علی شمسیپور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، در خصوص وظیفه بسیج دانشجویی در تحقق نقشه جامع علمی کشور، گفت: وظیفه اصلی این تشکل دانشجویی ایجاد گفتمان سازی پیرامون نقشه جامع علمی کشور است.
وی افزود: مقام معظم رهبری در دیداری که با تشکلهای دانشجویی در سالهای گذشته داشتند فرمودند که یکی از وظایف مهم تشکلهای دانشجویی گفتمان سازی است، یعنی اینکه نظام انقلاب اسلامی نیاز به قالب گفتمان دارد و تشکلهای دانشجویی مهمترین ابزار در ایجاد آن میباشند.
تشکلهای دانشجویی از مسئولان مربوطه مطالبهگری داشته باشند
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور با اشاره به این مطلب که تشکلهای دانشجویی بعد از ایجاد گفتمان سازی در دانشگاهها برای اجرای هرچه سریعتر این نقشه باید از مسئولان مربوطه مطالبهگری داشته باشند، گفت: این دو امر جزء وظایف عمده و اصلی تشکلهای دانشجویی میباشد که مقام معظم رهبری برای دانشجویان طراحی کردهاند.
شمسیپور با بیان اینکه بحث اجرای نقشه جامع علمی کشور مسئله مهمی است، که بیشتر متوجه مسئولان است، خاطرنشان کرد: مهمترین وظیفه دانشجویان در خصوص نقشه جامع علمی کشور خوب درسخواندن و پرداختن به علم و دانش با توجه به این نقشه است که این خود کار جهادی میباشد.
وی به اولویت دهی نقشه جامع علمی کشور در حوزه علم وفناوری، هستهای، هوا فضا، و اطلاعات اشاره و خاطرنشان کرد: تشکلهای دانشجویی میتوانند، جامعه نخبگان دانشگاهی را به سمت اولویتهای فناوری هدایت کنند.
دانشگاه در حقیقت بازوی اجرایی نقشه جامع علمی کشور است
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور با تاکید بر این موضوع که تشکلهای دانشجویی واقعا در اجرایی شدن نقشه جامع علمی کشور میتوانند تاثیرگذار باشند، تصریح کرد: تجربه این مسئله را ثابت کرده که دانشجویان در هر موضوعی ورود پیدا کنند، موفق به ایجاد گفتمان سازی و کمک به مسئولان در جهت مسئله مربوطه شدهاند.
شمسیپور در ادامه در خصوص تاثیر دانشگاه بر اجرایی شدن نقشه جامع علمی کشور، گفت: دانشگاه در حقیقت بازوی اجرایی نقشه جامع علمی کشور است، اگر دانشگاه نباشد، این نقشه کاغذ پارهای بیش نیست و ارزشی نخواهد داشت.
نقشه جامع علمی کشور باید در حالت پایه و اولیه اش در دانشگاههای کشور اجرایی شود
وی با بیان اینکه نقشه جامع علمی کشور باید در حالت پایه و اولیه اش در دانشگاههای کشور اجرایی شود، خاطرنشان کرد: مسئولان دانشگاه باید در سطح گستردهای برای تحقق آن نقش ایفا کنند، توجه به شاخصها و تنظیم آنها داشته باشند و وظایف خودشان را در این زمینه روشن سازند و در چارچوب نقشه جامع علمی کشور، توانمندی دانشگاه در رشته مورد نیاز خود را مشخص کنند.
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور گفت: اگر قرار باشد در کل کشور تا سال ۱۴۰۴ چند هزار مقاله موثر تولید شود، مسئواین باید متعهد باشند، که درصدی از آن مقالات را قبول و دانشگاه را به سمتی، که آن تعداد مقاله چاپ شود، هدایت کنند.
شمسیپور افزود: همچنین شاخصهای دیگر این نقشه از جمله تعداد اعضای هیات علمی، سقف اختراعات و یا مقالات بین المللی، کنفرانسها و کتابها و ارزش دادن به اولویت حوزه فناوری کشور را نیز مورد توجه داشته باشند.
دانشگاهها به اولویتهای نقشه جامع علمی کشور توجه کنند
وی یکی از عوامل موفقیت در اجرایی شدن نقشه جامع علمی کشور در دانشگاهها توجه به اولویتهای آن دانست و بیان داشت: دانشگاهی میتواند در حوزه علمی کشور موفق باشد که توجه ویژه به اولویتهای این نقشه داشته باشد، سرمایه گذاری مادی و برنامه ریزی را به سمت اولویتهای کشور سوق بدهد و بر روی آنها سرمایهگذاری کند.
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور در پاسخ به این سوال که چرا با وجود اینکه چند سال از ابلاغ این نقشه میگذرد؛ اما هنوز در کشور اجرایی نشده است؟ گفت: مهمترین مسئله در اجرا شدن این نقشه، سیاستگذاری است، به همین دلیل زمان زیادی را در بر خواهد داشت.
تدوین الزامات نقشه جامع علمی کشور به طور طبیعی زمان زیادی به طول میکشد
شمسیپور افزود: انجام اقداماتی از جمله هماهنگی دستگاههای مختلف، اصلاح ساختارها و قوانین و تدوین الزامات نقشه جامع علمی کشور به طور طبیعی زمان زیادی به طول میکشد؛ اما بعد از چند سال که این اقدامات صورت بگیرد، سرعت اجرای نقشه جامع علمی کشور بیشتر خواهد شد.
وی ادامه داد: بعد از سیاستگذاری و برنامه ریزی، حتما سریعتر از امروز به سمت اجرایی این نقشه و تدوین چشمانداز ایران ۱۴۰۴ پیش خواهیم رفت.
اقداماتی برای آشنایی اعضای هیات علمی و دانشجویان با نقشه جامع علمی کشور صورت گرفته است
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور در پاسخ به این سوال که چرا هنوز برخی از اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاه از این نقشه بیاطلاع هستند؟ گفت: دلیل آن قصور بوده، طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دستگاه تبلیغاتی و رسانه که جزو متولیان اصلی آن میباشند، وظیفه دارند، که در ایجاد گفتمان سازی کمک کنند.
شمسیپور در ادامه با بیان این نکته که اقداماتی برای آشنایی دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاهها صورت گرفته، خاطرنشان کرد: جذب انجمنهای علمی از طریق ستاد راهبردی نقشه جامع علمی کشور و همچنین فایل نقشه را در اختیار محققین و دانشجویان گذاشتن از جمله اقداماتی است که شروع شده و خوشبختانه تا کنون انجمن علمی به این قضیه ورود کرده و نقشه بدست تعدادی از آنها رسیده است.
گفتمان سازی اولین گام برای تحقق نقشه جامع علمی کشور است
وی ادامه داد: شاید دستگاههای مربوطه ورود جدید در این امر نداشتهاند که لازم است رسانهها به ویژه صدا وسیما کشور و دستگاههای تبلیغی و فرهنگی وزارتخانههای مرتبط در گام اول این نقشه که گفتمان سازی یعنی آشنایی و آگاهی از نقشه است، قدمی بردارند.
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور بیان داشت: مقالات ISI جزو شاخص کمی میباشد، که نمیتوانیم از آن صرف نظر کنیم؛ اما باید این مقالات را به سمت و سویی ببریم که برای کشور کاربردی باشد یعنی معطوف به حل مشکلات کشور باشد.
شمسیپور تصریح کرد: از نظر مقام رتبهبندی اساتید در مقلات ISI شاید در آئین نامههای مربوط باید یکسری تغییرات و طراحی صورت بگیرد، شاخصهای کیفی هم در نقشه علمی کشور وجود دارد، که آنها میتواند ناظر بر این امر باشند.
وی در پاسخ به این سوال که برخی این نقشه را آرمانی میدانند؟ گفت: ما باتوجه به تمام توانمندیها و شرایط کنونی یک هدفگذاری آرمانی باید داشته باشیم، رسیدن به ایران 1404 یک آرمان است، البته این آرمان قابل تحقق است و دور از دسترس نیست.
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور با تاکید بر این مطلب که ما میخواهیم به یک جامعه آرمانی برسیم؛ بنابراین باید طراحی و تلاشمان نیز در آن جهت باشد، تصریح کرد: ممکن تلاش مان به صورتی باشد که نتوانیم آن آرمان نقشه جامع علمی کشور را صدرصد اجرایی کنیم؛ اما با استفاده از تمامی ظرفیتهای کشور به بیشترین اهداف مورد نظر برسیم.
شمسیپور در پاسخ به این سوال که اقداماتی صورت گرفته، چه مدت طول میگشت تا اجرایی شود؟ گفت: برای اجرای آن 10 سال فرصت داریم، که سه سال از شروع آن گذشته، به دلیل اینکه کار از پایه شروع شد طبیعتا سرعت پایین خواهد بود؛ اما اگر روی غلتک بیفتد، حتما در آینده سرعت بیشتر خواهد داشت.
وی تصریح کرد: ممکن است در سال ۱۴۰۴به تمامی اهداف مورد نظر نرسیم، شاید ۱۰ سال دیگر نیاز به تلاش در این زمینه باشد، به هر حال قصور و دشمنی در سطح بینالملل و در برخی مواقع تحریمها تاثیرگذارند و در به تعویق برخی اهداف مورد نظر نقشه موثر هستند.
مدیرکل دفتر گفتمانسازی و ترویج نقشه جامع علمی کشور در پایان یادآور شد: ما باید در هر جایگاهی هستیم تمام تلاش خود را انجام دهیم.