دکتر ابراهیم تقی زاده در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، گفت: برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در سطح دانشگاهی باید با سعه صدر و پذیرش دیدگاه های موافق و مخالف همراه باشد.
وی گفت: کرسی های آزاد اندیشی در واحدهای ما به صورت فعال برگزار می شود و در شهر های گناباد، فریمان، کاشمر، تربت حیدریه و مشهد این کرسی ها به شکل فعال برگزار می شود البته باید فضاهای لازم را برای این جلسات ایجاد کنیم تا دیدگاه های موافق ومخالف مطرح و دانشجویان با سعه صدر تحمل کنند تا خروجی مناسبی را شاهد باشیم.
تقی زاده ضمن اشاره به این که خروجی این کرسی ها باید باعث ارتقای آگاهی های جامعه و دانشجویان باشد تاکید کرد: نفس برگزاری کرسی های آزاد اندیشی بسیار خوب و نحوه اداره آن از اهمیت خاصی برخوردار است و فضا را باید به سمتی هدایت کنیم که به رفع ابهامات بینجامد نه اینکه به درگیری منتهی شود، ما باید در این جلسات از افراد صاحب نظر و با معلومات بهره بگیریم تا باعث ارتقای آگاهی های افراد شود.
رئیس دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی در زمینه طرح های پژوهشی دانشگاهی تصریح کرد: آیین نامه ای تحت عنوان آیین نامه حمایت از دانشجویان مخترع، مبتکر و نوآور داریم که بر اساس این آیین نامه پاداش هایی به صورت نقدی و تخفیف شهریه برای آنها منظور شده و همچنین دانشگاه به عنوان پل ارتباطی دانشجو با بنیاد نخبگان وظیفه شناسایی و معرفی دانشجویان نخبه به بنیاد را دارد.
وی افزود: در ارتباط با فعالیت های پژوهشی، شوراهای پژوهشی را در دانشگاه داریم که یکی از وظایف این شورا ها تحلیل موضوعات پژوهشی است که توسط اساتید و دانشجویان ارائه می شود که این پژوهش ها گاهی اوقات منجر به کار آفرینی هم می شود.
تقی زاده بیان داشت: گاهی اساتید به صورت انفرادی و یا همراه با دانشجو با توجه به رشته تخصصی خود طرح را ارائه و مشغول به کار می شود و گاهی به فراخور نیاز کشور موضوعات پژوهشی مطرح و به شوراهای پژوهشی در استان ها ارائه و بعد به پزوهشگران دانشگاهی ارجاع داده می شود.
تا سقف 25 میلیون تومان به اساتید پژوهشگر داده می شود
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی ضمن اشاره به این که دانشجویان به صورت انفرادی نمی توانند کار پژوهشی انجام دهند بلکه باید به همراه استاد باشد، اذعان کرد: مبالغ برای هر پژوهشگر بسته به امتیاز بندی ها توسط کمیته ها در استان ها یا سازمان مرکزی تعیین و تا سقف 25 میلیون تومان به صورت کتبی به اساتید پژوهشگر داده می شود تا اساتید به صورت انفرادی یا همراه با دانشجویان طرح های خود را به مرحله اجرا درآورند.
رویکرد شوراهای پژوهشی حمایت از طرح ها و پژوهش هایی است که نزدیک به اهداف منطقه ای باشد
وی در خصوص طرح هایی که مرتبط با شعار سال «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» اس،ت بیان کرد: دو طرح توسط اساتید در رشته های اقتصاد ومدیریت ارائه شده که مرتبط با شعار سال است و این طرح ها در همایشی در هفته پژوهش که در آذر ماه سال جاری برگزار می شود، ارائه خواهد شد.
تقی زاده گفت: رویکرد شوراهای پژوهشی حمایت از طرح ها و پژوهش هایی است که نزدیک به اهداف منطقه ای باشد و از اساتید مولف خواسته شده که تالیفات خود را در راستای بومی سازی هر چه بیشتر علوم در دانشگاه ها وبه خصوص کتاب های پیام نور ارائه دهند و اساتید می توانند در سامانه ای که اخیرا ایجاد شده به نام سامانه تدوین منابع، وارد شوند و با مشارکت خود در راستای بومی ساختن منابع درسی به خصوص علوم انسانی این نیاز کشور را برطرف کنند.
اجرا شدن طرح تفکیک جنسیتی فعلا در دروس عمومی
رئیس دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی در خصوص طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی ادامه داد: این طرح را در دروس عمومی می توان انجام داد اما در دروس تخصصی به دلیل کمتر بودن تعداد دانشجویان و نبودن فضاهای لازم و مناسب نمی توان اجرا کرد.
وی افزود: اجرا شدن طرح تفکیک جنسیتی مستلزم تامین فضاهای آزمایشگاهی، اداری و کارگاهی است که به دلیل فراهم نبودن این زمینه ها در حال حاضر نمی توان این طرح ها را اجرا کرد و در خصوص دانشگاه های شهرستانی نیز همین عوامل وجود دارد که به دلیل کافی نبودن فضاهای آموزشی و اداری لازم فقط می توان در دروس عمومی این طرح را اجرا کرد نه در دروس تخصصی.
تحصیل 20 هزار دانشجو در دانشگاه پیام نور مشهد
تقی زاده ادامه داد: در حال حاضر در مقطع کارشناسی ارشد یک هزار و 536 نفر پذیرش داشتیم که این رقم در سال 90؛ یک هزار و 392 نفر از کنکور سراسری و 886 نفر از طریق آزمون فراگیر بوده است در حال حاضر در کل استان 23 رشته در سطح کارشناسی ارشد و هفت رشته در سطح دکترا مشغول به تحصیل هستند که از این هفت رشته سه رشته ریاضیات، کتابداری وفیزیک رشته های جدید هستند و رشته شیمی در چهار گرایش از قبل بوده است.
رئیس دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی ضمن اشاره به اینکه مشهد بزرگترین مرکز در تعداد پذیرش دانشجوبان پیام نور در کشور است، اذعان کرد: در حال حاضر در کل استان خراسان رضوی 70 هزار دانشجو و در شهر مشهد20 هزار دانشجو پیام نور مشغول به تحصیل هستند.
وی ضمن اشاره به اینکه علاوه بر مشهد شهرستان های فریمان، گناباد و نیشابور دانشجوی کارشناسی ارشد پذیرش می کنن،د افزود: رویکرد ما توسعه تحصیلات تکمیلی در استان است و در این زمینه پرونده هایی به سازمان مرکزی و حوزه معاونت ارجاع و منتظر تایید برای افزایش ظرفیت هستیم البته در شهرستان ها مشکل فضای آموزشی نداریم اما در مشهد با کمبود فضاهای آموزشی، آزمایشی، کارگاه ها و کمبود تعداد کلاس ها مواجه هستیم.
تقی زاده با تاکید بر اینکه این کمبود ها در رشته های جدید چشمگیرتر است، گفت: در رشته های فنی و مهندسی که رشته های جدیدی هستند با کمبود فضا مواجه هستیم که تا حدودی سعی شده با احداث کارگاه ها و فضاهای آموزشی در شهرهای نزدیک مشهد مانند گلبهار این کمبود جبران شود اما کافی نیست و در این زمینه نیازمند فعالیت های مقامات استانی هستیم.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی در خصوص مشکلات و ایرادات سیستم پیام نور تصریح کرد: ادعا نمی کنیم هیچ ایرادی نداریم اما تلاش خود را در رفع آنها به کار می گیریم، یکی از اشکالات، سایت گلستان است که هنگام انتخاب واحد دانشجویان با مشکلات زیادی مواجه می شوند که در زمینه افزایش پهنای آن اقداماتی صورت گرفته تا تعداد بیشتری از دانشجویان را پاسخگو باشد.
وی همچنین در خصوص منابع درسی اضافه کرد: طبق آیین نامه حداقل تغییر کتاب ها باید در یک بازه زمانی دو ساله باشد و به فراخور موضوعات جدید و نیازمندی روز گروه های تخصصی در مرکز برای تغییر منابع درسی تصمیم گیری می کنند و اینکه برخی از کتاب ها زودتر از زمانبندی دو ساله تغییر می کند موردی است و همچنین دانشجویان می توانند کتاب هایی که اواسط ترم تغییر می کند را به ما اطلاع دهند تا ما به گروه های ذی ربط ارجاع دهیم تا رسیدگی شود.
تقی زاده خاطر نشان کرد: سیستم پیام نور یک سیستم نیمه حضوری است و امتحانات به صورت متمرکز برگزار می شود و یک سیستم کتاب محور است و دانشجو نمی تواند مانند سایر سیستم های آموزشی به جزوه اساتید اتکا کند بنابراین به دلیل این که دانشجو کتاب را می خواند و امتحانات پایان ترم به مثابه یک کنکور است و برای دانشجو یک امتیاز محسوب می شود و به مراتب پذیرش دانشجو پیام نور در تحصیلات تکمیلی بیشتر از دیگر دانشجویان است.
دانشگاه ها موظف هستند آزمایشگاه ها و واحدهای عملی را برگزار کنند
رئیس دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی در خصوص اخذ شهریه و تشکیل نشدن واحدهای عملی و آزمایشگاه ها بیان کرد: دانشگاه ها موظف هستند آزمایشگاه ها و واحدهای عملی را برگزار کنند البته در رشته هایی مانند شیمی، فیزیک، زیست و زمین شناسی که از رشته های قدیمی دانشگاه است این دانشگاه مجهز به آزمایشگاه و کارگاه می باشد و فقط در برخی رشته های فنی و مهندسی جدیدالورود امکانات لازم فراهم نیست، البته این اجازه به دانشگاه داده شده در صورت نیاز می تواند با دیگر مراکز دانشگاهی چه دولتی و چه آزاد و همین طور ادارات فنی قرارداد منعقد کند تا از این طریق محدودیت های مراکز آموزشی خود را مرتفع کنند.
وی در خصوص نبودن دانشگاه پیام نور در برخی از شهرستان ها و استفاده کردن از مدارس آموزش و پرورش گفت: برای ایجاد دانشگاه در شهرستان ها باید زیر ساخت های لازم فراهم شود البته من معتقد هستم که باید فضاهای لازم و متناسب با شان دانشجو و استاد احداث شود و دانشجو باید احساس کند که از فضای دبیرستان خارج و وارد محیط دانشگاه شده نه اینکه دوباره وارد فضای آموزش وپرورش شود و ما تمام تلاش خود را در این راستا به کار خواهیم گرفت؛ اما گاهی به دلیل برخی فشارها و خواسته های مردم منطقه، معتمدین، فرمانداران و مقامات سیاسی علی رغم نبودن فضای آموزشی مناسب ما ناگزیر به پذیرش دانشجو می شویم و امیدواریم مسئولان در این راستا با ما همکاری لازم را انجام دهند و با توجه به اینکه ما در سطح کشور500 واحد پیام نور داریم علاوه بر دولت و سازمان های مرکزی خود مردم هم باید در این راستا ما را یاری دهند و همچنین ما می توانیم برای به بود فضاهای آموزشی مراکز نزدیک به هم را با هم ادغام کنیم تا هم هزینه کاهش یابد و هم مجبور نباشیم دانشجویان را در مدارس پذیرش کنیم.
تقی زاده همچنین در خصوص دور بودن مراکز پیام نور از شهر و مشکلاتی که دانشجویان با آن مواجه می شوند، گفت: در این راستا فرمانداران باید با ما همکاری و زمین های مناسب را برای احداث دانشگاه د راختیار ما داخل شهر قرار دهد.
رئیس دانشگاه پیام نور در خصوص حجم زیاد کتاب های درسی تصریح کرد: با توجه به اینکه ساعات آموزشی پیام نور نصف دیگر دانشگاه هاست و دانشجویان بیشتر متکی به خود هستند تا به استاد حجم کتاب های فعلی زیاد است بنابراین از مهر سال جاری تصمیم بر این شد که به ازای هر واحد، دانشجو 120 صفحه کتاب بخواند یعنی برای یک درس دو واحدی کتاب 240 صفحه ای مطالعه کند که در حال حاضر یا باید کتاب جدید تالیف شود ویا تعدادی از صفحه های کتاب فعلی مطابق با آیین نامه جدید حذف شود.
جذب هیئت علمی جدید از اساتید دکترا
وی در خصوص کم تجربگی برخی از اساتید عنوان کرد: دانشجویان می توانند اساتیدی را که هنوز آمادگی آموزشی ندارند به مدیر گروه ها معرفی کنند تا اقدامات لازم صورت گیرد و از اساتید با مهارت و با تجربه بیشتری دعوت به آموزش شود البته در شهر مشهد 1800 استاد مشغول تدریس هستند که بخش بیشتری از آنها در سطح دکترا می باشند و معمولا در دانشگاه های مختلف تدریس می کنند و حدود 65 عضو هیئت علمی داریم که به طور تمام وقت مشغول هستند و فقط دو نفر از آنها مدرک کارشناسی ارشد دارند که در شرف بازنشتگی هستند همچنین در جذب هیئت علمی جدید از اساتید دکترا استفاده خواهد شد و در شهرهای فریمان و قوچان نیز از امسال اساتید با مدرک دکترا به کار گرفته شده است.
تقی زاده در ادامه گفت: سال گذشته در دانشگاه پیام نور المپیاد ورزشی دختران و همچنین مسابقات سیره رضوی را با همکاری سازمان ارشاد استان برگزار کردیم و اسفند سال جاری المپیاد رباتیک را برگزار خواهیم کرد.
رئیس دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی ادامه داد: در سال 90 دانشگاه پیام نور خراسان رضوی رتبه اول را در تولید علم در کشور به دست آورد و در برنامه های فرهنگی دانشگاه ما جزء برترین ها در سطح کشور شد.
وی همچنین افزود: با توجه به اینکه بودجه ای که به ما تعلق می گیرد کم و سرانه هر دانشجویی که به دانشگاه می دهند در سال 13 هزار تومان است باید حمایت های بیشتری از ما صورت گیرد و این نگاه که دانشگاه پیام نور یک سیستم پنج شنبه و جمعه ای است تغییر کند؛ زیرا ما در طول هفته کلاس برگزار می کنیم و اساتید و دانشجویان در طول هفته در دانشگاه حضور دارند.
تقی زاده با اشاره به اینکه زمین دانشگاه پیام نور مشهد دو و نیم هکتار است، اذعان داشت: ما باید یک پردیس دانشگاهی داشته باشیم تا تمام کارگاه ها، آزمایشگاه ها، کلاس ها، سالن های ورزشی و حتی خوایگاه ها در داخل پردیس باشد و این دو ونیم هکتار مساحت کمی است و امید است با همکاری و پشتیبانی مسئولان استانی این مشکلات مرتفع شود.