گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یگانه شیری؛ هر ملتی در دین و آیین خود، اصولی را برای ازدواج ترتیب داده است. دین اسلام هم که به عنوان کاملترین دین الهی از آن یاد میشود، بر ازدواج تاکید کرده و آثار و فواید بسیاری را برای آن بر میشمارد. ازدواج در وهلهی نخست باعث حفظ بنیان اجتماع شده و در مرحله بعد چارچوب اصلی خانواده را پیریزی میکند. بیشک جامعه سالم جامعهای است که خانواده در آن عنصری موثر و مهم تلقی میشود.
در چند سال اخیر رویکرد نهادهای فرهنگی، برای تسهیل امر ازدواج و ترغیب جوانان به تشکیل خانواده، تاکید به گسترش ازدواجهای دانشجویی بوده است. در همین خصوص همه ساله، شاهد برگزاری مراسم ازدواج جمعی از دانشجویان سراسر کشور در اعیاد مذهبی هستیم. شرایط جامعه چه از نظر فرهنگی و چه از نظر اقتصادی در تسریع امر ازدواج موثر است. تغییر هر یک از این شرایط محیطی هم به تبع باعث تغییر در نگرشها و رویکردهای منجر به ازدواج میشود. شرایط زمانی و محیطی در جوامع امروزی، در تمام تصمیمگیریهای مهم سایه گستردهاند و نمیتوان بدون در نظر گرفتن این شرایط راهکاری برای یک موضوع مهم اجتماعی مثل ازدواج ارائه کرد.
اصطلاح ازدواج دانشجویی برای اولین بار توسط یکی از استادان دانشگاه تهران پیشنهاد شد و نخستین جشن در زمستان سال ۱۳۶۷ با کمک نهاد مقام معظم رهبری برگزار شد. طی همین سالها ستاد ازدواج دانشجویی در معاونت فرهنگی سیاسی نهاد رهبری دانشگاه تشکیل شد و با ترویج ازدواج آگاهانه، بههنگام، آسان و پایدار، در تنظیم بنای خانواده به ویژه دانشجو موثر واقع شد.
ازدواج در محیط دانشگاه، میتواند یک ازدواج سازنده تلقی شود. دو انسانی که در یک محیط آموزشی حضور دارند، اهداف مشترکی دارند و نگاهشان به آینده و مسیر آتی زندگی تا حدود زیادی به هم شبیه است. البته توجه بشود ازدواج؛ نه برخی دوستیهای نامتعارفی که هدفی جز تباهی دوطرف، بخصوص دختران، ندارد؛ بنابراین در چنین ازدواجی برنامهریزی زندگی به سهولت رقم میخورد و زوجین درگیری کمتری در این خصوص دارند و درک متقابل افراد به دلیل وجود روحیهی نزدیک افزایش مییابد.
ازدواج دانشجویی اهداف متفاوتی دارد. یک هدف مشترک که منظور همان تکامل و رشد استعداد و آرامش و بقای نسل انسان است. اما از مهمترین اهداف آن، ازدواج آسان است که با وجود برخی از موانع و مشکلات اقتصادی در جامعه میتوان به آن اشاره کرد.
مفهوم دانشجو آمیخته با سادگی و قناعت است؛ ازدواج دانشجویی نیز در خود چنین مفهومی را دارد و زوجین و خانوادهها در ازدواج دانشجویی، مفهوم ازدواج آسان را دریافت مینمایند و نیز طی زندگی مشترک، خصوصاً در اوایل زندگی، انتظارات زوجین از یکدیگر مبتنی بر قناعت و سادگی است. این نوع زندگی راه هموارتری برای رسیدن به خانواده متعالی دارد. تبلیغ برای ازدواج و رواج سنت حسنه یکی دیگر از اهداف ازدواج دانشجویی است که این نیز خود عبادت محسوب میشود؛ زیرا پیامبر(ص) فرمودند: در اسلام بنایی محبوبتر از ازدواج نیست.
در ازدواجهای دانشجویی به دلیل وجود کارگاههای دانشافزایی و روشنگری در رابطه با موضوع همسرداری و فرزندداری، سبب میشود که زوجین به آگاهی بیشتری نسبت به یکدیگر و زندگی مشترک دستیابند.
امسال با توجه به شیوع کرونا و محدودیت سفرها نمیتوان کارگاه آموزشی را به صورت حضوری برگزار کرد. برای همین یک طرح جایگزین که هم در جریان عمومی و ترویجی بحث ازدواج دانشجویی رخ دهد و هم حمایت لازم صورت گیرد، اجرا میشود. در این طرح قرار است چند اتفاق دیگر نیز در فضای ازدواج دانشجویی رخ دهد که میتوان به طرح همرسان ترویج ازدواج و تشکیل ستاد ملی ازدواج اشاره کرد. سایت همرسان یکی دیگر از اقدامات نهاد نمایندگی رهبری در راستای تسهیل ازدواج دانشجویی است که مقرر شده برای ازدواج دانشجویان، مرکز مناسبی در تمام دانشگاهها با حفظ و درنظر گرفتن تمام دغدغههای خانوادهها ایجاد شود که در سایت عضو شده و از دانشجویانی که شرایط ازدواج دارند، تست همسانسازی گرفته میشود.
ازدواج دانشجویی جنبه های مثبتی دارد، به شرطی که بسترهای لازم برای بهثمر نشستن ازدواجهای اینچنینی فراهم شده و جوانان مهارتهای لازم را کسب کرده و آماده یک زندگی مشترک سالم و سازنده شود.
یگانه شیری - کارشناسی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.