به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بیست و سومین قسمت از برنامه «شانزده آذر» برای بررسی تحولات سال گذشته و بازخوانی وقایع پائیز پارسال در دانشگاه با حضور فرزانه سادات باطنی، مسئول خواهران سابق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علی یزدی، دبیر سابق تبیین مواضع بسیج دانشجویی تهران برگزار شد.
در ابتدای برنامه خانم باطنی با اشاره به سابقه التهاب در دانشگاه گفت: جسارت و خشونت در دانشگاه از خیلی سالها قبل مانند اواخر دهه هفتاد، غائله دوم خرداد و سال ۸۸ سابقه داشته است. اما پارسال یک اراده از خارج دانشگاه وجود داشت برای رادیکال کردن صحنه به مرور زمان.
وی ادامه داد: در ابتدای وقایع سال گذشته بعد از برگزاری تجمع سکوت رفته رفته میزان خشونت به طرز عجیبی صعودی شد.
باطنی با اشاره به عملکرد رسانه در التهاب سال قبل توضیح داد: نقش رسانه قبلا پسینی و راوی صحنه بود اما در اتفاقات پارسال پیشینی و علت العلل بود، برای مثال محتوای متعددی از یک واقعه تولید و به شدت بازنشر میشد.
اجازه تعطیلی دانشگاه را ندادیم
علی یزدی گفت: حس میکنم در ابتدای حوادث پارسال تشکلهای انقلابی تا یک حد زیادی دچار سردرگمی و حیرت بودند.
وی گفت: در این شرایط بچههای مذهبی و انقلابی هزینه زیادی پرداخت کردند.
یزدی افرود: بر سر برگزاری کلاسها و عدم تعطیلی دانشگاه بچهها پافشاری کردند. روزهایی بود که اساتید را به اجبار از سر کلاس درس بیرون میکردند.هسته سختی وجود داشت که اصلا حاضر به گفتوگو نبودند.
سال گذشته تشکلهای دانشجویی در مقام واکنش بودند نه کنش
باطنی به منظور بازخوانی تجارب و عملکرد تشکلهای دانشجویی در آشوبهای ۱۴۰۱ گفت: ما در اول سال گذشته غافلگیر شدیم و از رخ دادن این اتفاقات اطلاع نداشتیم. قاعدتا کسی که در مقام واکنش است برنامهریزی کمتری نسبت به کنشگر دارد.
وی ادامه داد: تشکلهای دانشجویی انقلابی در دانشگاه ما به حد انتظار و فعالانه در صحنه حاضر نشدند. زاویه دوربینها بین یکسری تشکلها انقلابی متفاوت بود.
باطنی درباره نحوه برپایی تجمعات و ظرفیت برقراری گفتوگو بین دانشجویان گفت: طرف مقابل اعتراض کور میکرد و انگار اقتضای آن رفتارها این است که فقط حرف خودت را بزنی و گفتوگو نکنی.
وی گفت: وقتی طرف مقابل تشکل یافته نیست، مشخص نمیشود شما با چه کسی گفتوگو میکنید و مستلزم هویت طرف مقابل است.
سیاستزدایی از دانشگاه مانع تشکیل فضای گفتوگو شد
علی یزدی در توضیح چرایی ایجاد حوادث سال قبل در دانشگاه و عوامل التهاب گفت: وقتی عدالت آموزشی از بین برود و بخش عظیمی از دانشجویان دانشگاههای برتر ما از سه دهک بالای اقتصادی باشد، خروجی آن فضای غیرنخبگانی میشود.
وی ادامه داد: سیاستزدایی از دانشگاه و هم اینکه تشکلها پله بشوند برای افراد سیاسی عامل دیگر است. از طرفی به کرات با درخواستها برای تریبون آزاد و برنامهها رد شده است.
یزدی در پایان گفت: لحظهای اجازه نمیدهیم این تصور ایجاد شود که دانشگاه خالی از نیروی معتقد است. تا آخرین لحظهای که طرف مقابل در میدان باشد ما هم در میدان هستیم.