عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان گفت: کاهش 10 درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی از هدر رفت بالغ بر 400 میلیون متر مکعب آب جلوگیری میکند.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از خرم آباد، ترابی امروز در سمینار تخصصی اصلاح الگوی کشت که توسط کانون همیاران طبیعت جهاد دانشگاهی لرستان و با همکاری دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان برگزار شد، آبخیزداری، بیابان زدایی و اصلاح الگوی کشت را در مدیریت منابع آب موثر دانست و بیان داشت: کاهش 10 درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی از هدر رفت بالغ بر 400 میلیون متر مکعب آب جلوگیری می کند.
وی افزود: تغییر الگوی کشت یکی از مهمترین راهکارهایی است که می تواند ما را از تبعات ناشی از بحران آب در بخش کشاورزی نجات دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان گفت: در دهه های 30 تا 70 مساحت مزارع تخریب شده در کشورمان سیر صعودی داشته که این مسئله به فقدان مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز و چرای بیش از حد دام برمی گردد.
ترابی با بیان اینکه در 50 سال گذشته بیش از 3700 مورد سیل در ایران اتفاق افتاده است که 53 درصد از این سیل ها در 10 سال اخیر اتفاق افتاده است، تصریح کرد: در واقع طی 20 سال گذشته وقوع، حجم و خسارات ناشی از سیل روند افزایشی یافته است که این نتیجه دست اندازی نادرست به طبیعت است.
وی از معضل رسوب گیری سد ها به عنوان یکی از عوامل موثر در تشدید بحران آب در بخش کشاورزی اشاره کرد و افزود: میانگین بارش ها در ایران 400 میلیارد متر مکعب است که از این میزان 270 میلیون متر مکعب تعریق و تبخیر می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان با بیان اینکه کشورمان در یک منطقه نیمه خشک قرار دارد، گفت: در سال 1950 بین 5000 تا 10 هزار متر مکعب برای هر نفر در سال منابع آبی داشته ایم و در سال 1995 این میزان بین 1000 تا 2000 متر مکعب برای هر نفر کاهش یافته است و پیش بینی می شود که تا سال 2025 این منابع به کمتر از 1000 متر مکعب برای هر نفر کاهش یابند.
ترابی در ادامه از تکیه بر ابزار دولتی، عدم مشارکت بومی ها، انجام پروژه های پراکنده و فقدان برنامه جامع و فراگیر به عنوان عوامل موثر در عدم توسعه کشاورزی لرستان یاد کرد و بیان داشت: روند آب دهی چشمه های شهر خرم آباد نه تنها با روند کاهشی مواجه است، بلکه به دلیل دفع نادرست زباله های شهری امروز با آلودگی این منابع آبی نیز مواجه هستیم.