محققان نوعی بانداژ جدید را ابداع کردهاند که بدون اینکه به زخم بچسبد، مانع خونریزی آن میشود. این نخستین باری است که دانشمندان این دو ویژگی مهم را در یک ماده ترکیب کردهاند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان موسسه فناوری فدرال زوریخ و دانشگاه ملی سنگاپور ادعا میکنند که واقعا برای ساخت این بانداژ برنامهریزی نکرده بودند، اما همانند مواردی که گاهی در پژوهشها رخ میدهد، تحقیق دیگری را شروع کرده بودند و به نتیجه دیگری رسیدند. آنها روی مواد فراآبگریز مانند تفلون پژوهش میکردند که چقدر برای دفع مایعاتی مانند آب و خون مفید است. هدف اولیه آنها از پژوهش این بود که برای دستگاههایی مانند دستگاههای ریه- قلب یا ابزارهای قلب مصنوعی که با خون در تماس هستند، روکش مناسبی پیدا کنند.
اما یکی از مواد آزمایش شده، ویژگیهایی را به آنها نشان داد که بسیار غیرمنتظره بود. این ماده نه تنها خون را دفع میکرد و به خود نفوذ نمیداد، بلکه به روند لخته شدن نیز کمک میکرد. البته این ماده برای استفاده به عنوان روکش پمپهای خون و دستگاههای مرتبط نامناسب است و از همین رو محققان به این نتیجه رسیدند که میتوانند از این ماده برای ساخت بانداژ استفاده کنند.
دفع خون و لخته کردن سریع خون، دو ویژگی مهم و مختلفی دارند که هم باعث میشود باندها به دلیل تماس با خون خیس نشوند و به زخم نچسبند و از خونریزی ثانویه آنها اجتناب کنند و هم اینکه خیلی سریع جلوی خونریزی را بگیرند و موجب لخته شدن سریع خون شوند. تا به امروز، هیچ مادهای که بتواند همزمان این دو کار را انجام دهد، وجود نداشته و این نخستین بار است که دانشمندان موفق به ترکیب این دو ویژگی مهم در یک ماده شدهاند.
اثر ضدباکتریایی محققان یک گاز (باند) پارچه پنبهای معمولی را در نظر گرفتند و آن را مواد جدید خود ترکیب کردند. این مواد جدید ترکیبی از سیلیکون و نانوالیاف کربن است. آنها در آزمایشهای خود نشان دادند که خون در تماس با این باند تنها در عرض چند دقیقه لخته شد.
اینکه این ماده جدید دقیقا چطور باعث لخته شدن خون میشود، هنوز مشخص نیست و نیاز به تحقیقات بیشتر دارد، اما این تیم تحقیقاتی حدس میزند که دلیل آن، تماس خون با نانوالیاف کربن است. آنها در این آزمایشها همچنین نشان دادند که گاز آغشته به این ماده دارای خاصیت ضدباکتریایی است و این در حالی است که همیشه باکتریها در سطح زخمها پدیدار و مانع ترمیم آن میشوند. محققان این باندها را روی موشها امتحان کردند.
کاهش ریسک عفونت محققان توضیح میدهند که استفاده از مواد جدید فوق آبگریز موجب شده تا دیگر نیازی به تعویض باند روی زخم نداشته باشند. زیرا باز کردن زخمها به دلیل احتمال بروز عفونت، یکی از مشکلات اساسی است و در این عملیات احتمال اینکه میکروبهای بیمارستانی خطرناک روی زخم بنشینند و موجب عفونت شدید شوند، خیلی زیاد است.
این ماده و به طور کل، بانداژ جدید مبتنی بر این ماده، کاربردهای بسیار زیادی خواهد داشت و از آن میتوان در درمانها و جراحیهای فوری برای جلوگیری از خونریزی و همچنین در انواع چسب زخمها چه برای مصارف خانگی چه بیمارستانی استفاده کرد.