قوام ملتفت، در گفتگو با خبرنگار « خبرگزاری دانشجو» در یاسوج، به بررسی روانشناختی یاران امام حسین (ع) در کربلا و رابطه نشاط و شادی با عاشورا پرداخت و گفت: این 72 نفر از نظر روان شناختی به سطح مطلوبی از پختگی و کمال رسیده بودند.
وی به بررسی سلامت و سلامتی و خوشبختی از دیدگاه روان شناسی پرداخت و گفت: سالم و خوشبخت کسی است که دارای چند ویژگی روان شناختی باشد که برخی از روانشناسان بر این عقیده بودند که کسانی که رنج نداشته باشند سالم و خوشبخت هستند اما این نظریه مردود شد زیرا خیلی ها با وجود رنجی که دارند سالم بوده و در کمال خوشبختی در پی اهداف خود هستند.
ملتفت افزود: شخص سالم و خوشبخت از نظر روان شناسی باید دارای چهار شاخصه باشد و مهم ترین این شاخصه های این است که دنبال اهداف درونی از جمله عشق ، فداکاری ، نوع دوستی و غیره هستند نه بیرونی که با بررسی تاریخ عاشورا و یاران امام حسین (ع) به این نتیجه می رسیم که آنها دنبال اهداف درونی بودند و شاهد مثال برای این نمونه قیس بن مسهر است.
وی دومین شاخصه سلامت را خود مختاری رفتاری و قدرت خود تصمیم گیری عنوان کرد و گفت: انسان هایی که متکی به خود بوده و قدرت تصمیم گیری بالایی دارند نمونه انسان های سالم هستند که در شب آخر وقتی امام حسین (ع) چراغ را خاموش کرد می خواست تا کسانی که دارای قدرت تصمیم خود تصمیم گیری هستند بمانند و کسانی که ماندند دارای این شاخصه روان شناختی بودند.
استاد روان شناسی دانشگاه یاسوج ، ذهن آگاهی را سومین شاخصه افراد سالم و خوشبخت و شاد در روانشناسی ذکر کرد و گفت: این افراد آگاهند که نسبت به آنچه در پیرامونشان می گذرد و در لحظه حال و به صورت هدفمند زندگی می کنند و می بینیم که این افراد ذهن آگاهی و در لحظه زندگی کردنشان از قدرت بالایی برخوردار بود و کسانی که بعد از امام حسین قیام کردند از ذهن آگاهی کمتری برخوردار بودند.
وی ارضای نیاز های روانشناختی را شاخصه دیگر سلامت عنوان کرد و گفت: نیازه های انسان به دو گروه فیزیولوژیکی و روان شناسی تقسیم می شوند که نیاز اول مشترک بین انسان و حیوان است اما در نوع دوم نیاز ، انسان به استقلال ، شایستگی و ارتباط نیاز دارد و این ارتباط از ارتباط سطحی انسان تا ارتباط عمودی را شامل می شود که اوج ان ارتباط با خداست.
ملتفت افزود: اگر با ذهن باز و بدون تعصب زندگی امام حسین (ع) و یارانش را مورد مطالعه قرار دهیم مشاهده می کنیم که چون این افراد توانستند هدفمند زندگی کنند ، به دنبال رشد بودند و توانستند بر محیط تسلط پیدا کنند ، انسان هایی سالم و با سلامت روان شناختی بالا بودند و در زندگیشان از نشاط بالایی برخوردار بودند.
وی به بررسی تاریخچه روان شناسی پرداخت و گفت: روانشناسی اوایل دم از بی دینی می زد و در سال های اخیر به این نتیجه رسیدند که دچار اشتباه بودند و تا 100 ساله نشد به رشد و عقل نرسید.