ابوطالب احمدی ارکمی در گفتگو با خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» در رشت، در خصوص مخفی کاری آمریکایی ها در مذاکرات گفت: این نکته ای است که امروزه بسیاری از کسانی که روند مذاکرات را دنبال میکنند، تا حدودی متوجه شده اند و اگر تا حدودی به زبان سیاست و دیپلماسی آشنا باشیم این نکته را خیلی عجیب فرض نمی کنیم، از طرفی با توجه به سیاست توام با شیطنت، فریب و فاقد صراحت غرب و بخصوص آمریکا، انتظار چنین برخورد و عکسالعملی از طرف مقابل دور از انتظار نیست، شاید آنها با مردم جامعه داخلی خود چندان صریح و بی پرده حرف نمی زنند.
وی گفت: عوامل و مولفه های زیادی در شکل گیری این گونه ادبیات کلامی و تفاسیر متفاوت طرف آمریکایی پیرامون مباحث مطرح در مذاکرات هسته ای نقش دارند.
دانشجوی جغرافیای سیاسی دانشگاه علوم تحقیقات تهران گفت: دولت آمریکا به عنوان یک قدرت هژمون در بیان دیدگاه خود و اظهار نظر در مورد مسئله هسته ای ایران که توجه جهانیان را به خود جلب کرده، با معذورات و محدودیت هایی روبرو است.
احمدی گفت: از یک طرف دولت آمریکا و شخص رئیس جمهور فعلی شاید در حدود ۴۰ درصد قدرت را در داخل آمریکا در دست داشته باشد؛ بنابراین باید در اظهار نظرهای خود، ظرفیت مخاطبان داخلی مخالف یا رقیب (کنگره، حزب رقیب، تندروها، یهودیان ساکن آمریکا) را در نظر داشته باشد تا حساسیت آنها برانگیخته نشود و جو داخلی را علیه خود به واکنش وا ندارد.
وی در ادامه افزود: از سوی دیگر راضی نگهداشتن یهودیان و دولت اسرائیل برای دولت آمریکا بسیار مهم است. این مسئله معمولا در تصمیم گیری ها بر سر دولت آمریکا سنگینی میکند و باعث میشود تا این کشور در هر گونه تصمیم گیری در مورد خاورمیانه و بخصوص ایران که دولت اسرائیل به آن حساس است، منافع این کشور را در نظر بگیرد و به پیمان امنیتی و سیاسی خود با این کشور پایبند باشد؛ بنابراین این مسئله دولت آمریکا را ناچار به انجام اظهارنظرهای محافظه کارانه در رسانه ها و مراکز مختلف میکند.
دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران گفت: عامل دیگری که تا حدودی بر قدرت تصمیم گیری آمریکا در مورد پرونده هستهای ایران و هر گونه اظهارنظر پیرامون آن تاثیر میگذارد، مسئله قدرت های منطقه ای همپیمان با آمریکا در خاورمیانه مانند عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس است.
احمدی گفت: دولت آمریکا با توجه به تعهدات خود به این کشورها و همچنین با توجه به منافعی که در این کشورها دارد، سعی دارد تا پیوسته در تصمیم گیری ها به نوعی عمل کند تا این کشورها فکر کنند که برای آمریکا مهم هستند؛ بنابراین آمریکا که تا دیروز فریاد ایران هراسی و شیعه هراسی را در گوش عربستان و اعضای شورای همکاری خلیج فارس زمزمه می کرد، امروز باید برای این تغییر رفتار خود توضیح داشته باشد.
وی گفت: بنابراین نگفتن همه واقعیت ها پیرامون پرونده هسته ای یا دو پهلو حرف زدن شاید به نوعی راضی نگه داشتن متحدان این کشور در مناطق مختلف را به دنبال داشته باشد و شاید هم به نوعی زمان خریدن برای خود است تا در موقع مناسب آنها را با عمل انجام شده مواجه سازد.
دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران گفت: بنابراین دولت آمریکا از یک طرف به دنبال منافع ملی خود است و هدف برای این کشور مهم تر از وسیله است، از طرفی با توجه به قدرت و دامنه نفوذ خود در جهان با مشکلات عدیده ای در عرصه جهانی رو برو است که باید پیوسته آنها را مد نظر قرار دهد.
احمدی گفت: بنابراین با دانستن این واقعیت ها، شاید دو پهلو حرف زدن و نگفتن همه واقعیات در اظهار نظرهای رسمی آمریکایی ها تا حدودی عجیب نباشد.