به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مسئله افزایش مبلغ وامهای دانشجویی در شرایط فعلی اقتصادی کشور از جمله خبرهایی است که دانشجویان با شنیدن آن به وجد میآیند؛ چرا که شاید با همین اندک وامهایی که دریافت میکنند بتوانند گرهی از مشکلات خود در شرایط فعلی باز کنند.
افزایش مبلغ وامهای دانشجویی بر اساس تصمیم هیات امنای صندوق رفاه دانشجویان هر سال در شهریور ماه و فقط یک بار برای یک سال تحصیلی اتفاق میافتد و در طول یک سال تحصیلی هیچ گونه تغییری در مبلغ وامهای دانشجویی ایجاد نمیشود، اما در سال جاری به دلیل شرایط خاص کشور به دلیل شیوع کرونا و تورم و گرانیهای ناشی از وضعیت بد اقتصادی صندوق رفاه دانشجویان تصمیم به افزایش برخی از وامهای دانشجویی بنا به درخواست مکرر دانشجویان کرد.
از جمله وامهایی که مبلغ بسیار کمی با توجه به تورم در کشور پرداخت میشد وام ویژه دانشجویان دکتری و وام مسکن متاهلی بود که بنا به گفته رئیس صندوق رفاه، هیات امنای این صندوق خارج از زمان مقرر تجدید نظری به مبلغ این وامها کرده است که دانشجویان متقاضی که درخواست خود را از فروردین ماه ثبت کرده اند میتوانند این افزایش مبلغ را دریافت کنند.
ناصر مطیعی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در این خصوص میگوید: وام ویژه دکتری از ۷۰۰ هزار تومان به یک میلیون تومان ماهیانه افزایش پیدا کرد که از فروردین ماه به دانشجویان متقاضی پرداخت میشود.
وی افزود: وام ویژه دکتری به صورت ماهیانه پرداخت میشود، اما سایر وامهای دانشجویی به صورت هر نیمسال یک بار پرداخت میشود. از ابتدای امسال وام ویژه دکتری یک میلیون تومان شده که در حال حاضر دانشجویان درحال ثبت تقاضاها هستند که از اواخر فروردین به حساب آنها واریز میشود.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان در خصوص افزایش مبلغ سایر وامها گفت: سایر وامهای دانشجویی شهریور ماه در نشست هیات امنای صندوق برای سال تحصیلی جدید افزایش خواهد داشت.
وام ودیعه مسکن متاهلی هم که جزو وامهای پرمتقاضی دانشجویی است تغییراتی را شامل شده و به ۲۵ میلیون تومان در کلان شهرها افزایش یافته است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان در این خصوص گفت: همچنین وام ودیعه مسکن متاهلی برای دانشجویان شهر تهران ۲۵ میلیون تومان است و در کلان شهرها به ۲۰ میلیون تومان میرسد. مبلغ این وام در سایر شهرها نیز، ۱۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
-طبق اعلام جدید صندوق رفاه، وام مسکن صرفاً در این ترم از طریق خود صندوق قابل پرداخت میباشد.
-صرفا به دانشجویان متاهل پرداخت میشود
-اجارهنامه رسمی میبایست دارای کد رهگیری از دفاتر مشاورین املاک مجاز باشد.
اجارهنامه از لحاظ مکانی میبایست در شهر محل تحصیل یا محل سکونت دانشجو باشد.
-اجارهنامه میبایست به نام دانشجو یا همسرش یا هر دو ایشان باشد.
اجارهنامه میبایست در ترم تحصیلی تقاضای دانشجو دارای اعتبار باشد.
مبنای تعیین مبلغ وام بر اساس شهر محل تنظیم اجارهنامه در هر سال، قبل از شروع سال تحصیلی مطابق اعلام صندوق رفاه تعیین و اعلام خواهد شد.
تهران ۲۵ میلیون تومان، کلانشهرها ۲۰ میلیون تومان و سایر شهرها ۱۵ میلیون تومان کلانشهرها: اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، مشهد، کرج، قم، کرمانشاه
مدت زمان اجارهنامه میبایست در نیمسالی که دانشجو تقاضای وام مینماید اعتبار داشته باشد.
فقط یکبار در هر مقطع تحصیلی قابل پرداخت میباشد.
در صورتی که زوجین دانشجو باشند تنها یکی از آنها میتواند از وام مسکن بهرهمند گردد.
دانشجوی متأهل زن دارای فرزند که به علت شهادت، فوت، متارکه و یا از کار افتادگی همسر و یا متارکه، سرپرستی فرزند یا فرزندان خود را بر عهده دارد با ارائه مدارک و مستندات قانونی میتواند از این وام بهرهمند گردد.
دانشجوی متأهل ساکن در خوابگاههای دانشجویی دولتی یا غیردولتی، همزمان مجاز به استفاده از وام مسکن نمیباشند.
وام مسکن به دانشجویی که آخرین نیمسال تحصیلی مجاز (ارشد ترم ۴ و دکتری ترم ۸) خود را میگذراند، تعلق نمیگیرد.
در صورت ارائه اجارهنامه با مبلغ بیش از میزان مقرر در مبالغ هر شهر، میزان وام پرداختی به دانشجویان از سقف مبلغ تعیین شده بیشتر نخواهد بود و در صورت کمتر بودن مبلغ مورد تقاضا در اجارهنامه، مطابق مبلغ مقرر در اجارهنامه وام پرداخت خواهد شد.
با توجه به پرداخت از منابع صندوق میباشد، بازپرداخت آن میبایست بعد از فارغالتحصیلی دانشجو (حداکثر ترم ۵ برای ارشد و ترم ۹ برای دکتری) به صورت یکجا به صندوق تأدیه گردد.
صندوق مجاز است از زمان دریافت وام تا شروع اولین سررسید بازپرداخت، ۴ درصد کارمزد به صورت روزشمار از وامهای دانشجویی اخذ نماید.
بهرهمندان از وامهای دانشجویی صندوق در صورتی که یک یا بیش از یک قسط معوق داشته باشند و یا در زمان تعیین شده نسبت به تعیین وضعیت بدهی و اخذ دفترچه اقساط اقدام ننمایند در فهرست بدهکاران بانک مرکزی قرار خواهند گرفت.
صدور هرگونه تأییدیه و جواب استعلامهای سازمانها و گواهی فراغت از تحصیل با احراز عدم وجود اقساط معوق و بدهی صادر خواهد شد.
تسلیم اصل مدرک تحصیلی (نه گواهی موقت) و ریزنمرات، بعد از پرداخت کل بدهی و انجام تعهدات قانونی دیگر امکانپذیر میباشد.
با وجود افزایش مبلغ وامهای دکتری و وام مسکن متاهلی در سال جدید میزان افزایش تورم به گونه ایست که این مبلغهای اندک وامهای دانشجویی نمیتواند مشکل دانشجو را برای تامین مسکن حل کند و باید راه حل بهتری را مسئولان برای این مشکل دانشجو ارائه دهند.