با به پایان رسیدن دومین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان، بهترین ایدههای کاربردی دانشگاهیان در فضای کسبوکار و تولید محصول قرار گرفتند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی- پارک علم و فناوری دانشگاه تهران طی دو سال اخیر میزبان جشنوارهای است که برای حمایت از جوانان و ایدههای کارآفرینانه آنها تدارک دیده شده و بهانهای است برای دور هم جمع شدن عدهای از دانشجویان و صاحبان ایده دانشگاهی کشور تا به یک کسبوکاری نوپا دست پیدا کنند. این جشنواره دقیقا همانی است که دانشگاه تهرانیها از آن تحت عنوان «دومین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان» یاد میکنند.
با تجربه شیرینی که از برگزاری اولین دوره این جشنواره داشتیم برای حضور در دومین دوره این رویداد مشتاقانه به پارک علم و فناوری دانشگاه تهران رفتیم. سالن همایشهای پارک پر از جوانانی بود که هرکدام با ایده و انگیزهای دل به راه کارآفرینی زده بودند و قصد داشتند بهترین ارائه را برای جذب سرمایهگذاران داشته باشند.
تصمیم گرفتیم با برخی از این صاحبان ایده گفتگوی کوتاهی داشته باشیم و در حال و هوای آنها قرار بگیریم.
ایدههایی که کارآیی رشتههای دانشگاهی را نشان میدهد بعضی ایدهپردازان جدا از معرفی ایده و محصول خود با شرکت در این جشنواره قصد داشتند گستره رشته تحصیلیشان را به دیگر اعضای شرکتکننده نشان دهند و بگویند که برای کارآفرینی در هر رشتهای میتوان حرفی برای گفتن داشت. یکی از این صاحبان ایده عضو هیات علمی دانشکده علوم ریاضی دانشگاه شهیدبهشتی بود که در مصاحبه به ما گفت: اولین تجربه من برای شرکت در این جشنواره و استارتآپ ویکند بسیار جالب و عالی است چراکه به واسطه جشنوارههای این چنینی میتوانیم ضمن معرفی رشته خود به جامعه علمی نشان دهیم که علم آمار در زندگی روزمره کاربردهای فراوانی دارد.
وی در توضیح ایده خود که مربوط به صنعت بیمه بود، ادامه داد: این ایده استفاده از روشهای آماری برای کشف تقلب و تخلف در بیمه است. از آنجایی که در صنعت بیمه برای جهان و حتی کشور ما ممکن است تخلفات بسیاری صورت گیرد و این امر شرکتهای بیمهای را با ضرر و زیانهای گاه میلیارد دلاری مواجه میسازد، شیوههای آماری میتوانند برای کشف پروندههای ادعای خسارت و جلوگیری از زیان شرکتها کمک کننده باشند.
وقتی از این عضو هیات علمی درباره تاثیر برگزاری جشنوارهها واستارتآپ ویکندها در دل دانشگاهها پرسیدیم، گفت: این جشنواره باعث شکلگیری بهتر ارتباط دانشگاه و صنعت میشود و از این مراسم استقبال کردیم، چون یکی از مشکلات ما عدم بهرهگیری مناسب از پایاننامهها و رسالههای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری است که متاسفانه در گوشه کتابخانهها خاک میخورند و نمیتوانیم آنها را در واقعیت و صنعت کاربردی کنیم.
کارت دعوتهای الکترونیکی راهی کم هزینه و سریع برای دعوت از میهمانان اما فرد دیگری را در جشنواره دیدیم که به همراه تیم خود در حوزه کامپیوتر و فناوری اطلاعات البته با نگاهی به شبکههای اجتماعی ایدهای نو ارائه کرده بودند. با بهروز عدالتی صاحب ایده «کارتم» همکلام شدیم و از کارشان پرسیدیم و گفت: بسیاری از خانوادهها برای دعوت از مهمانان خود قدری مشکل دارند و همواره به دنبال راهی کم هزینه و سریع هستند لذا ایده ما بسیاری از نیازهای میزبانان را تسهیل میکند.
وی ادامه داد: این ایده تحت یک اپلیکیشن اندرویدی و IOS یا حتی وب است که کاربران با مراجعه به آن میتوانند کارت دعوت خود را از میان نمونههای متعدد انتخاب کنند یا حتی کارت دلخواهشان را با تصاویر مناسب و ضبط صدایشان آماده سازند و سپس به بهترین شکل به دست مدعوین برسانند.
عدالتی عنوان کرد: کارتهای دعوت از طریق ایمیل یا شبکههای اجتماعی برای مدعوین ارسال میشود و در صورتی که میهمانان به هیچکدام از این راهها دسترسی نداشتند لینک دریافت کارت به آنها پیامک خواهد شد.
راهکاری نوین برای تولید غذای ماهی بدون وابستگی به خارجیها در گوشهای از سالن با دانشجوی دکتری دانشگاه تهران آشنا شدیم که ایده جالبی داشت و روی حوزه غذای آبزیان ایدهآفرینی کرده بود.
این دانشجوی دکتری بیان کرد: ایده ما درباره تولید غذای ماهی براساس جایگزینی پودر کرم خاکی به جای پودر ماهی است، چون قسمت اعظم پودر ماهی که در اجزای خوراک آبزیان استفاده میشود، وارداتی است و بخاطر هزینه بالای خوراک آبزیان باید برای مصرف گوشت آنها هم هزینههای زیادی پرداخت.
وی ادامه داد: با جایگزین کردن پودر کرم خاکی توانستیم غذای آبزیان را به گونهای تولید کنیم که ماهی رشد و عملکرد مناسبتری را داشته باشد همچنین ضمن حفظ کیفیت، دوره پرورش ماهی را تا حدود ۴۰ درصد کاهش دادیم.
حمایت از ۱۰ ایده برتر در میان ۲۵۰ ایده کشوری
دیدن و شنیدن ایدههای جالب دانشجویان و اعضای هیات علمی ما را بر آن داشت تا با عباس زارعی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و دبیر جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان صحبت کنیم و اطلاعات هرچند مختصر و جامعی را از کل رویداد بگیریم.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران گفت: در دومین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان، بیش از ۲۵۰ ایده غربال شدند و در مراسم ارائه ایده ۴۵ ایدهپرداز حضور پیدا کردند که بعد از داوری ارائهها ۱۰ برگزیده انتخاب خواهند شد.
زارعی با بیان اینکه برگزاری این جشنواره بخشی از فرآینده انتخاب ایده تا کسبوکار است که در پارک علم و فناوری دنبال میشود، ادامه داد: این فرآیند در چارچوب حمایت بزرگ بنیاد حامیان دانشگاه تهران و بنیاد حامیان جمیلی برگزار شد تا بتوانیم ایدههای مختلف را غربال کرده و ضمن مشاوره، آموزش صحیح و مدیریت راهبری، ایدهها را پردازش و به کسبوکار و درنهایت محصول تبدیل کنیم.
«جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان» راهی برای قرار گرفتن در مسیر اقتصاد دانش بنیان وی بیان کرد: اعطای تسهیلات مادی بدترین نوع تسهیلاتی است که میتوان در اختیار صاحبان ایدههای برگزیده قرار داد لذا ما با حمایت حامیان توانستهایم برای برگزیدگان فضایی را آماده کنیم تا بتوانند تحقیقات و پژوهشهای خود را پیش ببرند.
زارعی عنوان کرد: بسیاری از حامیان با ساخت مدرسه و دستگیری از یتیمان قصد دارند کار خیری برای مردمان انجام دهند، اما هستند حامیان و خیرینی که برای اقتصاد دانش بنیان قدم برمیدارند و به جوانان کشور برای تبدیل ایدههای آنان به فناوری و محصول کمک میکنند البته باید بگوییم که هر دو نوع حمایت در جایگاه خود پسندیده است.
به گفته وی، برگزاری چنین رویدادی فرصت خوبی برای قرار گرفتن در مسیر اقتصاد دانشبنیان و اقتصاد مقاومتی ایجاد میکند.