استاد دانشگاه پیامنور گفت: برخی داروها که عوارض زیادی دارند، جزو اقلام دارویی هستند که میتوان بدون نسخه به بیمار ارائه داد؛ پس تقاضای مردم برای ...
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شهرکرد، حسین مردانی امروز در همایش علمی «مصرف بی رویه داروها و عوارض آنها» که در دانشگاه پیام نور شهرکرد برگزار شد، گفت: طبق لیست وزارت بهداشت، 180 قلم دارو وجود دارد که می توان بدون نسخه به بیمار ارائه داد.
وی افزود: برخی داروهای با عوارض بالا جزو این اقلام هستند که طبیعی است تقاضای مردم برای مصرف آنها بالا می باشد.
این استاد دانشگاه پیام نور با اشاره به عوارض بیماری سرماخوردگی که شایع ترین بیماری است، یادآور شد: برخی از داروهای سرماخوردگی مانند دگزامتازون در ابتدای بیماری توسط خود بیمار و بدون کنترل پزشک مصرف می شود.
مردانی ضمن برشمردن زیان های این دارو خاطرنشان کرد: این دارو عوارض بسیار زیادی دارد و در افرادی که دیابت دارند استفاده از آن حتمأ باید زیر نظر پزشک باشد.
وی در ادامه گفت: افراد مبتلا به سرماخوردگی، برای باز شدن راه تنفسی خود از قطره نفازلین استفاده می کنند؛ اما کاربرد این دارو فقط به مدت پنج روز است.
این دکتر داروساز با معرفی بیماری های گوارشی تأکید کرد: دیمن هیدرینات، رانیتیدین، دیفنوکسیلات، بیزاکودیل و... به عنوان بیشترین داروهای گوارشی، دارای عوارض و ضرر های جبران ناپذیری هستند و نباید به صورت طولانی مدت مصرف شوند.
مردانی خاطرنشان کرد: امروزه داروهای گیاهی متعددی برای بیماری های گوارشی تجویز می شود که البته استفاده خودسرانه آنها نیز می تواند مشکل آفرین باشد.
وی با معرفی داروهای آرام بخش و خواب آور گفت: این داروها، داروهایی هستند که بیشتر توسط بیماران اعصاب، افسردگی و دارای حالت جنون مصرف می شوند.
این استاد دانشگاه در خصوص عوارض این نوع از داروها گفت: استفاده این گونه داروها بدون نظر پزشک، عوارض بسیار شدیدی از خود نشان می دهند که گاهی منجر به مرگ مصرف کننده هم می شود.
مردانی با توضیح در مورد بیماری دیابت یادآور شد: طبق آمار رسمی جهان، تعداد افراد دیابتی در دنیا روز به روز افزایش می یابد که علت اصلی آن عدم تحرک و ماشینی شدن زندگی انسان هاست.
وی در پایان تأکید کرد: فرهنگ استفاده صحیح و زیر نظر پزشک یا متخصص برای داروهای شیمیایی و گیاهی باید در کشورمان افزایش یابد.