یادآور شد که آزمون کارشناسی ارشد وزارت بهداشت در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، پس از ماه مبارک رمضان و آزمون دکتری نیز در تیر ماه ۱۴۰۰ و پس از انتخابات ریاست جمهوری برگزار میگردد و گویا فقط پزشکان عمومی و داوطلبان آزمون دستیاری سرباری برای وزارت بهداشت حساب شده و اهمیتی به آنان داده نمیشود.
حتی اگر فرض را بر عدم تخلفات قانونی ذکر شده بگذاریم، داوطلبان این آزمون که با عشق به مردم و طبق منویات رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) جان خود را در دست گرفته و در مراکز درمانی با کرونا مبارزه کردهاند و حتی خود در طی زمان کوتاه آمادگی برای این آزمون، درگیر ویروس منحوس کرونا و یا داغدار همکاران یا اعضای خانواده شده و مدت زیادی از مطالعه جا ماندهاند، مطابق با انصاف و منطق میبایست زمان مورد نیاز برای مطالعه آزمون را در اختیار داشته باشند؛ نه این که حتی زمان قانونی قبلی نیز از ایشان دریغ شود!
اگر توانستهایم موفقتر از برخی کشورهای پیشرفته، بر ویروس منحوس کرونا غلبه کنیم و وضعیت شیوع بیماری را به نقطه ثبات نسبی برسانیم، به همت همین جوانان مدافع سلامت بوده است. در طرح شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی نیز همین جوانان به میدان آمده، روند نزولی شیوع کرونا در کشور را رقم زدند و همواره حامی مجموعه وزارت بهداشت بودهاند. چه شده است که به مدت ۴ ماه، این پزشکان مورد بیمهری معاونت مذکور قرار گرفته و حتی اجازه یک ملاقات با معاون آموزشی به این عزیزان داده نشده است و درخواستهای ملتمسانه این قهرمانان سلامت مورد بیتوجهی معاون آموزشی بوده است؟
متاسفانه باید به اطلاع برسانیم، براساس اخباری که در رسانههای عمومی هم منتشر شده، معاون آموزشی وزارت بهداشت به جای اینکه این تخلفات مسلم را اصلاح نمایند، در اقدامی دور از شان یک مدیر تراز انقلاب اسلامی، برای جلوگیری از به نتیجه رسیدن شکایت داوطلبان در دیوان عدالت اداری، شخصا به برگزاری جلسه و رایزنی با مسئولان دیوان عدالت اداری پرداختهاند. اگر مجموعه معاونت آموزشی وزارت بهداشت از صحت و قانونی بودن اقدامات خود اطمینان داشتند، قطعا به اینگونه اعمال نفوذها و ایجاد فشارها نیازی نبود.
برداشت ما این است که اصرار بر برگزاری آزمون مذکور در تاریخ ناعادلانه، غیرقانونی و زودهنگام ۷ اسفند ماه (مصادف با ولادت باسعادت امام علی (ع) و روز پدر- تعطیل عمومی) و آن هم با فاصلهی حدود ۶ ماه با آزمون قبلی، تنها از روی برخی لجاجتهاست و جز آن چیز دیگری نیست و البته این لجاجت به دور از منطق، شبهاتی را هم مطرح میسازد که امیدواریم صحت نداشته باشند.
اعضای محترم کمیسیون بهداشت؛ از شما درخواست میشود با ورود جدی و سریع خود به موارد ذکرشده در نامه، بار دیگر مدافعان سلامت را مورد حمایت قرار دهید و با برقراری عدالت و برخورد با قانونگریزی در خصوص موضوع فوق، جلوی از بین رفتن انگیزه سرمایههای علمی کشور را بگیرید.
هم چنان امیدوار به قوه قضاییه و دیوان عدالت اداری هستیم.