به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دولت چهاردهم به ریاست آقای پزشکیان تا الان سه سفر استانی داشته است. دو مورد از این سفرها به مقصد استان سیستان و بلوچستان بوده و یک سفر هم به استان خراسان شمالی. در تمام این سفرها، یکی از اقشاری که به شدت پیگیر مسائل و مشکلات استانی و رساندن مشکلات قشر دانشگاهی و علمی کشور به گوش رئیسجمهور بوده، قشر دانشجو و دانشگاهی ما بوده است. اکنون استان خوزستان مقصد چهارمین سفر استانی دولت چهاردهم است و آقای پزشکیان در این استان حضور پیدا میکند. تشکلهای دانشجویی این استان و به ویژه بسیج دانشجویی، به شدت مطالبه دارند که دغدغههای استان و قشر دانشگاهی به گوش ریاست جمهوری رسانده شود.
به همین منظور، در خبرگزاری دانشجو گفتوگویی داشتیم با فعالان دانشجویی خوزستان از جمله با آقای مهدی بزمه، دبیر شورای تأمین مواضع بسیج دانشجویی استان خوزستان.
بزمه در ابتدا گفت: صرفا دعوت از دانشجو برای حضور در جلسه چه آوردهای دارد؟! این زیبنده جریان دانشجویی نیست و باید تعامل بهتری با جریان دانشجویی داشته باشند.
وی در توضیح اینکه استقبال مسئولین از دانشجویان در چه سطحی بوده است، توضیح داد: اگر قشر دانشجوی ما دغدغه صحبت جلوی رئیسجمهور را دارد و میخواهد نکات، مشکلات و چالشهای استان را بیان کند، هدف صرفاً برطرف کردن و شنیده شدن این مشکلات است.
بزمه گفت: جریان دانشجویی نمیتواند نسبت به مسائل و چالشهایی که میتواند با بالاترین مقام اجرایی کشور در میان بگذارد، سکوت کند.
در سفر رئیسجمهور به خوزستان، جریان دانشجویی به نوعی در پستو نگه داشته شد. این مسئله برای جریان دانشجویی در استان بسیار دردناک بود.
در صورتی که این تریبون در اختیار جریان دانشجویی قرار بگیرد، دانشجوها چه صحبتی دارند که میخواستند به گوش مسئولین و رئیسجمهور برسانند؟
بزمه گفت: بله، قطعاً پروژه فدک هم از بزرگترین پروژهها است و هزینه بسیار زیادی هم برای این پروژه در نظر گرفته شده است. ما در استان ظرفیتهای چنین پروژههایی را داریم. ولی مسئله اساسی این است که مشکل یکی دوتا نیست. اگر دغدغه حضور در جلسه یا بیان مطالباتمان با آقای رئیسجمهور را داریم، چون استان سراسر ظرفیت میبینیم.
شما وجب به وجب این استان دارای ظرفیت است. اگر مایل باشید، من میگویم. مثلاً در بنادر ما سالانه ۴۰ میلیون تن کالا فقط از بندر امام وارد کشور میشود. حدود ۱۲ میلیون تن فقط در بندر خرمشهر جابجایی کالا داریم. جمعیت غالب بر ۴.۷ میلیون نفر در این استان زندگی میکنند. یعنی یک نیروی انسانی بسیار بالا. پس شما مد نظرتان باشد استان خوزستان استان ظرفیتها است. چندین بار هم گفتم. نرخ مشارکت اقتصادی هم در استان حدود ۳۹ درصد است. وقتی همه ظرفیتها را کنار هم میگذاریم، در فضای نفت و گاز هم ظرفیت داریم. ما ۲۵ پتروشیمی فعال داریم که سالانه حدود ۲۵ میلیون تن محصولات پتروشیمی تولید میکنند. همه اینها در کنار هم موضوعاتی هستند که شاید بیان شود و خیلیها متعجب شوند که استان خوزستان با سالانه تولید ۱۶ میلیون تن محصولات کشاورزی و ۸۰ درصد شکر کشور، نرخ بیکاری جزو سه استان برتر کشور باشد. چطور ممکن است استانی که ۸۰ درصد ظرفیت نفتی کشور را تأمین میکند، نرخ بیکاریاش جزو استانهای بالا باشد؟
استان خوزستان هم آلودگی خاک دارد، هم آب و هم هوا
بزمه توضیح داد: استان خوزستان ۱۸ درصد گاز کشور را تأمین میکند و توانایی تولید ۳ میلیون بشکه نفت در روز را دارد. مسئله اصلی ما اینجا این است که با مدیریت نادرست استان را اداره میکنیم. چرا چنین ظرفیتی در پتروشیمی داریم ولی در بندر ماهشهر جوان بیکار داریم؟ به فضای تربیت نیروی انسانی چه توجهی شده است؟ برای نیروی انسانی که در استان خوزستان داریم، چه شرایطی فراهم شده است که از فضای رکود و بیکاری و شرایط بد اقتصادی خارج شویم؟ مسئله ما این است که صرفاً خواهان این نبودیم که تریبونی در اختیار ما قرار دهند و کت و شلوار بپوشیم و بگوییم بله آقای رئیسجمهور، خیلی خوش آمدید. من اینجا نیستم که صرفاً سخنرانی کنم و خودم را پرزنت کنم. حتی تصمیمم با بقیه رفقا بود. ما در مجموعه بسیج دانشجویی تصمیمگیری میکردیم. یکی از بزرگواران میرفت و مطالب و نکات را میگفت. اینجوری هم نیست که مطالب صرفاً توسط یک نفر بیان شود. ما بررسی کردیم، جستوجو کردیم و مدام با آن در ارتباط بودیم.
وی گفت: در استان خوزستان اینجوری نیست. خیلیها تصور میکنند در استان خوزستان فقط آلودگی هوا داریم. به هیچ وجه اینجوری نیست. ما در استان خوزستان هم آلودگی خاک، هم آلودگی آب و هم آلودگی هوا داریم. چند روز پیش هم توسط یکی از مسئولین عنوان شد که ما در استان خوزستان خاک آلوده به جیوه داریم.
این خیلی مهم است که به علت آب آلوده در بندر ماهشهر، بحث سقط جنین مطرح شده است. این مسئله نیاز به تحقیق و تفحص بیشتری دارد.
آب آلوده یکی از عوامل سقط جنین در استان خوزستان است. پس وقتی همه این مسائل را کنار هم میگذارید، نیاز است که من دانشجو از یک مشکلی صحبت کنم و در قبال این مشکل یک راهکار تخصصی ارائه دهم. راهکاری که در استان خوزستان و دانشگاه شهید چمران نسبت به این مسئله موضع ما است. ولی برادر بزرگوار، بسیاری از مشکلات در استان خوزستان صرفاً به علت نبود همت و درایت و مدیریت است که با آن دست و پنجه نرم میکنیم.
مترو اهواز ۲۰ سال است که یکی از بزرگترین پروژههایی است که نماد مدیریت غلط است. علت این مسئله چیست؟ اگر شرایط نامساعد شهر اهواز برای مترو مطرح است، کسی که برآورد کرد، بررسی کرد و استارت پروژه را زد، باید محاکمه شود. چرا هزینههای هنگفتی برای مترو اهواز در نظر گرفته شد و پروژه از کار افتاد و هیچ مسیری پیش نرفت؟
وی افزود: به بحث پروژههای آبرسانی، پروژه غدیر که در دولت شهید رئیسی کمتر از ۱۳ ماه به ۶۰ درصد رسید، اشاره میکنم. پروژه غدیر هم تمام نشده و چرخه هم تمام نشده است. تمام این پروژهها ناقص هستند و علت این موضوع باید بررسی شود. یکی از مسائل مهم ما در استان خوزستان، طرح ۵۵۰ هزار هکتاری است. مقام معظم رهبری به استان سفر کردند و مصوباتی داشتند که هیچکدام از این مصوبات را نمیتوانیم پیدا کنیم. از سازمان برنامه بودجه استان خوزستان تا استانداری، هیچ جا این مصوبات پیدا نشدند. پارسال مدت زیادی پیگیر این مسئله بودیم و مصوبات پیدا نشدند.
فقط طرح ۵۵۰ هزار هکتاری را جزو مصوبات حضرت آقا میدانیم که در این سفر مطرح شد و حدود ۵۰ درصد آن به نتیجه رسیده است. پس استان خوزستان استانی نیست که به معنای واقعی کلمه محروم باشد. اتفاقاً استان خوزستان بسیار غنی است، ولی در مدیریت ضعیف و ناکارآمد عمل کردهاند و این مسئله باعث شده که به این نقطه برسیم.
بزمه گفت: درباره وضعیت اشتغال جوانان خوزستان و جمعیت این استان اشاره کردید. هر چند مدت یکبار بحث اعتراضات در شرکت نیشکر هفت تپه بالا میگیرد و کارگران معترض میشوند. وضعیت واگذاری شرکت نیشکر هفت تپه به چه صورت است و چرا هر چند وقت یکبار شاهد بروز اعتراض کارگران هستیم؟ چرا به این اعتراضات سر و سامان داده نمیشود و مطالبه کارگران یک بار برای همیشه شنیده نمیشود؟
نسبت به شرکت نیشکر هفت تپه، دانشجویان محکم و قرص با این مسئله ایستادند و مطالبه کردند. گاهاً چالشهایی برایشان پیش میآمد، ولی در نیشکر هفت تپه به ثباتی رسیدیم. در دولت شهید رئیسی، سال گذشته هم که در خدمت آقای وحیدی بودیم، وزیر سابق کشور عنوان کردیم که زمزمههایی که از نیشکر هفت تپه به گوش میرسد، صحیح نیست و نگرانکننده است. روند خیلی کند شد، مخصوصاً با تغییر دولت. الان هم به صورت قطعی واگذاری کنسل نشده است. یعنی این موضوع تمام نشده و دوباره میخواهند خصوصیسازی کنند.
وی افزود: الحمدالله با تدبیر دولت سیزدهم، دولت شهید رئیسی، تا جایی که من میدانم، بحث مالی و حقوق بزرگواران به موقع پرداخت میشود و شرایط مادی خوبی را تجربه میکنند. خود شرکت هم در شرایط مثبتی است. ولی متاسفانه من جایی عنوان کردم که شبیه یک حرکت فوتبال است که باید این توپ از خط رد شود و گل شود. الان ما فقط نسبت به مسئله هفت تپه که این موضوع به نتیجه برسد و واگذاری قطعی شود، نمیتوانیم دست روی دست بگذاریم و دوباره شاهد چالش کارگری باشیم. در استان خوزستان دوباره شاهد موضوعاتی باشیم که زیبنده نیست. نیازمند توجه ویژه است. یکی از موضوعاتی که ما میگوییم آقای رئیسجمهور به فضای دانشجویی و گفتمان دانشجوها توجه کنند، همین مسئله هفت تپه است. مسئله هفت تپه چیزی نیست که بتوانیم به سادگی از آن بگذریم. سالهای گذشته چنین اتفاقاتی افتاد. آیا دولت آقای پزشکیان تمایل دارد دوباره چنین تجمعاتی و آشوبی در شرکت توسعه نیشکر هفت تپه به وجود بیاید؟ قطعاً نه. علاقه به این مسئله ندارند. پس این موضوع را باید به صورت جدی پیگیری کنند و روندش و نگرانیها از این جهت است.
بزمه گفت: همه در شرایط کارگری نگران این مسئله هستند و زندگیشان تحت شعاع قرار میگیرد. چالشهایی که در فضای خود شرکت وجود دارد، باید روشنگری شود. بنده هم پیگیری کرده بودم که جلسهای با حضور نماینده مجلس، فرماندار، مدیران شرکت و کارگران برگزار شود. متاسفانه بعضی از بزرگواران پاسخگو نبودند که حداقل روشنگری به وجود بیاید و متوجه شویم که روند به چه صورت طی میشود. باز هم پیگیر این مسئله هستیم که به صورت قطعی این روند طی شود. حضور آقای رئیسجمهور در استان و بیان این مسئله میتوانست نگاه ویژهتری نسبت به مسئله نیشکر هفت تپه داشته باشد. ولی متاسفانه جریان دانشجویی محروم است. امیدوارم که حداقل در گزارشهای کاغذی که آقای رئیسجمهور میدهند، به این موضوع هم اشاره شود.
درست است. خیلی ممنونم. اشاره کردید به نقش دانشگاه در حل مسائل استان، از جمله دانشگاه شهید چمران و تحقیقاتی که در حوزههای مختلف مسائل صنعتی، آب و انرژی انجام شده است. به نظر شما، نقش دانشگاه و جنبش دانشجویی به عنوان مطالبهکننده این راهکارها چیست و چه نقطهای را جریان دانشجویی برای برونرفت از شرایط فعلی متصور است؟
من همیشه به این نکته توجه میکنم که دانشجو و جریان دانشجویی نباید به عنوان یک مزاحم تلقی شود. هر وقت مدیری در استان ما یا کشور ما به این سمت و سو آمد که جریان دانشجویی در کار ما دخالت میکند و میخواهد با فضای رسانهای و جوسازی فلان مدیر را تحت فشار قرار دهد، آن اشتباه است.
ما در استان خوزستان نه به جریان خاصی متصل هستیم و نه از شخص خاصی پیروی میکنیم. در دولت شهید رئیسی که گاهاً مسئله این بود که دولت همسوی شما است و از لحاظ گفتمانی و فکری به هم نزدیکید، ما تندترین نقدها را داشتیم. نقدهایی که شاید خود رفقای ما در تشکلهای انقلابی هم منتقد بودند. نباید چنین حرکاتی انجام میشد. نمیدانم یادتان هست یا نه، ما به صورت نمادین بطری آب گلآلودی تقدیم آقای بهادری جهرمی کردیم، سخنگوی دولت انقلابی. پس مسئله این نیست که جریان دانشجویی در استان خوزستان صرفاً بر اساس یک سری مسائل کنش میکند. کنش ما، اثرگذاری ما و مطالبه ما در سه سال دولت مشخص و عیان است. شما وقتی بررسی میکنید، میبینید که جریان دانشجویی در مسئله هفت تپه آنگونه قدم برداشت، در مسئله آب خوزستان کنش کرد، در قطعی ۲۰ روز آب ملاشی و فضای فاضلاب شهری استان و بندر ماهشهر که چالشهایی پیش آمده بود و در سایر مسائل استان، ما در دولت شهید رئیسی پیگیر این مسائل بودیم. متاسفانه احساس من این است که در دولت فعلی و مدیران فعلی که در استانداری و فضای استان خوزستان منصوب شدهاند، نگاهشان این است که ما صرفاً بر اساس غرضورزی کنش میکنیم.