به گزارش خبرگزاری دانشجو از اهواز، منابع زیرزمینی، آنچه سال ها است دل خوش به آنیم و کسی تصور نمی کند این منابع روزی تمام می شوند و همچنان به این که این منابع تا سال های سال می توانند جور تنبلی ما را بکشند، افتخار می کنیم.
حال انکه ثروت اصلی منابع روی زمینی هستند، جوانان مبتکر و خلاق که فکر را به دانش و دانش را ثروت می آفرینند و باید همه قبول کنیم تئوری پول، پول تولید می کند منسوخ شده است و باید بپذیریم که این دانش است که ثروت آفرینی می کند.
"العلم اسلطان"، کلید واژه و مطالبه اصلی و همیشگی امام خامنهای از بازیگران عرصه علم و دانش است. دانش، ابزار تامین کننده و تعین کننده نقش کشورها در معادلات جهانی است و کشورهای برتر دنیا کلید داران گنجینه دانش هستند و ایران اسلامی در سالهای اخیر به واسطه توجه کافی به این امر و تولید دانش در زمینههای مختلف از نانو دارو تا هوا و فضا توانسته است نقشی تعیین کننده در منطقه و دنیا ایفا کند و دشمن قدار و خسته از تحریمها را مجبور به تعظیم و احترام به ایران دارای دانش کند.
یکی از چالشهای اساسی در عرصه تبدیل علم به دانش را می توان بروکراسی اداری و یا بهتر همان اقتصاد دولتی و روحیه اداری دانست.
شرکتهای دانش بنیان را میتوان از ابتکارات امام خامنهای در عرصه دانش دانست که با درک عمق این مسئله و برای چابک سازی فرایند تولید دانش با حمایت ویژه معظم له تشکیل شدند. در سال های اخیر این شرکت های دانش بنیان در عرصه های مختلف به یکی از نهادهای موثر تبدیل شده و رشد چشمگیری داشتند و هر چند با نقطه مطلوب فاصله بسیاری داریم.
علیرضا شاکریان، مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر درباره فلسفه ایجاد دفاتر ارتباط با صنعت، تصریح کرد: بهطور کلی وظیفه حوزه ارتباط با صنعت کمک به پیشرفت علم و تولید و همچنین معرفی افراد نخبه است.
وی در ادامه به عمده وظایف این حوزه اشاره کرد و افزود: راهاندازی شرکتهای دانشبنیان، ثبت اختراعات و ابداعات و انجام امور مربوط به کارآموزی دانشجویان از جمله مهمترین وظایف دفتر ارتباط با صنعت است.
شاکریان درباره نحوه حمایت از راهاندازی شرکتهای دانشبنیان توضیح داد: هدف از تأسیس این شرکتها ایجاد یک فضا برای دانشجویان و اساتیدی است که دارای ایدهها و طرحهای نو هستند تا بتوانند آن را ارایه و عملیاتی کنند.
بابک مختاری، مسئول پارک علم و فناوری خوزستان درباره پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان در خوزستان گفت: پارک علم و فناوری یک نهاد واسط بین دانشگاه و جامعه است که «علم» را از طریق شرکت های دانش بنیان از دانشگاه دریافت و به جامعه منتقل می کند. همچنین از سوی دیگر «نیاز» را از جامعه از طریق شرکت های دانش بنیان دریافت و به دانشگاه منتقل میکند و با این کار یک جریان دانش بین نهاد تولیدکننده علم- مراکز علمی و دانشگاهی- و نهاد مصرف کننده-جامعه- ایجاد میکند. در این ارتباط هم جامعه اعم از بخش صنعت، واحدهای تولیدی و حتی مردم است.
وی افزود: عملاً در کشور دانشگاهها از دهه 80 شمسی وارد عرصه پژوهش شدند و قبل از آن دانشگاه ها فقط ماموریت آموزشی داشتند و اکنون نسل سوم دانشگاه که دانشگاه های کارافرین هستند به این مقوله توجه مناسبی دارند و در خوزستان نیز پارک علم وفناوری خوزستان در سال 1388 با عنوان پارک علم و فناوری دانشگاه شهیدچمران راه اندازی و پس از دو و نیم سال فعالیت، با نظر وزارت علوم از دانشگاه مستقل شد و با نام پارک علم و فناوری استان خوزستان به طور مستقیم زیرنظر وزارت علوم به فعالیت خود ادامه داد.
مختاری ادامه داد: دانشجویان و اساتید میتوانند با ارایه طرح توجیهی کسب و کار، از معافیتهای مالی، بیمهای و وامهای کمبهره برخوردار شوند و تحت حمایت قرار بگیرند؛ همه کسانی که دارای طرح و ایده نوآورانه هستند، میتوانند با مراجعه به این دفتر ایده خود را معرفی و از حمایتهای مرکز استفاده کنند.
مسئول پارک علم و فناوری در خوزستان گفت: در خوزستان سه مرکز رشد زیر نظر پارک و سه مرکز رشد زیر نظر خود دانشگاه ها وجود دارند که بر عملکرد این مراکز نظارت داریم و همچنین با مراکز دانشگاه ها نیز ارتباط تنگاتنگی است و در این مراکز که بیش از 50 درصد آنها در حوزه نفت و گاز فعال است سه دسته شرکت فعال میکنند و در مجموع 150 شرکت در پارک مستقر است.
برخی از این شرکت ها واحدهای فن آور هستند که ما از این واحدها حمایت مادی و معنوی می کنیم و دسته دوم شرکت های ارائه دهنده خدمات است که شرکت های پارکی می گویم و در نهایت شرکت های دانش بنیان هستند که تا 80 درصد از مزایای پارک ها می توانند بهره مند شوند که در صورت تایید تا سقف یک میلیارد تومان می تواند وام قرض الحسنه دریافت کند.
برای شکل گیری فرهنگ دانش بنیانی نیاز مند تغییرات اساسی هستیم و در ساحه تفکراتی و تصمیم گیری مسئولان، باید مدل توسعه از توسعه وابسته به صنایع پر هزینه و کم بازده از جمله پتروشیمی و نفت و فولاد که در زمینه ایجاد اشتغال در خوزستان سهم ناچیزی دارند به سمت تاسیس و حمایت از شرکت های دانش بنیان که با هزینه کم می توانند ثروت قابل توجهی ایجاد کنند و همچنین زمینه اشتغال یخش عمده ای از جوانان را فراهم کند حرکتی صورت گیرد.
این امر تا زمانی که دولت به پول نفت اتکا دارند و با استفاده از این سرمایه نسل های آینده هر روز کلنگ صنایع غول پیکر و پرخطر را بر زمین فرود آورند. به نظر رسیدن به این آرزو مستلزم صبر آهنین و خون دل خوردن های است.
در عرصه فرهنگ سازی رسانه های دانش بنیان نقش عمده و ویژه ای دارند؛ چرا که با توجه به نوپا بودن این تفکر دانش بنیانی در کشور، هنوز درک صحیحی از این تفکر وجود ندارد و این رسانه ها هستند که باید درک درستی از دانش بنیان را به جامعه ارائه دهند و این مسئله آموزش را در حوزه دانش ینیانی می طلبد.
متاسفانه هنوز جامعه به درک درستی از دانش بنیادین نرسیده است چه بسا خیلی ها این ابتکار جمهوری اسلامی را تفکری نمادین و فرمایشی تلقی می کنند؛ حال آنکه در سال های اخیر به خاطر توجهی که حاکمیت به دانش بنیان کرده است، شاهد جهش های خوبی در این عرصه بودیم.