به گزارش خبرگزاری دانشجو از اهواز، مرکز آموزش عالی علمی کاربردی لولهسازی اهواز به عنوان نخستین دانشگاه صنعتی خوزستان در زمینه رشتههای صنعتی با پذیرش دانشجو در رشتههای صنعتی متناسب با صنایع موجود در استان، یکی از دانشگاههای موفق این عرصه است. برای بررسی وضعیت مرکز آموزش عالی علمی کاربردی لوله سازی اهواز گفتوگویی با مهدی محمدزاده رئیس این مرکز انجام دادیم.
با سلام و تشکر از فرصتی که در اختیار خبرگزاری قرار دادید، درباره دانشگاه لوله سازی و اینکه با چه اهدافی تشکیل شده است؟
این مرکز در مهر ماه سال 91 با کسب مجوز رسمی از شورای گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تحت نظارت دانشگاه جامع علمی کاربردی با هدف آموزش و تربیت تکنسین و نیروی ماهر برای حوزه صنعت استان خوزستان و تأمین نیروی متخصص و ماهر برای همه بخشهای صنعت تاسیس شد.
چرا که با توجه به نیازهای موجود در صنایعی همچون نفت، گاز، پتروشیمی، لوله سازی داشتن نیروی مجرب ضرورتی اجتناب ناپذیر است که در همین راستا با بررسی امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی، پتانسیل و ظرفیتهای موجود در شرکت لوله سازی اهواز برای نیل به اهداف آموزشهای مهارتی این مرکز تأسیس شد.
درباره ماهیت صنعتی این دانشگاه توضیح می فرماید؟
این دانشگاه اولین و بزرگترین دانشگاه صنعتی خوزستان است که در این دانشگاه بیش از 300 استاد در حال تدریس هستند که این حضور اساتید یک فرصت مهم برای توسعه صنعتی خوزستان است.
از آنجایی که در این مرکز دانشجویان در دو مقطع کاردانی و کارشناسی با 21 رشته صنعتی مشغول به تحصیل هستند، که 14 کد رشته کاردانی فنی و حرفهای 7 کد رشته مهندسی فناوری و کارشناسی حرفهای است.
البته همه این رشتهها اشتغال محور بوده و هیچ دانشگاهی در استان همه این کد رشتهها را با هم ندارد و این دانشگاه به همت پرسنل و اساتید مجرب خود و با تکیه بر امکانات و تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی، کارگاهی خود توانست نظر داوطلبین علوم فنی و مهارتی را به خود جلب کند.
مرکز آموزش عالی علمی کاربردی لوله سازی اهواز کار را با چند دانشجو شروع کرد و در حال حاضر چند نفر دانشجو دارد؟
این مجموعه به عنوان اولین مرکز آموزش عالی در حوزه صنعت استان فعالیت خود را با 183 دانشجو و در 4 رشته در مقطع کاردانی آغاز کرد و با گذشت 6 ترم از شروع به کار این مرکز در حال حاضر 3090 دانشجو در این مرکز مشغول به تحصیل هستند.
در زمینه فعالیتهای فرهنگی در مرکز توضیح دهید؟
در زمینه فرهنگی اقدامات مناسبی صورت گرفته است و طبق رتبه بندی های وزارت علوم در زمینه فرهنگی جزء دانشگاه برتر فرهنگی خوزستان هستیم.
از ابتدای شروع به کار این مرکز رویکرد فرهنگی در تمام فعالیتهای مجموعه مدنظر قرار گرفته است و در همین راستا از ابتدای نیمه دوم سال جاری معاونت دانشجویی و فرهنگی بصورت ستادی در این مرکز شکل گرفته که در برنامه ریزیهای انجام شده توسط این معاونت همه جوانب و مواضع از جمله عفاف و حجاب، بازدیدهای فرهنگی، ملاقات با علما و روحانیون شهر، محوطه سازی فضای مرکز در زمینه اطلاع رسانیهای فرهنگی، راه اندازی وب سایت رسمی مرکز، فعال شدن واحد روابط عمومی و اطلاع رسانی اخبار مرکز به رسانههای جمعی، اردوهای دانشجویی صورت گرفته است.
شورای فرهنگی دانشگاه به طور مرتب با حضور اعضا فرهنگی تشکیل می شود و برای اعیاد ملی و مذهبی برنامه ریزی می شود .
یکی از محورهای که این دانشگاه پیگیری می کند حمایت از فعالیت های دانشجویی است و در حال حاضر 4 انجمن علمی در این دانشگاه فعال است و در نمایشگاه علمی استانی این انجمن های دانشجویی فعال هستند.
در حوزه عفاف و حجاب چه برنامه های را در دانشگاه انجام دادید؟
یکی از مسایل و دغدغه های فرهنگی که در دانشگاه همواره تاکید و پیگیری می کنیم مسئله حجاب و عفاف است و برای همین منظور در گام اول دانشجو با بروشور و کتابچه های دانشجویان را قوانین و آیین نامه های این مسئله آشنا می کنیم تا دانشجویان پوشش و رفتاری در شان دانشجو و دانشگاه داشته باشند.
در همین زمینه نمایشگاه عفاف و حجاب برگزار کردیم و همچنین با هدف حمایت از این مسئله دینی به طور رایگان به همه پرسنل خانم دانشگاه چادر رایگان اهدا شد که چون زمینه کار فرهنگی فراهم بود پرسنل مشتاقانه استقبال کردند و امروز با افتخار می شود گفت تمام پرسنل این دانشگاه با پوشش چادر در دانشگاه و محل کار حاضر می شوند.
روش جذب دانشجو در مرکز آموزش عالی علمی کاربردی لوله سازی اهواز چگونه است؟
پذیرش دانشجو در هریک از رشتههای کاردانی و کارشناسی بدون آزمون بوده و بر اساس معدل کل مندرج در گواهی نامه دیپلم و یا مدرک کاردانی افراد و با مراجعه با سایت اینترنتی سازمان سنجش آموزش کشور به آدرس www.sanjesh.org در منوی دانشگاه جامع علمی کاربردی در مدت زمان معین شده صورت گرفته و پس از اعلام نتایج با مراجعه به مرکز و بررسی شرایط و سوابق تحصیلی آنها ثبت نام قطعی نهایی انجام میشود که البته توضیحات بیشتر در سایت معاونت فرهنگی مرکز به نشانی www.ahvazpmu.ir موجود است.
درباره رشتههای صنعتی دانشگاه بفرماید؟ دانشجویان در چه رشتههای مشغول به تحصیل هستند؟
در مقطع کاردانی رشتههای برق با سه گرایش (ابزار دقیق، کنترل و صنعتی)، مکانیک با سه گرایش (ماشین افزار، تأسیسات صنعتی و تعمیرات ماشین آلات صنعتی) و متالوژی با گرایش آزمون فلزات، بازرسی جوش، حسابداری با گرایش حسابداری صنعتی و ایمنی کار و حفاظت فنی و همچنین در مقطع کارشناسی در رشته های مهندسی فناوری اطلاعات و IT، مهندسی فناوری برق با دو گرایش کنترل و الکترونیک صنعتی، مهندسی فناوری کنترل، مهندسی فناوری مکانیک، مهندسی فناوری جوش، مهندسی فناوری بازرسی جوش و کارشناسی حرفهای حسابداری دانشجویان به تحصیل مشغول هستند.
نحوه جذب اساتید در مرکز آموزش عالی علمی کاربردی لولهسازی اهواز چگونه انجام میپذیرد؟
در این مرکز آموزش عالی سعی شده است که از اساتید با تجربه در حیطه تدریس و آموزش استفاده شود و در حال حاضر 208 مدرس گزینش شده در این مرکز در حال فعالیت و تدریس میباشند، اما مرکز ما همیشه برای جذب اساتید خبره و ماهر آمادگی لازم را دارد.
در دانشگاه در حوزه تلاش کردیم برای تحقق دانشگاه اسلامی و انقلابی از اساتید مومن و انقلابی بهره گیرم.
در بحث اساتید نکته ای که شاید به نوعی جالب شد در این مدت برای دروس عمومی از 18 روحانی برجسته خوزستانی بهره جستیم تا اندیشه های ناب اسلامی را در دانشگاه بارور کنیم.
در دروس مهندسی نیز چون ماهیت این دانشگاه تربیت تکنسین بومی برای تامین نیازهای مهندسی خوزستان است تلاس کردیم از اساتید متعهد و متخصص که سال ها تجربه دارند استفاده کنیم تا بتوانیم دانشجویان مورد نیاز را به بدنه صنایع خوزستان تزریق کنیم.
برای تربیت تکنسین ماهر چه برنامه های را انجام دادید؟
ببینید یکی از آفت های که مراکز آموزش عالی در کشور دارند مدرک گرایی است یعنی دانشگاه بجای اینکه نیروی ماهر و توانمند تربیت کنند دنبال اعطای مدرک هستند ببینید این دانشجو چون با بازار کار و صنعت ارتباط مستقیم ندارد فردا بعد از پایان تحصیل دچار سردرگمی می شود که برای رفع این مشکل ما دانشجو را از همان اول با بازار و صنعت ارتباط می دهیم و دانشجو می فهمد برای اشتغال خود چه برنامه ریزی انجام دهد.
تجربه واقعی و علم تئوری را با بهره گیری از مدیران مجرب و حضور در سر صنایع به دانشجویان ارائه می دهیم تا دانشجو بتواند نیروی ماهر و ورزیده تربیت شود.
ما در دانشگاه 2 تیپ آزمایشگاه داریم یک نوع آزمایشگاه ، آزمایشگاه عملیاتی است که ما در دانشگاه 6 آزمایشگاه عملیاتی داریم که دانشجو با حضور اساتید و با همکاری صنایع به طور مستقیم در سر صنایع و خط تولیدحاضر می شود و از نزدیک با دستگاهها کار می کند.
در خود دانشگاه نیز با خرید تجهیزات به روز و مورد نیاز و کاربرد صنایع 2 کارگاه عملیاتی و آموزشی برای دانشجویان فراهم کردیم که البته در کنار اینها کارگاه های کامپیوتر هم ایجاد کردیم.
برای حمایت از دانشجویان چه تسهیلاتی را به این دانشجویان ارائه می دهید؟
بزرگترین تسهیلات دانشگاه به دانشجویان این است که دانشگاه با این حجم امکانات و سطح بالای اساتید کمترین شهریه تحصیلی را دریافت می کند و ما تقریبا یک سوم شهریه دانشگاه های آزاد و شبانه را دریافت می کنیم.
البته ما برای همین مقدار هم سازکارهای طراحی کردیم که دانشجویان بی بضاعت را مورد حمایت قرار دهیم و برخی شهریه ها را تخفیف یا تقسیط کردیم.
همچنین برای اینکه دانشجویان بتوانند به راحتی در کلاس های درس حضور پیدا کنند ما برخی از کلاس ها را در بعد از ظهر قرار دادیم تا دانشجویان بدون دغدغه حضور داشته باشند.
به فعالیتهای فرهنگی اشاره کردید، در زمینه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی چه اقداماتی انجام دادید؟
معاونت آموزشی و پژوهشی این مرکز وظیفه برنامه ریزی، اداره و هدایت همه امور آموزشی در مقاطع کاردانی و کارشناسی و نظارت بر حسن اجرای مقررات و آئین نامههای آموزشی، تصمیم گیری درباره مسائل آموزشی، سیاست گذاری و اتخاذ تمهیدات لازم درجهت گسترش و ارتقاء کیفیت آموزشی و اجرای دورههای آموزشی و ارزیابی آنها و را بر عهده دارد.
همچنین این معاونت برای آگاه کردن دانشجویان از قوانین آموزشی براساس آخرین دستورالعملهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور کتابچهای را تحت عنوان آیین نامه آموزشی دورههای کاردانی و کارشناسی مرکز آموزش عالی علمی کاربردی لوله سازی اهواز تدوین کرده است.
یک ساختمان آموزشی برای توسعه فعالیت های آموزشی در دانشگاه بنا شده است که این مجتمع آموزشی 52 واحد دارد که برای زنده نگه داشتن یاد و نام شهدا عنوان و عکس هر یک از شهیدان در بالای کلاس نصب شده و هر کلاس بنام یک شهید مدافع نامگذاری شده است.
اولین مجتمع آموزشی نیز سال 93 با حضور خانواده شهید کجباف و شهید تقوی فر بنام این سرداران شهید مدافع حرم افتتاح کردیم.
دیگر ساختمان و واحدهای آموزشی نیز مزین بنام سرداران رشید اسلام جنگ تحمیلی قرار دادیم تا محیط فرهنگی و انقلابی برای دانشجویان فراهم کنیم.
در همین حوزه آموزشی با مدیریت جهادی برای رفع نیازهای آموزشی دانشگاه با وجود کمبودهای مالی در عرض کمتر از 3ماه ما در بهترین سطح یک واحد آموزشی 1000متری راه اندازی کردیم.
همچنین ساختمان فیزیکی دانشگاه از سال 42 تعمیر اساسی نشده بود که جهت رفاه حال دانشجو با تلاش های زیاد پس از 2 سال این مجموعه را تعیر اساسی کردیم.
درباره برنامههای آتی این مرکز بفرماید؟
این مرکز به دنبال «آموزش در محیط کار» است. آموزش در محیط کار میتواند به تربیت افرادی منجر شود که کمترین فاصله را با شایستگیهای مورد نیاز برای احراز مشاغل داشته باشند، چرا که این افراد دروس عملی را در مقیاس واقعی در محیط کار، در کنار مدرسان خبره برآمده از محیط طی 60% از زمان دورۀ تحصیلی آموزش میبینند و 40% از آموزش نیز به فراگیری دانشهای کاربردی پایه مرتبط با فعالیتهای اقتصادی اختصاص مییابد و سعی شده است در این مرکز نیز آموزش به گونهای باشد که فارغ التحصیلان در بازار کار به عنوان فردی متخصص و ماهر شناخته شوند.
در مرکز آموزش عالی علمی کاربردی لوله سازی اهواز برای حمایت و شکوفایی استعداد دانشجویان تا کنون چه اقداماتی صورت گرفته است؟
با توجه به فنی بودن رشتههای این مرکز، لذا موقعیتهایی برای بروز استعدادهای دانشجویان ماهر فراهم شده است که طی برنامه ریزیهای به عمل آمده در خرداد ماه سال جاری اولین المپیاد جوش کشور را با هدف شناسایی دانشجویان با استعداد و ماهر در زمینۀ جوش و معرفی آنان به صنایع و بازار کار برگزار میشود.