به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اگر فردی به دبی سفر کند و به محض ورود به امارات، سوار هواپیمای برگشت به سمت ایران شود، مجموعاً ۹ میلیون تومان هزینه کرده است، اما با فروش هزار یورو در بازار غیررسمی، ۱۸ میلیون تومان عایدش میشود!
انجمن اسلامی دانشگاه تربیت مدرس در نامهای خطاب به محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، خواستار حذف رانت ارز مسافرتی شد و اینکه بهجای اختصاص دلار و یورو از ارزهای ملی جهت تخصیص به مسافران، اختصاص داده شود.
متن این نامه به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر فرزین
رئیس محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
مطابق تصمیم بانک مرکزی در ابتدای اسفند ماه، میزان ارز مسافرتی از ۵۰۰ یورو به ۱۰۰۰ یورو افزایش یافته است. بر این اساس، هرشخصی که با هواپیما به خارج از کشور سفر کند، میتواند هزار یورو به قیمت مرکز مبادله (حدوداً ۴۸ هزار تومان) دریافت نماید. هدف این تصمیم، جلوگیری از افزایش قیمت ارز بود، اما در روزهای اخیر، قیمت یورو در بازار غیررسمی به حدود ۶۶ هزار تومان رسیده است.
دو برابر شدن مبلغ ارز مسافرتی، در شرایطیکه اکثر این مبلغ، در اختیار ثروتمندان و اقشار برخوردار جامعه قرار میگیرد، با انتقاداتی مواجه شده است؛ چرا که عرضۀ ارزانتر یورو به اشخاص، انگیزۀ مردم برای سفرهای خارجی را بیشتر کرده و در نتیجه، تقاضای دریافت یوروی مسافرتی را افزایش میدهد. بالا رفتن تقاضا به رشد قیمت ارز منتهی شده و تورم را افسارگسیختهتر میکند.
در شرایطیکه مابهالتفاوت قیمت یک یورو در مرکز مبادله و بازار غیررسمی، ۱۸ هزار تومان است، دریافتکنندگان یوروی مسافرتی، یوروی دولتی را در بازار غیررسمی میفروشند و از درآمد حاصله، حجم قابل توجهی از هزینههای سفر را جبران میکنند. به طور مثال، اگر فردی به دبی سفر کند و به محض ورود به امارات، سوار هواپیمای برگشت به سمت ایران شود، مجموعاً ۹ میلیون تومان هزینه کرده است، اما با فروش هزار یورو در بازار غیررسمی، ۱۸ میلیون تومان عایدش میشود.
این سود ۹ میلیون تومانی به شرطی است که در این بازۀ زمانی، نرخ یورو در بازار غیررسمی افزایش پیدا نکند. سیاست غلط بانک مرکزی، مسافرت خارجی را بهصرفه نموده است و اشخاص ترجیح میدهند در ایام نوروز، بهجای سیاحت در ایران، راهی کشورهای خارجی شوند و از این حیث، ضربه مهلکی به صنعت گردشگری کشور وارد میشود.
آقای دکتر!
از آنجا که واردات بسیاری از کالاهای موردنیاز مردم به دلیل تحریمهای ظالمانه ایالات متحده آمریکا، به سختی انجام میشود، آیا منطقی است که ذخایر ارزی کشور صرف هزینۀ سفرهای خارجی اقشار مرفه جامعه شود؟ این پرسش از جنابعالی مطرح است که بر چه اساسی و مبتنی بر کدام نظرات کارشناسی، میزان ارز مسافرتی را دو برابر نمودهاید؟ از دولتی که با هدف مبارزه با توزیع رانت، ارز ترجیحی واردات کالاهای اساسی را حذف نموده است، توقع میرود در راستای حذف رانت ارز مسافرتی نیز گام بردارد.
جناب رئیس!
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس از بانک مرکزی مطالبه میکند که اولاً میزان اختصاص ارز مسافرتی را به همان مبلغ سابق برگرداند و دوماً اینکه بهجای اختصاص دلار و یورو از ارزهای ملی جهت تخصیص به مسافران، استفاده نماید تا وابستگی اقتصاد ایران به این دو ارز کمتر شده و در مسیر دلارزدایی گام برداشته شود.
دوام توفیقات جنابعالی را از خداوند متعال مسئلت میداریم.