در بررسی کارنامه کرسیهای آزاداندیشی دانشگاه گیلان نتیجه خاصی حاصل نشد؛ به گونهای که برخی مسئولان این روند را مطلوب و برخی ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، یکی از جدی ترین مطالبات رهبر انقلاب از دانشجویان بحث کرسی های آزاداندیشی است، به گونه ای که دانشجو در دانشگاه به دور از خشونت و ترس از پرخاشگری، سوالات خود را مطرح کند.
دانشگاه مکانی برای گفتوگوست و قطعا دانشجو حرف های تازه ای برای گفتن دارد؛ در این شرایط برگزاری کرسی آزاد اندیشی تنها ملجأ و ماوای دانشجوست و باید بر اساس منویات معظم له و با توجه به مطالبات و بحث های روز و به دور از تکرار و کلیشه بودن برگزار شود.
دانشگاه گیلان در راستای منویات و مطالبات مقام معظم رهبری برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی تلاش زیادی می کند و از اول فروردین تا کنون 15 کرسی آزاداندیشی برگزار کرده که از این تعداد 12 کرسی نیز در نیم ترم جاری به همت نهاد رهبری، بسیج و معاون فرهنگی برگزار شده است، و این به آن معنا نیست که تاثیر و خروجی مناسبی نداشته و یا به جهت نگاه امنیتی برخی مسئولان که بر نحوه برگزاری این کرسی ها سایه افکنده، به صورت کلیشه ای برگزار شود.
تاسیس باشگاه آزاداندیشی برای برگزاری کرسی ها
شاکری نیا، معاون فرهنگی دانشگاه گیلان در خصوص برگزاری کرسی های آزاد اندیشی گفت: برای برگزاری این کرسی ها در دانشگاه گیلان باشگاه آزاداندیشی تاسیس شده و این دانشگاه اولین دانشگاه در سطح کشور است که این باشگاه را راهاندازی کرده است.
وی افزود: همچنین کمیته هماهنگی تشکل های اسلامی برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه راه اندازی شده است که متشکل از انجمن اسلامی، جامعه اسلامی، بسیج دانشجویی و اساتید است.
معاون فرهنگی دانشگاه گیلان گفت: از اول فروردین تا پایان شهریور 11 کرسی آزاد اندیشی با موضوعات روز و مهم جامعه در دانشگاه گیلان برگزار، و چهار کرسی نیز از آغاز ترم جدید تا کنون برگزار شده است.
شاکری نیا کرسی های آزاد اندیشی را برنامه محور دانست و گفت: برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی نیاز به زمان خاصی نیست، چراکه این کرسی ها برای افزایش رشد و بلوغ دانشگاهیان و حوزیان است و محدود به دانشجو نیست، بنابراین اساتید و کارکنان نیز می توانند از این کرسی ها بهره مند شوند.
معاون فرهنگی دانشگاه گیلان برگزاری کرسی ها را در بینش افزایی و بصیرت افزایی دانشجویان مهم دانست و افزود: کرسی های آزاد اندیشی جنبه کاربردی دارد و می تواند کارورزانی تحویل جامعه دهد که در گسترش و تقویت این کرسی ها نقش آفرین باشند.
شاکری نیا در خصوص موضوعات کرسی ها گفت: موضوعات کرسی ها باید در سطح دانشگاه باشد و بر اساس اصول و زیرساخت های محلی انتخاب شود.
وی تصریح کرد: برای برگزاری این کرسی ها باید بودجه خاصی تعریف شود.
معاون فرهنگی دانشگاه گیلان ادامه داد: تا کنون در دانشگاه گیلان با موافقت رئیس دانشگاه دو بودجه خاص برای برگزاری برنامه های مربوط به عفاف و حجاب و نیز کرسی های آزاد اندیشی اختصاص یافته است.
وی گفت: کرسی های آزاد اندیشی باید در دانشگاه ها مطرح شود تا بازخورد، بازاندیشی و بازنگری این کرسی ها از نظر کیفی و ماهیتی قابل مشاهده باشد.
شاکری نیا یادآور شد: خوشبختانه در دانشگاه گیلان برای برگزاری کرسی ها مانعی وجود ندارد.
این در حالی است که برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه گیلان از سوی حجت الاسلام مهدوی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گیلان ناموفق ارزیابی شد!
وی گفت: برای موفق بودن در برگزاری این کرسی ها زمینه هایی لازم است که این زمینه ها در دانشگاه های گیلان به نحو مطلوب مهیا نشده است.
مهدوی یکی از موانع برگزاری این کرسی ها را نگاهی امنیتی دانست که نسبت به این موضوع وجود دارد و تصریح کرد: برخی از مسئولان به جهت حفظ فضای امن دانشگاه ها، موافق برگزاری کرسی های آزاد اندیشی نیستند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گیلان برخورد کلیشه ای و اداره ای با این قضیه را از دیگر موانع جدی در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی بیان کرد.
مهدوی گفت: برخی از دانشجویان و اساتید در حال پیوند با قضیه برگزاری کرسی های آزاد اندیشی هستند و این مایه امیدواری است.
وی با بیان اینکه آداب گفتوگو و گفتمان باید در دانشگاه های استان گیلان نهادینه شود، تصریح کرد: باید از جدال و دعوا در کرسی های آزاد اندیشی پرهیز شود و این کرسی ها در یک فضای منطقی طوری برگزار شود که اندیشه های دانشجویان در چهارچوب های قانونی، منطقی و ادب در ترویج کرسی آزاداندیشی موثر باشد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گیلان گفت: تعداد کرسی هایی که توسط کانون کرسی آزاد اندیشی این نهاد در طول سال جاری برگزار شده شامل پنج کرسی با موضوعات «رابطه با آمریکا آری یا نه؟»، «مدگرایی»، «مدیریت فرهنگی در دانشگاه»، «سبک زندگی»، «عقل و وحی» بوده است!
خادم صادق، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گیلان هم در این مورد از برگزاری سه کرسی با موضوعات جریان اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، تحریم ها و عوامل گرانی ها در این دانشگاه خبر داد و تصریح کرد: موانع و مشکلاتی برای برگزاری کرسی ها وجود دارد که بیشتر به نحوه برگزاری کرسی ها و به خود تشکل های برگزار کننده بر می گردد.
وی خاطرنشان کرد: عدم نتیجه گیری از کرسی ها، کلیشه ای برگزار کردن کرسی ها، انتشار ندادن نتیجه گیری ها در فضای جامعه و دانشگاهی، هدف قرار دادن صرف برگزاری کرسی و نه حل مسئله و مشکل نظام و چالش های آن توسط کرسی، تخصصی برگزار نکردن کرسی ها و شباهت آنها به تربیون آزاد، عدم وجود اساسنامه ای کامل و جامع در برگزاری کرسی ها با توجه به صحبت های مقام معظم رهبری و تفکیک نکردن کرسی آزاد اندیشی، کرسی نظریه پردازی، مناظره و تربیون آزاد از یکدیگر، از موانع و مشکلات در برگزاری این کرسی هاست.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گیلان پیشرفت کرسی ها را از لحاظ کمیت رو به رشد ارزیابی کرد و گفت: در برگزاری کرسی ها از نظر کیفیت طبق منویات رهبر انقلاب و ساختار صحیح، رشدی مشاهده نمی شود مگر با برطرف کردن موانع و مشکلات ذکر شده؛ که اکثر قریب به اتفاق آنها به تشکل های دانشجویی بر می گردد.
خادم صادق تصریح کرد: قدم اول در برطرف کردن این مشکل، تدوین آیین نامه و اساسنامه صحیح کرسی ها طبق سخنان و رهنمودهای مقام معظم رهبری است.
بسیاری از بندهای اساسنامه فعلی کرسی ها بی توجه به منویات رهبری است
وی گفت: مشکلی که از طرف سازمان ها و نهادهای رسمی وجود دارد، وجود اساسنامه و ابلاغ آن توسط معاونت های فرهنگی دانشگاه هاست که این اساسنامه بیشتر به ضرر برگزاری کرسی ها می باشد و بسیاری از بندهای آن مخالف صحبت ها و یا حداقل بدون توجه به منویات مقام معظم رهبری است، که باید اصلاح شود.
هدایت زاده، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان نیز در خصوص کمیت برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در سال گذشته و امسال اظهار داشت: در سال گذشته پنج کرسی و امسال نیز تا کنون سه کرسی در دانشگاه گیلان با موضوعات سیاست خارجه و رابطه با آمریکا، شکاف نسل ها و دانشجویان و فضای دانشگاه برگزار شده است.
وی با تاکید بر اینکه تعریف درستی از کرسی های آزاد اندیشی برای مسئولان نشده، گفت: فضای کرسی های آزاد اندیشی باید عقلانی شود تا بومی سازی و تولید فکر صورت گیرد، اما آیین نامه ناکارآمدی که موجود است و نگاه اشتباه مسئولان بالادست در سطح وزارت علوم و مسئولان اجرایی کشور موجب شده تا کرسی ها به هدف واقعی خود نرسد.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان افزود: نگاه ابزاری مسئولان به این کرسی ها و تصمیم گیری سلیقه ای ریاست دانشگاه در خصوص برگزاری کرسی ها موجب می شود تا حمایت ها جدی گرفته نشود و کرسی هایی یک سویه و بدون بازخورد برگزار شود.
کرسی ها به دست دانشجویان و مستقل اجرا شود
هدایت زاده راه حل برون رفت از این مشکل را بالا بردن سطح علمی مسئولان دانشگاه و هیئت علمی دانست و گفت: باید تصدی گری نهادهای دانشگاهی از کرسی ها برداشته شود و این کرسی ها به دست دانشجویان به صورت مستقل اجرا شود.
وی افزود: در دانشگاه گیلان معاونت فرهنگی و نهاد رهبری از متصدیان برگزاری کرسی ها هستند که این امر عامل عدم پیشرفت کرسی هاست.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان در خصوص موضوع کرسی ها گفت: قالب اکثر کرسی ها درگیری و جدال است، به این جهت مخاطبان این کرسی ها از همه اقشار دانشجو هستند.
هدایت زاده تصریح کرد: کرسی هایی که با موضوعات تخصصی برگزار می شود، دارای مخاطبان متخصص است، البته مخاطبان عام هم در همه کرسی ها حضور دارند.
در مجموع برگزاری کرسی ها در دانشگاه گیلان مطلوب ارزیابی نمی شود؛ کلیشه ای بودن، عدم نتیجه گیری درست، نبود اساسنامه دقیق طبق منویات مقام معظم رهبری، تخصصی برگزار نکردن کرسی ها و شباهت آنها به تربیون آزاد، نگاه ابزاری مسئولان به این کرسی ها و تصمیم گیری سلیقه ای از مهمترین و بارزترین موانع و مشکلات در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه گیلان است.