به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، کرسی های آزاداندیشی یکی از برنامه های دهن پر کن و داغ این روزهای دانشگاه های استان فارس است، به طوری که هر مسئول دانشگاهی در گزارش های خود به آنها اشاره می کند و مهر تایید خود را بر عملکرد فرهنگی خودش می زند!
این روزها بیشتر کرسی ها اغلب با موضوعات سیاسی جهت هماهنگی با جلسات شورای فرهنگی و یا اتاق معاونین فرهنگی دانشگاه ها می رود؛ اما با تغییرات 180 درجه ای در موضوعات رو برو می شود.
کرسی های آزاداندیشی فصل جدیدی در مطالبه گری دانشجویان از مسئولان به راه انداخت و این سبک و قالب برنامه فرهنگی در دانشگاه ها جای خود را به خوبی باز کرده است.
دانشگاه های سراسر استان فارس با برگزاری بیش از 60 کرسی آزاد اندیشی با موضوعات مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی توانسته است گفتمان برگزاری این کرسی ها را در دانشگاه ها به خوبی جا بیندازد.
اما مشکلات و موانع برگزاری این کرسی ها کم نبوده و باعث شده است تا متولیان این امر دغدغه ها و انتقاداتی داشته باشند.
از همین رو محمد کلوانی، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان فارس با اشاره به موانع و مشکلات کرسی های آزاداندیشی گفت: یکی از موانع و مشکلات کرسی های آزاد اندیشی، عدم درک درست از اجرای این کرسی ها است، به طوری که رهبر معظم انقلاب ترسیم کردند، وجود ندارد.
وی با بیان اینکه بعضا کرسی های آزاداندیشی همانند پرسش و پاسخ قلمداد می شود که این یکی از بزرگترین آسیب ها است، ادامه داد: هدف از برگزاری کرسی ها این بوده است که در فضای دانشگاهی و فضای عمومی دانشگاه، فرهنگ آزاداندیشی و فرهنگ آزادی بیان بوجود آید و آزاداندیشی باید یک فرهنگ در جامعه دانشگاهی و فضای عمومی دانشگاه قلمداد شود.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان فارس افزود: این مانع با برگزاری یک سری کارگاه های آموزشی و نشست های تخصصی عملی حل شود.
کلوانی تصریح کرد: دومین موضوع که وجود دارد، ترس مسئولان امر از فضای آزاداندیشی که در دانشگاه ها می خواهد اجرا شود و آزادی بیانی که می خواد از طریق دانشجویان صورت بگیرد، است که بعضا به مزاج بعضی از مسئولان خوش نمی آید و این ترس وجود دارد که نکند یک سری ضابطه ها زیر سوال برود و به ضرر مسئولان امر تمام شود.
وی ادامه داد: ترس دیگر این است که احساس می کنند یک دانشجو در برنامه یک انتقادی علیه مسئولین دولت و نظام، فکر می کند نظام زیر سوال رفته است در صورتی که اگر این انتقاد بدون اهانت و توهین باشد، یک نقطه قوت جمهوری اسلامی است.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان فارس افزود: اساس جمهوری اسلامی این است که مردم راحت به مسئولان انتقاد بکنند و بتوانند با مسئولان خود صحبت کنند.
کلوانی با اشاره به اینکه با تلاش فراوان بسیج دانشجویی دانشگاه های سراسر استان فارس را متولی امر برگزاری کرسی های آزاداندیشی کردیم و در قدم بعد برنامه یک فهم درست و عمیقی را از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در مورد کرسی های آزاد اندیشی را به مسئولان مرتبط بازگو کنیم، تصریح کرد: کرسی های آزاد اندیشی به شیوه های مختلفی از قبیل تریبون آزاد، مناظره ای و مکتوب در دانشگاه های استان فارس برگزار می شود.
وی در پایان ترس مسئولان از برگزاری کرسی هایی با موضوعات سیاسی را دلیل کم بودن کرسی های سیاسی در سطح دانشگاه ها دانست و گفت: بدلیل ترس مسئولان باعث شد مسائل سیاسی اجازه برگزاری نداشته باشد و به همین دلیل بیشتر موضوعات به سمت مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و حتی موضوعات زرد برود.
در برگزاری کرسی های آزاداندیشی باید به دنبال یک ساز و کار تازه بود/کرسی های مکتوب کم هزینه ترین روش برگزاری کرسیها
ریحانه ثابت پیرامون تاثیرات کرسی های آزاد اندیشی بر فضای علمی و فرهنگی دانشگاه ها گفت: در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی باید به دنبال تبیین یک ساز و کار تازه بود و روش کار را عوض کرد و این منوط به بررسی دقیق کرسی ها است.
وی تصریح کرد: همه بر این باوریم که کرسی های آزاداندیشی در جهت دهی به افکار دانشجویان تایثرات بسزایی دارد؛ اما اغلب اوقات بدون توجه به این مهم از کنار آن به راحتی عبور کرده ایم.
این فعال دانشجویی دانشگاه آزاد شیراز گفت: متاسفانه در برگزاری کرسی ها بیشتر اوقات تربیون آزاد با کرسی آزاد اندیشی اشتباه گرفته شده و خطاهایی رخ می دهد که در کمترین حالت آن دانشجویان با شبهات بیشتری از جلسه خارج می شوند.
ثابت تصریح کرد: در کرسی های آزاداندیشی که اکنون در حال برگزاری است، دانشجویان همچون تریبون آزاد مسائل را پشت سر هم بیان می کنند و کسی به درستی پاسخی به شبهات بوجود آمده نمی دهد و همین امر دانشجویان را بیشتر از پیش سر در گم و دل زده می کند.
وی گفت: متاسفانه با روی کار آمدن دولت جدید بسیاری از مسئولان دانشگاهی با برگزار کردن کرسی های آزاد اندیشی با بعضی از مضامین مخالفت می کنند و به نوعی آزادی عمل و تنوع موضوعات را از دانشجویان گرفته اند.
این فعال دانشجویی دانشگاه آزاد شیراز در ادامه بیان داشت: برای ایجاد علاقه و دغدغه برای دانشجویان، تغییر در فضای کرسی های آزاداندیشی بهترین روش بوده که این خود مستلزم تعامل هر چه بیشتر با مسئولان دانشگاهی است.
ثابت گفت: کرسی های آزاداندیشی مکتوب حلقه مفقوده و کم هزینه ترین روش برگزاری کرسی هاست که در این رویکرد نظرات مکتوب مخالفان، موافقان و همچنین اساتید صاحب نظر در مورد یک موضوع مشخص جمع آوری شده و به صورت نشریه در اختیار دانشجویان قرار خواهد گرفت و این همان نکته ای است که باید بیش از پیش به آن توجه کرد.
تنها زمانی که پای منافع دانشگاه در میان نباشد مسئولان در کرسیهای آزاد اندیشی همکاری میکنند
سید ابراهیم احمدی، مسئول سابق بسیج دانشجویی موسسه غیرانتفاعی پاسارگاد شیراز پیرامون مشکلات موجود در برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها گفت: متاسفانه مسئولان دانشگاهی تنها زمانی که پای منافع دانشگاه در میان نباشد در برگزاری کرسی های آزاداندیشی همکاری کرده و اجازه برگزاری برنامه را می دهند.
وی تصریح کرد: تاثیر برگزاری کرسی ها بر فضای دانشگاه امری غیر قابل انکار است؛ چراکه دانشجویان نظرات خود را بی هیچ دغدغه ای بیان کرده و در یک فضای مشارکتی، آرا و نظرات مختلف را دیده و سپس تصمیم گیری می کنند.
مسئول سابق بسیج دانشجویی موسسه غیرانتفاعی پاسارگاد شیراز ادامه داد: شکل کرسی ها باید به صورت بومی برای هر دانشگاه برگزار شود و این بدان معنی است که موضوعات براساس نیاز و معضل های هر دانشگاه دسته بندی شده و بعد به صورت یک کرسی آزاداندیشی برگزار شود.
احمدی در پایان گفت: اگر در کرسی ها، دانشجویان را به این سمت حرکت دهیم که اصلا مطالبات یک دانشجو چه مواردی می تواند باشد، خود به خود فضای کرسی ها به سمت پویایی هر چه بیشتر حرکت خواهد کرد.
شرایط اجتماعی و سیاسی موضوعات را در کرسی های آزاداندیشی مشخص می کنند
ناصر شمس، رئیس دانشکده فنی و مهندسی شهید باهنر شیراز با بیان ساختار حاکم بر کرسی های آزاداندیشی در سطح دانشگاه ها گفت: مکانیزم خاصی برای تعریف موضوع در کرسی آزاداندیشی وجود ندارد و این شرایط اجتماعی و سیاسی روز هستند که موضوعات کرسی ها را مشخص می کنند.
وی افزود: در تاریخ انقلاب اسلامی موارد متعددی موجود است که تا کنون به آن پرداخته نشده و از اهمیت زیادی برخور دارند، نباید کرسی های آزاداندیشی تنها سمت و سوی سیاسی حال حاضر را داشته باشد.
رئیس دانشکده فنی و مهندسی شهید باهنر شیراز تصریح کرد: موضوعات اجتماعی زیادی از جمله تغییرات به وجود آمده در نظام جمعیتی ایران وجود دارد که گروهی با آن موافق و گروهی دیگر مخالفند؛ چرا همین مبحث به عنوان یک کرسی آزاد اندیشی مطرح کرده و بدان نمی پردازیم؟
شمس در ادامه با توجه به تاثیر برگزاری کرسی ها بر فضای اجتماعی، فرهنگی دانشگاه و جامعه بیان داشت: تضارب واقعی آرا و اندیشه در یک فضای منطقی رونق فرهنگی را به فضای دانشگاه باز گردانده و تاثیرات بسزایی را بر فضای علمی دانشگاه به همراه خواهد داشت.
وی ادامه داد: تا کنون مباحث جدی و داغی در کرسی آزاداندیشی مطرح شده است و دانشجویان حضور موثر و تعیین کننده ای را داشته اند، جای بسی شکر است که از لطف خدا و فرهیختگی اساتید و دانشجویان دانشگاه باهنر تا کنون مشکلی در برگزاری کرسی های آزاداندیشی در سطح دانشگاه به وجود نیامده است.
رئیس دانشکده فنی و مهندسی شهید باهنر شیراز در پایان گفت: جای هیچ شک و شبهه ای نیست که ما با آنچه رهبر انقلاب در بحث کرسی های آزاداندیشی تکلیف فرموده اند فاصله زیادی داریم و در رونق بخشی و ارتقا کمی و کیفی کرسی ها باید بیش از این تلاش شود؛ اما اثر بخشی این برنامه ها بر قشر دانشجویی جامعه امری غیر قابل انکار است.