به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سید حسن موسوی فرد پژوهشگر اقتصادی و دبیر اسبق اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی در گفتگوی زنده اینستاگرامی که با موضوع اقتصاد کرونا و عملکرد دولت با همت جنبش عدالتخواه دانشجویی برگزار شد ، گفت: به دنبال شیوع ویروس کرونا در کشور بخش هایی که فعالیت اقتصادی آنها در ایام عید رونق می گیرد از جمله حوزه گردشگری شامل هتل ها، رستوران ها، مراکز تفریحی، فروشندگان لوازم یدکی خودرو، خرده فروش ها، دست فروش ها و همچنین کسبه و بازاری هایی همچون لباس فروشی ها، کفش فروش ها و فروشندگان لوازم خانگی آسیب بسیار زیادی دیدند. از طرفی کارگران روزمزدی که درآمد روزانه خود را همان روز هزینه می کنتد و رانندگان تاکسی های اینترنتی که پس اندازی ندارند بخش دیگری از جامعه هستند که با شیوع ویروس کرونا ضربه جدی خورده اند.
وی با بیان اینکه بخشی از فروشندگان نیز با کاهش تقاضا مواجه شده اند به گونهای که قیمت مرغ با کاهش تقاضا به ۹ هزار تومان کاهش یافته افزود: در این ایام واحدهای صنفی هم مانند سوپرمارکت ها و میوه فروشی ها بودند که فعالیت آنها برقرار بود؛ البته کسانی هم بودند که در این روز ها کسب و کار آنها مانند اپراتورهای موبایل، فروشندگان اینترنت و فروشندگان آنلاین به شدت رونق یافته است و جالب است که بیمههای شخص ثالث امسال به دلیل کاهش سفرهای نوروزی و به تبع آن کاهش تصادفات جاده ای و مرگ و میرها درآمد بسیار خوبی داشتند.
موسوی فرد بیان کرد: یکی از وظایف جنبش عدالتخواه دانشجویی این است که با مطالبه گری فشار بیاورد تا بخش هایی که درآمد آنها در این ایام رونق یافته به وظیفه اجتماعی خود عمل کنند، مثلاً شرکت آمازون در این ایام تعداد زیادی نیرو جذب کرد اما در ایران زمان ارسال کالا توسط یکی از شرکتهای مشابه آمازون تا ۴ هفته افزایش یافت و این در حالی است که در این ایام می شد به طور موقت کسب و کارهای اجتماعی را ایجاد کرد تا افرادی که شغل خود را از دست دادهاند به طور موقت در شبکه توزیع کالای اینترنتی مشغول به کار شوند.
وی افزود: مشاغل روزمزد جزء دهکی هستند که به خاطر شیوع ویروس کرونا بیشترین ضربه را خورده اند همچنین به لحاظ دهکهای درآمدی دهک های اول تا هفتم جامعه که درآمد آنها حدود ۴ میلیون تومان است از جمله دهک هایی هستند که ضربه خورده اند.
دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجوییاین پژوهشگر اقتصادی حقوقبگیر ثابت نیستند با این وجود بسیاری از این افراد یعنی بخش زیادی از جامعه نیز به خاطر شیوع ویروس کرونا متضرر خواهند شد.
موسوی فرد تصریح کرد: تولیدی هایی که تا کنون تعطیل بوده اند قطعاً از این به بعد حساب کتاب آینده را خواهند کرد از این حیث که به تولید خود ادامه بدهند یا نه و اگر قرار است تولید آنها ادامه پیدا کند به چند نفر کارگر نیاز دارند؛ بنابراین از این به بعد تازه تعدیل کارگرها شروع میشود. از طرفی کارگران صنوفی هم که تعطیل هستند کارگران آنها در بلاتکلیفی به سر میبرند.
وی با بیان اینکه بنابر اعلام مرکز آمار ایران درآمد متوسط خانوار های متوسط شهری ایران در سال ۹۷، ۴۳ میلیون بوده که ۳۹ میلیون تومان آن را هزینه شده با این وجود حدود ۱۰ درصد درآمد خانوار پس انداز شده که تقریباً معادل یک ماه حقوق خانوار است افزود: اگر فرض بگیریم که هر خانوار معادل یک ماه حقوق خود را پس انداز کرده این پس انداز تا پایان فروردین به پایان می رسد با این وجود با ادامه وضع موجود این خانوارها نیز دچار مشکل جدی خواهند شد.
دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی با بیان اینکه دولت تاکنون تقریباً معافیتی را برای کسب و کارها قائل نشده و هر چه داده مهلت بوده مثلاً دریافت مالیات و یا حق بیمه را به تعویق انداخته گفت: همچنین شهرداری تهران یک سری عوارض خرد و ریز را معاف کرده و گفته برخی عوارض را هم بعداً دریافت میکنیم. از طرفی یک سری از نهادهای عمومی مثل آستان قدس رضوی، بنیاد مستضعفان و امثال این نهادها که املاک تجاری دارند اعلام کرده اند که اجاره ای از مستاجرین خود اجاره دریافت نمی کنند.
موسوی فرد با اشاره به اینکه مهلت های داده شده به کسب و کارها توسط دولت کار درستی است و اکثر اقتصادهای دنیا نیز این کار را کرده اند و منطقی هم است چون کسی که کار نمی کند نمی توان با زور به او گفت که مالیات بدهد، افزود: همچنین دولت قول داده به کسانی که درآمد ثابت ندارند با استفاده از اطلاعات سامانه رفاه ایرانیان وام ۱ و ۲ میلیون تومانی با بهره ۴ درصد پرداخت کند، از طرفی دولت اعلام کرد بین ۴ تا ۵ میلیون نفر یارانه معیشتی ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومانی توزیع خواهد شد و این هم کار درستی است ولی ما تا الان ندیده ایم کسی این یارانه را گرفته باشد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از اقدامات دولت اختصاص وام یک میلیون تومانی با بهره ۱۲ درصد به ۲۳ میلیون یارانه بگیر کشور است که در مجموع ۲۳۰۰ میلیارد تومان می شود، تصریح کرد: همچنین دولت قصد دارد ۷۵ هزار میلیارد تومان به کسب و کارها کمک کند؛ اما چالشی که بین اقتصاددانان و دولت وجود دارد این است که در این شرایطی که ضربه جدی به اقتصاد وارد شده دولت می خواهد منابعی را که در اختیار دارد چگونه هزینه کند و یا این منابع را میخواهد از کجا به دست بیاورد.
دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی گفت: آن چیزی که قطعی است این است که دولت باید برای بخشی از خانوارهایی که شدیداً لطمه می خورند شامل کسب و کارهای روزمزد، از کار افتاده ها، دست فروش ها و طبقات پایین جامعه با استفاده از سامانه های اطلاعاتی که در اختیار دارد کمک های معیشتی اختصاص دهد و این کمک ها نیز باید تا زمانی که بحران کرونا وجود دارد ادامه یابد.
موسوی فرد تصریح کرد: نگرانی جدی که در دنیا هم وجود دارد ترس از بیکاری است. از زمان وقوع بحران کرونا در آمریکا تا کنون ۶ میلیون نفر درخواست بیمه بیکاری پر کردند و این عدد بسیار بالایی است. همچنین در تهران ماهانه ۲ تا سه هزار نفر درخواست بیمه بیکاری کرده اند اما در همین ماه این تعداد به حدود ۳۵ هزار نفر افزایش یافته و این درحالی است که بحران هنوز ریشه پس اندازهای مردم را نزده است. با این وجود اگر این شرایط ادامه پیدا کند قطعاً ورودی بیمه بیکاری و تعداد بیکاران افزایش پیدا خواهد کرد. به هر روی وقتی بیکاری افزایش می یابد تقاضا کاهش خواهد یافت و با کاهش تقاضا نیز فروش بنگاه ها کاهش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه مسئله اصلی این است که ما چگونه جلوی سیکل مخرب در اقتصاد را بگیریم تا اقتصاد دچار بیکاری شدید و امثال این موارد نشود، اظهار کرد: اقتصادهای دنیا بسته های ترکیبی را برای اینکه رونق به اقتصاد این کشورها برگردد پیشنهاد داده اند و این بسته ها هم بر اساس توان دولت ها و ویژگیهای بحران با هم متفاوت هستند به گونه ای که این بسته ها شامل کمک به بنگاه ها، کمک به مردم و همچنین تحریک تقاضا شامل پرداخت وام و اختصاص اعتبار خرید به مردم میشوند.
این پژوهشگر اقتصادی گفت: در ایران با توجه به شرایط اقتصادی کشور، دولت خیلی توان بالایی برای کمک به مردم و اقتصاد ندارد؛ بنابراین نهایتاً دولت می تواند کمکهای محدودی را به مردم اختصاص دهد تا بتوانند معیشت و نیازهای اساسی خود را تامین کنند. به هر روی بنده فکر نمی کنم در دنیا کشوری مشابه ما پیدا شود که بتواند روند تعطیلی اقتصاد و کسب و کار ها را ادامه دهد؛ پس ما مجبور هستیم که به آرامی به شرایط اقتصادی لااقل ۵۰ درصد برسیم تا هم بخشی از درآمدهای مردم برگردد و هم بنگاه های اقتصادی از هم فرو نباشند و وارد سیکل ورشکستگی نشوند.
موسوی فرد افزود: مردم ما با ادامه وضع موجود نمی میرند اما این روند به شدت مناسبات اجتماعی را به هم میریزد و بیکاری هزار مسئله دیگر درست می کند به گونه ای که بعد از آن شاهد افزایش طلاق، اعتراضات اجتماعی، بزهکاری و تعارضات اجتماعی خواهیم بود.