به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، جعفر توفیقی امروز در هفتمین همایش «اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور» در هتل جم مشهد بیان داشت: کم و بیش همه در مسیر تحولات علمی کشور بوده ایم و همه شاهد هستند یکی از درخشان ترین کارنامه های انقلاب اسلامی کارنامه علمی آن است.
وی ادامه داد: جدا از اینکه فراز و نشیب جریانات سیاسی دانشگاه ها چه بوده است، کارنامه نظام علمی کشور بسیار مثبت ارزیابی شده که در این کارنامه نشیب ها و نقاط عطف خوبی مشاهده می شود.
وزیر اسبق علوم تصریح کرد: در دهه اول انقلاب به رشد زیرساخت ها آموزشی کشور پرداختم به این معنا که تعداد دانشگاه ها دسترسی مردم به آموزش عالی دوره های تحصیلات تکمیلی توسعه یافته و شاخص های توسعه علمی ما نسبت به گذشته پیشرفت چشمگیری را تجربه کرده است.
توفیقی با اشاره به اینکه البته شاهد نقاط ضعفی نیز بوده ایم، خاطرنشان کرد: با همه این انتقادات و نقاط ضعف ها برایند، برایند مثبتی است.
وی دهه دوم کشور را دهه توسعه پژوهش های علمی دانست و بیان کرد: آنچه که امروز تحت عنوان افزایش مقاله مشاهده می شود به دلیل سرمایه گذارهایی است که در این راستا شده است.
وزیر اسبق علوم با اشاره به اینکه در دهه سوم بحث فناوری مطرح می شود، گفت: در این دهه کشور وارد حوزه فناوری می شود که بنابراین پل ارتباط با دانشگاه و جامعه توانمندی های فناوری است .
توفیقی افزود: در حال حاضر پارک های فناوری و شرکت های دانش بنیان در حال افزایش است و این موارد نشان دهنده پیشرفت کشور است.
وی تصریح کرد: در دهه چهارم که مقام معظم رهبری آن را دهه پیشرفت عنوان کردند، نظام های نوآوری مطرح شده که به دنبال یکپارچه سازی نظام های علمی و بازار هستند.
وزیر اسبق علوم ادامه داد: معمولا تصوری که درزمان انقلاب در خصوص دانشگاه ها مطرح بوده دانشگاه را یک نهاد علمی می دانستند که موظف بود تنها به تولید علم بپردازند.
توفیقی ادامه داد: امروز این دید تحول یافته به این شکل است که علاوه بر مسئولیت های علمی، مسئولیت های سیاسی و فرهنگی نیز برعهده دانشگاه ها گذاشته شده است.
وی با تأکید بر اینکه البته فعالیت های سیاسی باید به گونه ای باشند که به فعالیت های علمی لطمه وارد نشود، گفت: فعالیت های سیاسی نباید به صورتی درآید که دانشگاه را تبدیل به محل فعالیت های سیاسی صرف کند.
وزیر اسبق علوم با اشاره به اینکه برخی این نقیصه را ساقط بودن کشور از احزاب سیاسی پویا می دانند، تصریح کرد: امام راحل بر تولید و توسعه علم در دانشگاه ها تأکید داشتند و در حال حاضر نیز مقام معظم رهبری معتقدند که علم و فناوری باید به گفتمان مسلط کشور تبدیل شود.
توفیقی با تأکید بر اینکه رشد فناوری زیرمجموعه پیشرفت کشور است، ادامه داد: امروز دغدغه های اصلی کشور ما این است که دانشگاهیان باید در تعالی اخلاق نقش داشته باشند.
وی تأکید کرد: بحث امروز این است دانشجویی که از دانشگاه خارج می شود علاوه بر تخصص علمی باید مسئولیت پذیر و متعهد به ارزش های نظام باشد.
وزیر اسبق علوم افزود: بنابراین کفایت نمی کند دانشجو صرفا با یک تخصص وارد کشور شود؛ زیرا نمی تواند اثرگذار باشد.
توفیقی در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مثبتی که ایجاد شده است این است که دانشگاه تبدیل به یک مکان پاسخگو شده است؛ البته کافی نیست اما همین که در این مسیر گام نهاده ایم پدیده ای مثبت است.
امروز دانشگاه باید متن تحولات کشور باشد
وزیر اسبق علوم با تأکید بر اینکه امروز دانشگاه ها باید متن تحولات سیاسی کشور باشند، بیان داشت: بنابراین جدا از تحولات سیاسی دانشگاه ها باید احساس مسئولیت داشته و باید نقش آگاهی بخشی سیاسی باشند.
توفیقی گفت: دانشگاهیان عناصر نقاد و آرمان خواه کشور هستند و حق دارند که در جریانات سیاسی کشور را نقد کنند؛ البته این مسئله را نباید به حساب این گذاشت که این گونه جریانات را تابع فتنه بدانیم.
وی افزود: بنابراین چنانچه مشاهده می کنید دانشگاه ها نقدی دارند باید توجه کرد که این را از وظایف خود می دانند و تابع نظام و ارزش های آن هستند و پیشرفت های آنان در زمینه های مختلف نشان دهنده ارزشی است که آنان نسبت به نظام قائل هستند.
وزیر اسبق علوم با اشاره به اینکه ما همیشه از افراط و تفریط ضربه خورده ایم، گفت: هنگامی که صحبت از فضای باز سیاسی می شود به معنای رعایت قانون، قواعد و مقررات است و نه اینکه به اسم فعالیت سیاسی ساختار شکنی کنیم.
توفیقی خاطرنشان کرد: بنابراین باید به فضای باز سیاسی احترام گذاشت و باتوجه به اینکه در حال حاضر دانشجویان دارای رشد و درک بالایی هستند و تشکل های دانشجویی به این نتیجه رسیده اند که اتفاقات گذشته مثبت نبوده است باید به این مسئله بیشتر توجه کرد.
وی در پایان در خصوص علت عقب بودن جریانات سیاسی کشور نسبت به جامعه گفت: ایراد به جریانات سیاسی کشور برمی گردد؛ زیرا آن ساختار لازم و آن ساختار ارتباط اجتماعی را ندارند و صرفا به ایجاد جلساتی در بین اعضای خود اکتفا می کنند.