به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، نانو پودر آلومینا، واژه ای که این روزها آموزش عالی اسفراین را به نماد اقتصاد دانش بنیان تبدیل کرده است و در صورت حمایت از سوی مسئولان مربوطه آینده درخشانی را رقم خواهد زد.
در این رابطه گفتوگویی داشتیم با قاسمیفر، عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی اسفراین و رئیس هیات مدیره شرکت فناوران دانشگستر سپهر آیین و از او جزئیات این محصول دانش بنیان را جویا شدیم.
نانو پودر و کاربرد های منحصر به فرد آن
وی در این رابطه گفت: مدیریت شرکت توسط جمعی از اعضای هیات علمی مجتمع آموزش عالی اسفراین انجام می شود و شامل قسمت تولید، مطالعه، تحقیق و بازاریابی است.
عضو هیات علمی مجمتع فنی اسفراین ادامه داد: این محصول به واسطه افزایش اتمهای سطحی کاربرد بسیاری پیدا می کند در واقع اتم های آن هزار برابر از آلمینوم جاجرم کوچکتر است و در صنعت نفت و گاز بعنوان پایه کاتالیست و در صنایع دیرگذار در محصولاتی مانند آجر نسوز و پوشش نسوز و کالاهای با خاصیت ضدسایندگی بکار میرود.
قاسمی فر تصریح کرد: هنوز تولید نانوپورد در ایران در مقیاس صنعتی انجام نشده است و ما جزو معدود شرکت هایی هستیم که موفق به تولید نیمه صنعتی آن شده ایم.
حتی حاضر به آزمایش محصول ما نشدند
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه هیچ اعتبار دولتی به ما اختصاص نیافته است، افزود: هم اکنون این محصول را در آزمایشگاهی که از سوی مجتمع فنی اسفراین در اختیار ما گذاشته اند، تولید می کنیم و نمونه مشابه آن در مقیاس صنعتی از چین وارد می شود.
قاسمی فر هدف گذاری این شرکت را تولید محصول از این نانوپودرها عنوان کرد و گفت: ما به کارخانه آلمینیوم جاجرم پیشنهاد کردیم قسمتی را به ما جهت تولید محصولات نانو آلمینیوم اختصاص بدهند؛ اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
وی مدعی شد: به نظر می رسد از آنجایی که این کارخانه ها دولتی هستند چندان به توسعه محصولات خود نمی اندیشند و جایگاه مطلوبی جهت حمایت از تولید داخل قائل نیستند؛ چرا که حتی حاضر به آزمایش محصول ما هم نشدند.
این استاد دانشگاه تخصص های این شرکت تولید نانوپودر را از رشته های مختلف عنوان کرد و گفت: اعضای هیات علمی فیزیک مواد جامع؛ مکانیک و مواد هستیم که در سوله ای به مساحت 540 متر مربع در مجتمع فنی اسفراین است کار تولید را انجام میدهیم.
فاسمی فر چگونگی تشکیل این شرکت را چنین تشریح کرد: 9 سال پیش با مشارکت سایر دوستان شرکت پژوهش های خود را تحت عنوان پروژه ارشد آغاز کردیم و در دوران تحصیل دکتری به روشهای چگونگی تولید محصول دست پیدا کردیم.
خط تولید نداریم/ اگر جلوی واردات گرفته نشود نمی توانیم به حیات شرکت ادامه دهیم
وی در خصوص خط تولید شرکت گفت: هم اکنون خط تولید مشخصی نداریم، در واقع بصورت ناپیوسته نانو پودرها را تولید میکنیم.
این عضو هیات علمی تصریح کرد: در سوله آزمایشگاهی خود چند بخش داریم که هر یک مرحله ای از محصول را فراوری میکند و تا کنون 960 میلیون تومان هزینه صرف این محصول کردهایم.
قاسمی فر گفت: از آنجا که تنها صنایع خاصی از این محصول استفاده می کنند، باید جلوی واردات محصولات مشابه خارجی گرفته شود تا بتوانیم به حیات شرکت ادامه دهیم.
نداشتن قرارداد فروش مانع بزرگ برای دانش بنیان شدن/ بدون حمایت، از ما محصولی با کیفیتِ آلمان می خواهند
وی در خصوص علت دانش بنیان نشدن شرکت گفت: تمام مدارک لازم جهت تبدیل شدن به شرکت دانش بنیان را به پارک علم و فناوری ارسال کرده ایم، آنها نیز با ما تماس گرفتند و پرسیدند آیا قرارداد فروش با جایی دارید گفتیم به صورت عمده خیر.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: وجود سایر شرایط به خاطر همین مسئله موفق به کسب ویژگی دانش بنیان نشدیم و سئوال ما این است چطور می شود تا زمانیکه تسهیلات در اختیار تولید کننده قرار ندهند موفق شود محصول را در مقیاس صنعتی تولید کند تا بتواند با مشتری قرارداد ببندد.
قاسمیفر ادامه داد: مسئولان می گویند شما باید بتوانید محصولی با کیفیت و گرید آلمان تولید کنید تا از شما پودرها را خریداری کنیم؛ در حالی که میگویم شما یک حمایت حداقلی بکنید تا ما کیفیت خود را به سطح محصول آلمانی ارتقا دهیم.
این استاد دانشگاهی در توضیحات بیشتر خود خاطرنشان کرد: از دل تحقیقات 9 ساله اعضای شرکت، موفق به ثبت اختراع صنعتی شدیم و دانش را به محصول تبدیل کردیم؛ اما در مرحله صنعتی شدن کمبود داریم.
مجبور به خرده فروشی هستیم
قاسمیفر با اشاره به اینکه هم اکنون این محصول را گِرَمی میفروشیم، بیان کرد: 100 گرم را 250 هزار تومان میفروشیم ولی میخواهیم در اوزان بالاتر بفروشیم ولی حمایت صورت نمی گیرد.
این فعال علمی و پژوهشی ادامه داد: پس از اینکه موفق به تولید و فروش صنعتی نشدیم خواستیم دانش فنی را 200 میلیون تومان بفروشیم باز هم جایی پیش قدم نشد؛ به طوری که هم اکنون حتی نمی توانیم هزینه بیمه یک نفر شاغل را هم بپردازیم.
عضو هیات علمی دانشگاه اسفراین عنوان کرد: اعضای هیات مدیره شرکت هیچ درآمدی از این طریق ندارند و همه فروشمان را به خرید مواد اولیه میپردازیم تا شرکت تعطیل نشود.
وی در پایان گفت: هم اکنون تمام سفرهای تبلیغاتی و بازاریابی را نیز با هزینه شخصی انجام می دهیم و باید بگوییم امثال شرکت ما خیلی زیاد است که اگر حمایت از آنها صورت نگیرد به سرنوشت ما دچار می شوند.
در این رابطه تماسی داشتیم با محمدی از مسئولان پارک علم و فناوری خراسان شمالی که پیگیری امور شرکت های شهرستان اسفراین با وی است.
راهکار دانش بنیان شدن تاسیس مجدد شرکت است
محمدی در خصوص چرایی مورد حمایت قرار نگرفتن این شرکت تولید کننده نانو پودر آلومینا در اسفراین گفت: شرکت دانش بنیان یک اصول و تعریفی دارد به عنوان مثال باید با استفاده از فرایند علمی یک محصول با ارزش پایین را به کالایی با ارزش بالا تبدیل کند.
وی افزود: همین نانو پودری که دوستان در اسفراین تولید می کنند و نیاز مبرم بازار هم هست باید طوری تولید شود که بتواند با محصولات مشابه به لحاظ کیفیت و قیمت رقابت کند.
مسئول امور شرکت ها در اسفراین تصریح کرد: پارک علم و فناوری طی درخواستی که آنها داشتند اعلام آمادگی کرد دفتر و آزمایشگاه در بجنورد در اختیار آنها بگذارد و تاکنون در سه نمایشگاه نیز محصول آنان را معرفی کرده است.
محمدی در پاسخ به این سئوال که چطور می توان موانع دانش بنیان شدن آنها را رفع کرد، گفت: با توجه به اینکه شرکت ها برای دانش بنیان نباید بیش از دو سال از عمرشان بگذرد دوستان می توانند شرکت جدیدی با همان هیات مدیره تشکیل بدهند و مجدد درخواست دانش بنیان شدن بدهند.
همه چیز تقصیر مسئولان نیست،باید به بازاریابی و نیاز سنجی پرداخت
در همین رابطه گفتوگویی داشتیم با باقری نیا، رئیس مجتمع فنی اسفراین، وی نیز در این خصوص گفت: با وجود نیاز مبرم به فضای سوله ای که در اختیار این دوستان قرار داده ایم، طی این دو سال هیچ اجاره ای از آنها دریافت نکرده ایم.
وی با اشاره به اینکه نباید دوستان شکست هایی که در مسیر راهشان رخ می دهد را تماما به مسئولان نسبت دهند، تصریح کرد: در این رابطه می توانند از روش های نوین بازار یابی و نیاز سنجی مشتری استفاده کنند و محصولات متنوعی از نانوپودر بسازند.
امیدواریم مشکلاتی که بر سر راه این شرکت تولید کننده نانو پودر آلومینا قرار دارد با حمایت های هرچه سریعتر مسئولان مربوطه و تلاش و همت اعضای فعال آن برطرف شود و این محصول دانش بنیان که می تواند مانع از واردات شده و ارزش افزوده تولید کند به سرانجام مطلوبی دست پیدا کند.
تلاش های ما برای پیگیری مشکلات شرکت فناوران دانشگستر سپهر آیین ادامه خواهد داشت و امیدواریم اطلاع رسانی های بعدی پیرامون این موضوع صورت گیرد.