معاون عمرانی استانداری خراسان رضوی گفت: متاسفانه در این چند ساله در خصوص بحث فرهنگی اقدام خاصی صورت نگرفته و هنوز در بحث فرهنگی اندرخم یک کوچه هستیم و فرهنگ در پروژههای عمرانی مغفول مانده است.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، محمد حسن واحدی امروز در نخستین همایش استانی طرح پیوست فرهنگی در پروژه های عمرانی و توسعهای در سالن اجتماعات استانداری این شهر بیان داشت: در تمام پروژههایی که چه بخش دولتی و چه بخشهای خصوصی در دست انجام دارند باید به این نکته مهم توجه کرد که آیا این پروژه توجیه اقتصادی دارد یا خیر.
وی افزود: در مراحل بعد باید به توجیه محیط زیستی، توجیه اجتماعی و اثرات پروژه در جامعه از زوایای مختلف توجه کرد.
معاون عمرانی استانداری خراسان رضوی ضمن مهم دانستن بحث فرهنگ در پروژهها گفت: بحث فرهنگ پیش از فرمایشات مقام معظم رهبری تحت عنوان توجیه اجتماعی عنوان میشد؛ اما بعد از فرمایشات ایشان این بحث، تحت عنوان پیوست فرهنگی و پدآفند غیر عامل عنوان و به کارگیری آن الزامی شد.
واحدی با اشاره به اینکه متاسفانه در بحث فرهنگی اقدام خاصی صورت نگرفته است، تصریح کرد: در بحث اجرا، الزام و عملیاتی کردن فرهنگ هنوز به یک نتیجه اجرایی نرسیدهایم و این موضوع مهم در اذهان متخصصان و مشاوران عمرانی به صورت سلیقهای اعمال میشود.
وی خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بود؛ اما فرهنگ در کشور مغفول مانده است و در حال حاضر پروژههای مختلفی در سطح شهر مشاهده میشود که کارشناسان فرهنگی از دیدگاههای مختلف طرحها را مورد انتقاد قرار می دهند.
معاون عمرانی استانداری با تاکید بر اینکه در تمامی عرصهها باید فرهنگ را اوج فعالیتها بدانیم، گفت: در کشور باید دانش را با آموزش تبدیل به بینش و بینش را با ابزار و منابع تکرار کنیم تا به عادت تبدیل شود و در نهایت عادت تبدیل به فرهنگ شود.
واحدی رمز موفقیت کشورهایی مانند ژاپن را به کارگیری فرهنگ دانست و تصریح کرد: در قوانین کشور ژاپن مصوب شده است که زمانی که مجلس قانونی را تصویب میکند دولت باید آن را به فرهنگ تبدیل کند؛ نه اینکه بدون فرهنگ سازی قانون مربوطه در اسرع وقت اجرا شود.
وی بیان داشت: برخی قوانین بلافاصله بعد از تصویب اجرا میشوند که نباید این گونه باشند؛ چراکه قبل اجرای آن باید زیر ساختها را فراهم کرد؛ همچنین در زیر نفعها هم جهتی ایجاد کرد که فاکتور مهم آن بحث فرهنگی است.
معاون عمرانی استانداری خراسان رضوی گفت: بنابراین اثرات اجرایی پروژه از دیدگاه فرهنگی میتوانند در خود پروژه عجین باشند که در نهایت میتوانند باعث فرهنگ سازی در کشور شوند.
واحدی با اشاره به اینکه در این راستا انباشت علمی و دستور العمل وجود دارد، منتها باید به دستورالعمل اجرایی تبدیل شود، تصریح کرد: در آموزههای دینی ما مباحث و مسائلی وجود دارد که دیگران از آن استفاده کردهاند؛ اما ما در اندر خم یک کوچه مانده ایم.
وی ادامه داد: مهندسان ما باید قبل از اجرایی کردن پروژه به دنبال یک مشاور فرهنگی باشند؛ در غیر این صورت اوضاع به همین منوال پیش خواهد رفت.
اختصاص 1000 میلیارد تومان اعتبار جهت انجام پروژههای عمرانی در سال گذشته
معاون عمرانی استانداری خراسان رضوی افزود: در سال 91 به استان خراسان رضوی 1000 میلیارد تومان اعتبار جهت انجام 5000 پروژههای عمرانی و 400 پروژه ملی تخصیص داده شد که هشت میلیارد آن در دست بخشهای خصوصی است و این به این معناست که سهم بخشهای دولتی از پروژههای عمرانی 15 درصد است.
واحدی با تاکید بر اینکه امروزه در دنیا جهت ساخت نمادها از مشاورین فرهنگی استفاده میکنند، بیان داشت: در بحث معماری اسلامی- ایرانی خلاءهایی در بخش مدیریت و حوزههای آکادمیک وجود دارد که در این راستا حوزههای علمیه باید فعال عمل کنند.
وی نقش حوزههای علمیه را در بحث پیوست فرهنگی مهم ارزیابی کرد و گفت: الزام و ضرورت کار فرهنگی بر هیچ کس پوشیده نیست و در جهت تحقق این امر باید به کار تیمی، تفکر سیستماتیک و آموزش توجه شود.