به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، نشست کارشناسی بیماری دیابت امروز با حضور محبی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، صفریان رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و سردار دانشیار دانشکده بهداشت این دانشگاه در تالار ابن سینای این دانشگاه برگزار شد.
محبی در ابتدای این نشست بی تحرکی و افزایش وزن از عوامل اصلی رشد بیماری دیابت در میان مردم دانست و گفت: مهمترین علامت بیماری دیابت بی علامتی آن است به این معنا که تعداد زیادی از مزدم در حال حاضر به این بیماری دچار هستند؛ اما از آن اطلاعی ندارند.
این متخصص غدد به عوامل خطر زا در ایجاد بیماری دیابت اشاره کرد و افزود: داشتن وزن بالا، فشار خون بالا، چربی در خون، تولد فرزند دارای چهار کیلو وزن و وجود سابقه بیماری دیابت در میان اعضای خانواده از فاکتورهای ابتلا به این بیماری در میان مردم به شمار میرود.
افراد بالای 45 سال هر سه سال قند خود را چک کنند
محبی اهمیت دیابت را در گرفتن قند خون در افراد بالای 45 سال در هر سه سال یک بار عنوان کرد و بیان داشت: با توجه به آمارهای رشد این بیماری پیشگیری بسیار دارای اهمیت است؛ اما راهکار در پیشگیری شناخت عوامل محیطی است که این بیماری را شعله ور میکند.
وی ادامه داد: داشتن رژیم غذایی مناسب، وزن متناسب با قد، داشتن سبک زندگی درست همراه با تحرک و پرهیز از مصرف غذاهای دارای کالری بالا و غیره میتواند ما را در برابر دیابت مقاوم کند.
محبی خاطر نشان کرد: بر اساس آمار اعلامی در حال حاضر 300 میلیون نفر در جهان به بیماری دیابت مبتلا هستند که این آمار تا چند سال آینده به 600 میلیون نفر افزوده میشود
در ادامه محمد علی سردار؛ دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و فیولوژیست ورزش گفت: نشستن و بی تحرکی عامل اصلی در دچار شدن به بیماری دیابت است.
وی ادامه داد: ساده ترین نوع حرکت یک انسان پیاده روی است؛ اما متاسفانه مردم در خصوص داشتن برنامه پیاده روی در زندگی توجه لازم را ندارند.
داشتن تحرک لازم تا 50 درصد ابتلا به انواع بیماریها را کاهش میدهد
دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: داشتن 10 هزار گام در طول روز در قالب برنامه پیاده روی میتواند تا 50 درصد انسان را از ابتلا به انواع بیماریها دور کند و این مستلزم این نکته است که ما تحرک را در ذهن خود تبدیل به امری واجب کنیم.
سردار خاطر نشان کرد: استفاده نکردن از 40 درصد عضلات بدن به دلیل بی تحرکی به معنای از ست دادن این عضلات میباشد؛ اما برای رسیدن به وزن مناسب و کاهش وزن هرگز نباید عجولانه وارد کار شد زیرا ضرر عجله در کاهش وزن بسیار زیاد است.
ویادامه داد: البته داشتن تحرک بدون تغذیه مناسب نیز اثر بخشی مطلوبی ندارد و در حقیقیت رابطه تغذیه و ورزش لازم و ملزوم یکدیگر بودن است.
دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: باید تلاش کنیم 30 دقیقه فعالیت در روز را در برنامه خود داشته باشیم تا در برابر بیماریهایی که چاقی و کم تحرکی از دلایل اصلی بروز آنان است ایمن بمانیم.
در ادامه این نشست کارشناسی، صفریان؛ رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: بیماری دیابت کل تغذیه یک فرد را در بر میگیرد و متاسفانه در این بیماری آن چه که کمتر مورد توجه است نقش چربیها در تغذیه بیمار دیابتی میباشد.
کاهش هفت درصدی کالری در برنامه غذایی مانع از ابتلا به دیابت میشود
وی ادامه داد: کاهش هفت درصدی کالری دریافتی از عذا میتواند در کاهش ابتلا به بیماری دیابت کمک کننده باشد.
دانشیار تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: بیمار دیابتی نباید به جای خوردن قند، خرما و کشمش استفاده، بلکه همان قند را باید با مراقبت میل کند، این گونه راهنماییهای اشتباه برای این بیماران باید مورد بازنگری قرار بگیرد.
وی داشتن ورزش برای بیماران دیابتی را توصیه نکرد و گفت: داشتن برنامه ورزشی برای بیمار دیابتی بدون کنترل قند بدن اصلا توصیه نمیشود که باید در این خصوص کنترل کامل قند بیمار در هنگام داشتن فعالیت بدنی لحاظ شود.
ورزش غیر سنگین برای بیمار دیابتی مناسب است
سردار، در پایان در پاسخ به این تذکر صفریان، گفت: ما نمیگوییم برنامه ورزشی سنگین در برنامه بیماران دیابتی باشد؛ اما داشتن پیاده روی عادی امری ضروری است.
دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: پیاده روی ورزش سختی برای بیمار دیابتی نیست اما نداشتن تحرک می تواندبیمار دیابتی را در مسیر درمان دچار مشکلات بسیار کند.
وی در پایان یادآور شد: در آزمایشی زنان گروه هدف در سال گذشته راه رفتن عادی دور فضای سه هزار و 500 متر مربعی پارک ملت را دنبال میکردند که نتایج نشان داد 25 درصد کاهش قند خون با این رفتار ایجاد شده است.